Alarmantne fotografije bezbroj leševa na zemlji: U Australiji je tako vrelo, da je na hiljade slepih miševa uginulo. Živi su skuvani! (FOTO) (VIDEO)

Pregrejane, starije jedinke kreću u potragu za hranom ostavljajući mlade same na suncu

  • 5

Nezapamćeni toplotni talas u Australiji gotovo je zaustavio život, ne samo ljudi, već i životinja.

Dok stanovnici velikih gradova još i nekako umeju i mogu da se štite od stravične vrućine, na hiljade slepih miševa je uginulo.

Ni silni ekološki aktivisti ne mogu mnogo toga da urade na +45 stepeni Celzijusovih.

- Uginulo je na hiljade uglavnom mladih slepih miševa i to zbog nemogućnosti da se zaštite od sunčanih zraka. Jednostavno, u područjima koje oni nastanjuju nema mnogo hladovine. Stariji slepi miševi uspeli su da se snađu, ali situacija je alarmantna - kažu iz udruženja Pomozite da spasimo divlje životinje i šikaru u Kempbeltaunu, Kvinslend.

Slike koje su objavili aktivisti na Fejsbuku su zaista uznemirujuće - bezbroj leševa životinja na tlu, uginulih od vrućine i dehidracije.

Beograd je pun ovih stvorenja: Ako naletite na njih, možete da uradite samo jednu stvar! (FOTO)

Preživelim slepim miševima članovi udruženja svakodnevno donose vodu i hranu, ali oko utočišta od vrućina ne mogu mnogo da pomognu.

Aktivistkinja Kejt Rajan detaljno je objasnila šta se tačno dešava sa ovim životinjama.

- Uprošćeno, vrelina ih žive sprži. Pregrejani slepi miševi, one starije jedinke, kreću u potragu za hranom ostavljajući mlade same i ako se ne vrate u nekom uobičajenom roku, njihov podmladak pada na tle kao pokošen. Oni se skuvaju živi - mozak im se sprži i postaju paralisani. Jedina šansa im je da budu kraj nekog jezera ili reke, što je u Kempbeltaunu nemoguće.

Udruženje je na kraju uputilo apel ljudima da pomognu da se sačuvaju slepi miševi.

- Ove jedinstvene životinje pomažu u regeneraciji naše šume i očuvanju ekosistema zdravim kroz oprašivanje i raznošenje semena.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srboljub

    10. januar 2018 | 16:29

    Kraj sveta je počeo pre par godina i ide redom. Za par godina neće nas biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA