≫ 

"Dve nedelje sam zapisivala na šta trošim novac, i ostala u šoku kada sam videla na šta sam bacala pare"

Koliko puta smo ispraznili novčanik, a da ne znamo ni šta smo kupili ni gde je taj novac otišao

  • 7

Sto po sto, dvesta, hiljadu dinara i ostadosmo bez novca do prvog. Kako to da nam do plate ode sav novac? Gde?

U inat Trampu: Poznati milijarder donira 64 MILIONA DOLARA za ekologiju

Globalni problem: Bogati imaju sve više novca - siromašni nikada manje

JA SAM NAPALJENA STJUARDESA: Brineta se fotka u lažnoj uniformi i poziva muškarce na seks, koji košta 220 EVRA NA SAT (FOTO)

Jedna žena je odlučila da vodi dnevnik i da dve nedelje upuisuje sve svoje troškove ne bi li videla gde joj odlazi sav novac. Mali eksperiment je bio dobra lekcija za nju, a evo kako ga je sprovela u delo.

Foto-ilustracija: Pixabay

-Mislila sam da je moja odluka preambiciozna, ali sam znala da ću ako svakog dana budem zapisivala na šta trošim uštdeti na nekim glupostima. Napravila sam grešku u startu jer sam zaboravila da moram sve da zapisujem već nakon par dana, pa sam onda prekopavala torbu u potrazi za računima i gledala izveštaje iz banke.

Kunem vam se da na mom spisku osim karata za prevoz i tu i tamo nekog sredstva za čišćenje, nema ničeg drugog do hrane. Bukvalno! Ta činjenica i nije toliko nemoguća jer bez hrane ne možemo da preživimo.

Tek kada sam nakon dve nedelje pogledala spisak počela sam da razmišljam na šta ja toliko trošim svoj novac. Šta sam saznala? Ništa novo i ništa što već nisam znala, samo sam toga bila svesnija. Shvatila sam da je hrana užasno skupa, da neću kupovati tri čokoladice odjednom, moram da zapisujem sve bitno. Treba da budem zahvalnija na svemu što imam jer imam mnogo više nego neki drugi ljudi i da njima treba pomoći.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Možda sam očekivala previše od ovog eksperimenta, ali zapravo nisam naučila ništa epohalno. Bilo je zanimljivo videti da najviše volim hranu i slatkiše, zabavno da testiram moj mozak i prisetim se šta sam sve to juče kupila u radnji.

Ovo sam uradila kako bih samu sebe osvestila i videla šta moram da popravim kod sebe. Odlučila sam da se učlanim u biblioteku i tako pozajmljujem knjige, pomogla sam nekome ko nema novca i rezervisala kratko putovanje za kraj godine. Nije neka revolucionarna lekcija, ali ovako male lekcije pomažu nam da postanemo svesniji, pametniji i racionalniji. Nije bilo uzalud, ispričala je ona.

Daljinac

(Telegraf.rs/net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leonora

    24. januar 2018 | 09:23

    Ja pisem vec godinu dana,hrana,gorivo,hemija-na osnovni zivot ode 50 000,a gde je ofeca,obuca,da izadjes negde?!

  • Krsta.

    24. januar 2018 | 09:56

    Najveći gubici su svuda u svetu Stanarima ili troškovi stanovanja, hrana .struja grejanje ....a ono sve ostalo zavisi od prohteva i štedljivosti

  • vida

    24. januar 2018 | 10:27

    Ono ,pametniji?????Bolje bi bilo da vise zaradjujes.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA