Ispovest Jevrejina koji je logoraše pratio u gasne komore: Skidali bi ih i ubacivali po 3.000 odjednom, sve je trajalo 7 minuta. Naš posao počinjao je pola sata kasnije

Na listovima papira grčki Jevrej Marcel Nadjari opisao je kako je na hiljade Jevreja dnevno slano u plinske komore i kako su unutra bili 'kao sardine'

  • 6
Aušvic Foto: Wikipedia/public domain

Jeziva svedočanstva zatvorenika iz Aušvica koji je bio primoran da pomaže nacističkim zločincima u izvršavanju ubistava napokon su dešifrovana i to zahvaljujući predanom detektivskom radu i digitalnoj tehnologiji.

Jeziva ispovest: Otkriveno pismo Jevrejina koji je u Aušvicu ubijenoj braći vadio zube, brijao glave i bacao njihov pepeo!

Na listovima papira grčki Jevrejin Marcel Nadjari opisao je kako je na hiljade Jevreja dnevno slano u plinske komore i kako su unutra bili 'kao sardine'.

U 1944. ovaj 26-godišnjak je goreo od želje za osvetom. Naime, čuo je od prijatelja da su njegova majka, otac i sestra Neli umrli u Aušvic-Birkenau logoru u okupiranoj Poljskoj godinu dana ranije.

Foto: Wikipedia/Juliusz Bogdan Deczkowski

- Često sam razmišljao o tome da odem zajedno s drugima i okončam ovo. Međutim, želja za osvetom me je sprečila da pokleknem. Želeo sam da živim kako bih osvetio smrt svog oca, majke i drage malene sestre - napisao je.

Bio je jedan od 2.200 pripadnika "Sonderkommanda" - jevrejskih robova SS odreda koji su pratili druge Jevreje u plinske komore. Morali su da pale njihova tela, skupljaju zlatne zube i žensku kosu, te da bacaju i njihov pepeo u obližnju reku.

Pošto su svedočili nacističkoj ubilačkoj mašini iz prve ruke, znali su da je samo pitanje vremena kad će i sami biti smaknuti.

Stoga je u novembru 1944. Nadjari svoj manuskript napisan na 13 stranica nagurao u termos bocu koju je dobro zatvorio, zamotao u kožu pa zakopao u blizini krematorijuma.

Foto: Tanjug/AP

- Krematorijum je velika zgrada sa širokim dimnjakom i 15 peći. Ispod vrta su dva velika podruma. Jedan gde su goli ljudi i drugi gde je komora smrti. Ljudi, odjednom njih 3.000, u nju su ulazili goli. Potom bi ih zaključali i pustili plin. Nakon šest ili sedam minuta patnje umrli bi - napisao je.

Opisao je kako su Nemci u prostoriju instalirali cevi kako bi izgledalo kao prostorija za kupanje.

- Kanisteri s plinom uvek su im dostavljani u vozilima nemačkog Crvenog krsta kojeg su vozila dva SS-ovca. Ubacili bi plin kroz otvore i pola sata kasnije naš posao bi počeo. Odvlačili smo tela nevinih žena i dece do lifta koji bi ih odvezao do peći. Pepeo odraslog čoveka težio bi oko 640 grama - zabeležio je.

Iz njegovih beležaka jasno je kako je očekivao da će da umre u logoru - ali ovo je bila poruka spoljnom svetu. Poruka koja ga je mogla koštati života da je neko za nju saznao.

Foto: AP/Tanjug

Poljski student šumarstva 36 godina kasnije slučajno je pronašao bocu na dubini od 40 cm.

Nadjari je čudom preživeo Aušvic i deportaciju u koncentracijski logor Mauthauzen u Austriji nakon pada Trećeg Rajha. Nakon rata, oženio se i 1951. preselio u Njujork. Tada je već imao jednogodišnjeg sina, a 1957. njegova supruga Rosa rodila je devojčicu koju je nazvao po svojoj pokojnoj sestri - Neli. Umro je 1971. godine kada je imao 53 - devet godina pre nego što je otkrivena njegova poruka iz Aušvica.

Vlaga je učinila svoje - samo 10 posto poruke je moglo da se pročita. Međutim, ruski istoričar Pavel Polian odučio je da je spase uz pomoć moderne tehnologije jer je to redak dokaz koji dokumentuje holokaust.

Prošlog meseca Institut savremene istorije u Minhenu objavio je Polianova otkrića. Polian je kopiju manuskripta dobio iz muzeja Aušvic, a jednom prilikom govoreći na radiju o njegovom lošem stanju, kontaktirao ga je ruski IT stručnjak, Aleksander Nikitjev, i ponudio mu pomoć.

Foto: AP/Tanjug

Nikitjev je proveo godinu dana eksperimentišući u Adobe Photoshopu kako bi vratio izbledjeli tekst, a najviše mu je pomogla višespektarna analiza koju koristi policija i tajne službe.

Tekst s grčkog na engleski pomogla je da se prevede Joana Karas iz nemačkog Freiburga.

Oko 110 pripadnika "Sonderkommanda" preživlo je Aušvic-Birkenau, većina poljskih Jevreja. U većini slučajeva pokušavali su da očajnički zaborave taj horor - a samo je nekoliko njih zapisalo kroz što su sve prošli.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brale

    2. decembar 2017 | 09:06

    Nisi ti izbegavao smrt da bi se osvetio već zato što si kukavica.

  • doberman

    2. decembar 2017 | 14:50

    ako hoces da uradis posao kako valja, uradi ga sam!

  • BASA

    2. decembar 2017 | 12:24

    Obisli smo " logor Dahau , u njemu je bilo 53 osudjenika , srpske nacionalnosti !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA