Škotska je prva država na svetu koja uvodi minimalnu cenu alkohola: Evo koliko će od sada koštati pića

Škotska vlada upozorila je trgovce da neće biti perioda popuštanja i da će dozvole biti oduzimane ukoliko se zakon prekrši

  • 1

Škotska je postala prva zemlja na svetu koja uvodi minimalnu cenu alkohola, što znači da će trgovci sada morati da osiguraju da jedna jedinica alkohola nema cenu ispod 0,5 evra.

Ta mera vlade trebalo bi da obezbedi smanjenje velikog broja smrtnih slučajeva na godišnjem niivou, a koje su povezane sa alkoholom, prenosi Skaj njuz.

Bugari su izmislili rakiju?! Srbi u šoku, niko ne zna šta da radi! (FOTO)

Kako se navodi, to znači da se boca vina od 750 mililitara, a koja sadrži 13 odsto alkohola, neće moći prodavati za manje od 5,5 evra, boca viskija od 700 mililitara i sa 40 odsto alkohola za manje od 16 evra, a dve litre sajdera, koji sadrži 5 odsto alkohola za 6 evra.

Škotska vlada upozorila je trgovce da neće biti perioda popuštanja i da će dozvole biti oduzimane ukoliko se zakon prekrši.

Foto: Pixabay

Svake nedelje u toj zemlji umre 22 osobe zbog bolesti povezanih sa alkoholom, a taj zdravstveni problerm Škotsku košta više od 3,4 milijardi evra godišnje.

Škotska premijerka Nikol Stardžen rekla je za Skaj njus da će novi zakon spasiti živote.

- U prvih pet godina ove politike procena je da će nekoliko stotina smrti manje biti od alkohola, a smanjićemo i broj prijema u bolnice. Ovo je samo statiistika, ali svaki pojedinac iz ove statistike je ljudsko biće sa porodicom, prijateljima, životom i ako uspemo da spasimo živote, ova politika je definitoivno vredna progona - rekla je Stardžen.

Foto: Pixabay.com

U Velikoj Britaniji 2016. godine umrlo je 7.327 osoba od bolesti povezanih sa alkoholom.

U istoj godini zabeleženo je da je na 100.000 muškaraca, 30.9 u Škotskoj umrlo od alkohola, u Severnoj Irskoj 22,2, a u Engleskoj i Velsu 14,6.

VIDEO: On ima najnesrećniji posao na svetu

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Maximis

    1. maj 2018 | 19:56

    Ma ajde. Moj kolega Moma, pravi rakiju,dodaje extrate i vrh je. Samo za 3€ po litru...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA