Ivanka Tramp i Opra Vinfri boriće se za mesto prve žene predsednice Amerike: Ko je pobednica? (lista ZA i PROTIV) (FOTO)

Prednost Opre Vinfri nad Ivankom Tramp je to što je ona svoje bogatstvo sama naparavila, što je prošla kroz teške trenutke u životu i otvoreno razgovarala o tome. S druge strane, Ivanka je oduvek bila pod "staklenim zvonom" i od malena uživala u luksuzu koje joj je omogućio njen otac i deda

  • 9

SAD željno iščekuju da dobiju prvu ženu predsednika. Nakon eksplozivnog govora televizijske voditeljke Opre Vinfri na dodeli "Zlatnih globusa", po medijima se sve više provlači informacija da "aktivno razmišlja" da se kandiduje za predsedničke izbore 2020. godine. Ukoliko se odluči za taj potez, protivkandidatkinja na izborima mogla bi da joj bude ćerka aktuelnog predsednika, Ivanka Tramp, ako je verovati navodima iz knjige "Vatra i bes: Unutar Trampove Bele kuće".

Milijarderka koja tvrdi da razume narod jednom rečenicom izazvala Trampa i najavila novu eru: Da li je ona sledeća predsednica SAD? (VIDEO)

Malo verovatno je da će Donald Tramp, zbog svoje narcisoidnosti i samouverenosti, odustati od kandidature za sledeće izbore, a to je i donekle već potvrdio u utorak nakon što su svi govorili o Vinfrijevoj kao mogućoj budućoj predsednici.

Tramp smatra da bi pobedio poznatu voditeljku na predsedničkim izborima, ali je dodao da ne veruje da bi ona učestvovala u toj trci. Tramp je u Beloj kući, tokom razgovora sa članovima Kongresa o imigraciji, rekao da Opru dobro poznaje i da ne veruje da bi se kandidovala.

Foto: Tanjug/AP

Dodao je da se pojavio u jednom od njenih poslednjih šou-programa i da je zna "vrlo dobro". Takođe, 1999. godine je u intervjuu za CNN, Opru Vinfri nazvao "sjajnom ženom" i rekao da bi ona bila njegov prvi izbor za potpredsednika.

O navodima u knjizi Majkla Vulfa, da se njegova ćerka Ivanka sprema za predsednicu, Tramp nije komentarisao, već je celokupno delo odbacio kao netačno.

IVANKA TRAMP

Ćerka američkog predsednika želela bi da postane prva žena predsednica, navodi se u odlomku knjige novinara Majkla Vulfa, koju je objavio magazin "Njujork magazin".

U knjizi se navodi da su Ivanka i njen muž, Trampov savetnik Džered Kušner, pristali da postanu deo predsedničke administracije u nadi da će to Ivanki jednog dana pomoći da postane predsednica.

Foto: Guliver/Mark Wilson/Getty Images

- Par se dogovorio: ako se u budućnosti pojavi mogućnost, ona će se kandidovati za predsednika - citira izdanje odlomak iz knjige.

"Prva predsednica ne bi bila Hilari Klinton, to bi bila Ivanka Tramp", šalila se navodno Ivanka.

Ćerka i savetnica američkog predsednika pohvalila je kao "osnažujući i nadahnjujući" govor koji je Opra Vinfri održala prilikom dodele "Zlatnog globusa", a koji je podstakao glasine o Oprinoj mogućoj kandidaturi za predsednika.

Ivanka Tramp je svoju ocenu o Oprinom govoru iznela na Tviteru, a njen tvit se smatra ne samo empatičnom osudom kulture seksualnog uznemiravanja i predsedničkim "probnim balonom", već i "jedva prikrivenom kritikom Trampovog predsedničkog mandata".

Foto: Tanjug/AP

Opisujući sebe kao savetnicu američkog predsednika za "otvaranje novih radnih mesta, jačanje ekonomije, razvoj radne snage i preduzetništvo", Ivanka Tramp je pitanje žena učinila jednom od svojih ključnih političkih oblasti otkako se pridružila Beloj kući.

OPRA VINFRI

Američka televizijska voditeljka "aktivno razmišlja" da se kandiduje na predsedničkim izborima u SAD 2020. godine, prenosi CNN pozivajući se na njena dva "bliska prijatelja".

CNN je razgovarao sa prijateljima voditeljke, koji su tražili da ostanu anonimni kako bi mogli da "otvoreno govore", nakon što je održala, kako se navodi, "izuzetan govor" na dodeli "Zlatnog globusa", koji je izazvao spekulacije o njenoj kandidaturi za predsednika.

Vinfri je, tom prilikom, strastveno govorila o rasizmu, seksizmu i značaju borbe protiv nejednakosti, a taj govor je doveo do poziva Opri da se kandiduje na izborima za predsednika SAD 2020, na kojima je i Donald Tramp najavio da će učestvovati.

Foto: Tanjug / AP

Prema njihovim rečima, Opru Vinfri pojedini prijatelji privatno nagovaraju uđe u trku za predsednika.

Jedan od izvora CNN rekao je da ti razgovori traju već nekoliko meseci. On je dodao da Vinfri još nije odlučila da li će to i učiniti.

ZA I PROTIV

Nakon izbora Baraka Obame za predsednika 2008. godine, kada je pobedio i ušao u istoriju kao prvi Afroamerikanac na čelu SAD, i nakon prošlogodišnjih izbora gde su postojale nade da Hilari Klinton postane prva žena predsednica, većina Amerikanaa razmišlja upravo o prvom predsedniku ženskog roda.

Ćerci aktuelnog predsednika i njenoj agendi kao savetnice svog oca, zameraju najviše što propagira stvari koje sam Donald Tramp ne podržava. Jedno od pitanja je i pitanje o ženama i njihovom osnaživanju. Žestoko je napadana kada su procureli razgovori Trampa o pojedinim ženama, u kojim ih je omalovažavao i upućivao seksističke komentare.

Foto: Tanjug/AP

Zameraju joj što "sedi na dve stolice": podržava govor Opre Vinfi dok je 12 žena optužilo njenog oca za seksualno uznemiravanje.

Ivankino obraćanje na republikanskoj nacionalnoj konvenciji naišlo je na dobar prijem, ali njena agenda prolazi sa prilično slabim rezultatima otkako je Tramp inaugurisan za predsednika, pri čemu se njene preporuke o klimatskim promenama i imigraciji ignorišu, a njen predlog o staranju o deci - čami.

- Možda zato Ivanka Tramp gaji sopstvene predsedničke ambicije. Iako je sada u krugovima na vlasti, nije ostavila traga na naciju. A kada i privuče pažnju, to se dešava iz pogrešnih razloga - zaključuje u svom tekstu BBC.

Stvar koja je pozitivna kod Ivanke Tramp je njena privrženost porodici. Ivanka i njen suprug imaju troje dece: Arabelu Rose (5), Džozefa Federika (3) i Teodoru Džejms (10 meseci). Njeni postovi na Instagramu i Tviteru, na kojima je nasmejana u zagrljaju svoje dece pokazuju koliko joj je porodica bitna.

Foto: Tanjug/AP

Još jedna stvar ide Ivanki Tramp u korist i možda bi mogla da bude njena prednost, jeste to što bi ako bi postala predsednica SAD 2020. ujedno bi postala i prva žena i prvi Jevrejka (Jevrejin) koji bi došao na tu funkciju. Ona je udajom za Kušnera prešla na judaizam.

Amerikanci Opru obožavaju, bukvalno. Njene emisije godinama unazad i dalje su u samom vrhu gledanosti jer se ona u njima bavi problemima "običnih" građana. Takođe, smatraju da bi samim tim posvetila više pažnje stanovnicima kojima je pomoć najpotrebnija.

Mana za kanidaturu Opri Vinfri je što stručnjaci smatraju da prosečan građanin veruje da joj nedostaje političkog iskustva, iako je isti taj građanin svestan da je to falilo i Trampu pa je na kraju pobedio Hilari Klinton.

Foto: Profimedia/Corbis, Pixabay

Takođe, Opra Vinfri je na osnovu samo jednog govora pre nekoliko godina Baraku Obami donela okruglo milion glasova na izborima unutar Demokratske stranke. Pojedini analitičari veruju da bi ona u ovom trenutku jedina mogla da porazi Trampa.

ZAKLJUČAK

Prednost Opre Vinfri nad Ivankom Tramp je to što je ona svoje bogatstvo sama napravila, što je prošla kroz teške trenutke u životu i otvoreno razgovarala o tome. S druge strane, Ivanka je oduvek bila pod "staklenim zvonom" i od malena uživala u luksuzu koje joj je omogućio njen otac i deda.

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    11. januar 2018 | 00:02

    Nacekat ce se dok dodju izbori,covjek samo sto je posto predsjednik vec nove raspusuju

  • Dr_sokrates

    10. januar 2018 | 23:50

    Sta reći... ovo je ili to dugo najavljivano zadnje vreme... ili smo mi kao neko za koga se tvrdi da smo misaona i svesna bica u stvari totalna suprotnost te tvrdnje... kada danas moze neko ko, nema školu za tako visoku funkciju kao sto predsednik jedne drzave, niti je bilo cim doprineo.. nekim gestom, ili nekim velikim humanitarnim radom i sebe u tim iskazao i dokazao kako povodom svih tih dobrih dela koje ucinio.. moze mozda i da vodi jednu državu u tom smeru.. itd.. izgleda da takve kvalifikacije danas nisu potrebne... i predsednici postaju ljudi koji su mutnim radnjama stekli velike kolicine novca.. a koji veze nemaju kako zreba voditi jednu drzavu.. tj ne samo ta država da je u velikoj opasnosti... nego celi svet... to je kao kada bi dali nekom coveku sa ulice koji veze nema sa muzikom dirigentsku palicu da stane i vodi simfonijski orkestar... a taj orkestar lako moze biti vojska... koja ce morati svirati onako kako ovaj sa palicom mase.. ne misleci dali je sve sto sto je izmahao orkestar odsvirao u totalnom falšu... umesto da napredujemo mi idemo u nazad...

  • Lina♡♤♢□♧

    10. januar 2018 | 23:49

    Opet je bolja ivanka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA