3 faktora koja su odgovorna za neredovnu menstruaciju, a na koja možete da utičete

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i to u obliku sna

  • 0

Da li ste znali da svakodnevne navike značajno utiču na naš organizam i mogu da izazovu velike promene koje se odražavaju i na menstruaciju?

Žene koje su prvu menstruaciju dobile u ovim godinama - imaju veću šansu da dožive 90. rođendan

Ako vas menstruacija iznenadi na letovanju, evo šta smete da radite, a šta ne

Ovo su samo neki od faktora koji mogu da poremete menstrualni ciklus.

Stres

Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa. Kada se psihički dovedete u red i ciklus će se vratiti u normalu.

Stres utiče na deo mozga koji se zove hipotalamus i koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Foto-ilustracija: Profimedia

Putovanja

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog džet lega - kratkotrajnog poremećaja pruzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Ovakve promene mogu da utiču i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. Ali ne brinite, svee bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

Premalo sna

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može prouzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je kako je ljudskom telu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevne rutine i tako dati telu dovoljno vremena da se odmori.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA