Ovaj sukob večno tinja u Srbiji: U njemu se svaka žena pronalazi, a evo zašto nije lako biti svekrva ni snaja

Srpkinja zapalila fejsbuk svojim komentarom o tome kako je biti snaja, svekrvama se ovo neće dopasti

  • 12

Odnos snaje i svekrve toliko je komplikovan da će muškarci, osim uzgrednog osmeha, teško pristati da se u njega ikada upletu. Razmrsiti ovaj sukob koji traje vekovima, a možda i milenijumima, Sizifov je posao.

2 ubedljivo najbolje taktike za osvajanje (buduće) svekrve!

Na sve to, muškarci mnogu da nagrabuse i od majke i od supruge. Ali zato žene rado pričaju o svojim snahama ili svekrvama, a kada i imaju neki lepu reč za njih, okolina dobro motri na njihove pokrete i pokušava da ukroti bilo kakav znak na licu koji govori: "Lažem, lažem, samo sam fina".

Foto: Pixabay.com

Ali, jedna Srpkinja rešila je da se ni ne potrudi da bude fina, i svim svekrvama očitala lekciju.

"Jedan od najtežih oblika postojanja na Zemlji jeste biti snaja. Što svekrvi, što zaovi što celoj rodbini.

Ima snajki pa odmah najure sve u startu i niko ne sme da ime se meša u život, a ima i onih koje žele pak da se dopadnu.

Koliko god htela da se dopadneš, pre ili kasnije će ti doći voda do usta, i poželećeš da oteraš sve u majčinu.

Jer, ako si mršava, što si mršava, ako si debela, što si debela, ako si neobrazovana što nisi učila, ako jesi, to je tvoj problem.

Ako si lepa ne valja, ako si zapuštena opet nisi normalna.

Ako ti je kuća sređena mogla bi biti još sređenija, a ko nije, idi ubij se odmah.

Decu obično ne dojiš kako treba, ne oblačiš, ne hraniš i ne vaspitavaš.

Ako nećeš da praviš zimnicu - nisi normalna, ako hoćeš - ne radi se to tako.

Ako praviš kolače - mogli bi biti i bolji, ako naručuješ - sram te bilo.

Njenog sina nad sinovima ianako niko niko ne može voleti kao ona, prema tome džaba se cimaš!"

Odmah su se javile i druge žene.

- E, zato snaja na jednu, a ja na drugu stranu! Može da dođe kod mene samo kafu da popije i super! Da li mesi, kuva, pere, pegla nemam pojma! Ako mom sinu valja, ljubi ga majka...meni takođe! - napisala je jedna od dama.

A onda su krenule i ispovesti.

- Ja sam imala rospiju, u pravom smislu te reči svekrvu! Zaklela sam se da ni u pismu neću biti takva! Ali isto tako, ni njoj neću dozvoliti da mene zaje..va! E, takoc! - napisala je jedna od žena.

Bilo je, ipak, i onih koje su čak hvalile svoje svekrve.

Ali, ma kako da se menjala vremena, ovaj sukob se iz generacije u generaciju potvrđuje. Zato, pazite šta govorite o svojim svekrvama, jer ćete i sutra vi biti na njihovbom mestu.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    23. avgust 2018 | 17:29

    Mislim da se odnosi svekrva -snaja vestacki potsrehava da se ne trpe.Ako su normalne osobe sa osecanjima coveka i realnosti i ako obe vole ljude nece analizirati svaku rec snaji i obrnuto.Ako pomislite da je snajka samo covek ko i vi ali isto i svekrva je samo covek.Verujte tu se umesa snajkina mama savetima i zbog ljubomore huska cerku protiv svekrve.Majke se boje da svekrva ne dobije dobro mesto kod njene cerke.E ja imam dve snaje ,ne zivim sa njima jednoj sam ocuvala decu bila kod nje svaki dan od 6h do 17h.E sada su u Norveskoj deca velika idu u skolu ,pozvala me da tamo odem i otisla sam.A njena draga mama svakog dana je pita preko fejsbuka ,,kako ona kako sa njom,,a moja snaja da ne uvredi mamu kaze ,,kako kad,, i ja ukapiram koje ta ona.Dok sam cuvala unuke nikada moja slatka prija nije se ponudila da me zameni niti pitala kako je cerka samnom.Jer se deca tesko cuvaju pa bolje biti po strani nego aktivno ucestvovati i posle ima vremena da se sve sredi.E tako sam se provela u goste.Sto se druge snaje tice cim se porodila isla sam da pomognem ali nije htela ni jedan moj savet i ako sam bila patronazna sestra i docekala penziju na to radno mesto.Za savete pitala bratovu zenu koja je spremacica ,ali je snaha procenila da ona bolje zna.E sta cu bas me briga njeno pravo ,posle mesec dana mi je rekla da ne dolazim jer sam baba od 70 godina i nerviram je.E i to me bas briga sta cu ostarece i ona daj boze joj dug zivot bice i ona baba.pa neka je tako govore zetovi .Ja ne pravim razliku sin snaja sve mi je isto samo neka bude mir i neka cuvaju svoju decu.Ja za svoju svekrvu nisam nikad ruzno rekla,pa me jednog dana pita spremacica iz Doma Zdravlja gde sam radila ,,ti nikad nista ne kazes lose za svekrvu a sve druge pricaju,,velim ja pa majka me vise puta uvredila od svekrve pa ni za nju ne pricam bista.Tolerancija je najbitnija preci preko svega i idemo dalje.

  • Marijana Bakov

    23. avgust 2018 | 17:54

    Ne dozvoljam ni majci ni svekrvi da mi zaklanjaju sunce.Niti su sve svekrve lose,niti su sve snaje dobre.Trudila sam se da budem realna da koliko postujem moju familiju , toliko isto i njegovu.Medjutim danasnje mlade kada se udaju to izgleda kao da su se udale za najveceg neprijatelja,bez valjanih razloga ga odvoje od familije i samo njeni postoje.Ja imam dva devera,sa srednjim smo na distanci,sa najmladjim smo u super odnosima.Ja im cuvam decu , vodim na treninge gledam na njih ko na moju decu,a mog brata zena mi kaze da nisam normalna sto ih cuvam kada mi nisu nista.Brata bez razloga odvojila od svih nas,ali zato zivi sa svojom sestrom I njenom decom u zajednici.Druga snaja mi je super, dete iz domacinske kuce imamo lep odnos.Jednostavno mi bude milo kada dodje kod nas,moja deca je obozavaju.A ova druga prvi put kada nas je upoznala kolutala ocima,kao mnogo nas,ne zna see koju od mojih sestara vise mrzi , a tek ovog drugog brata I njegovo dete,razlog ne postoji jednostavno takva je.

  • Tatjana

    23. avgust 2018 | 15:52

    Ako zena zeli da ima srecan brak mora da zavoli svekrvu kao rodjenu majku. Verujte mi . tajna je ovo velika. Ali istinita. Sve drugo ce biti samo mucenje u braku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA