10 otrovnih kozmetičkih sastojaka koje svaka trudnica mora da izbegava ako želi da rodi zdravu bebu

Žene su pravi rekorderi kada je upotreba kozmetike u pitanju, ali postoje sastojci sa kojima moraju da budu oprezne

  • 2

Ovo pravilo posebno važi za trudnice koje ne treba da zanemare negu ni tokom trudnoće. Samo je potrebno da se klone nekih sastojaka iz omiljenih proizvoda.

Drevni Egipćani su na genijalan način ODREĐIVALI POL DETETA - i to sa neverovatnom preciznošću

VELIKA INICIJATIVA: Obezbedite parking mesta za trudnice!

Beograd dobio prva besplatna parking mesta za trudnice! (FOTO)

Drugo stanje je svakako samo po sebi šok za organizam. Nešto što je ženama prijalo pre trudnoće, sada može da im naškodi. Kako sada ne vodite računa samo o svom zdravlju nego i ozdravlju bebe u stomaku, izbacite iz upotrebe proizvode koji sadrže štetne sastojke. Na tržištu se može naći mnogo proizvoda koji su namenjeni samo trudnicama i svakako su bolji izbor od onih na koje ste navikle. Evo šta može da naškodi zdravlju bebe i majke u trudnoći.

Paraben

On je ključni sastojak mnogih losiona za telo, šampona, gelova za čišćenje lica i tela, pudera i pomada. Opasan je zbog toga što ima sposobnost da imitira estrogen koji je zadužan za pravilno funkcionisanje ženskih reproduktivnih organa i utiču na pol bebe. Zbog svog štetnog dejstva zabranjen je u Evropi i ne sme da se nađe u proizvodima namenjenim deci i trudnicama.

Foto: Pixabay

Ftalati

Obično se kriju iza sastojaka označenim u deklaraciji kao "parfem" ili "miris" i mogu da utiču na balans hormona u telu.

Etanolamini

Jedan su od sastojaka koji se nalaze u maskari, boji za kosu, puderima, mirisima, kremama za sunčanje, lekovima, šamponima i losionima. Na etiketi su označeni kao MEA, DEA ili TEA, a mogu da izazovi trovanje ili rak. Utiču na razvoj mozga kod beba i mogu da dovedu do oštećenja nekih funkcija ukoliko je majka izložena ovim sastojcima u trudnoći.

BHA ili BHT

Beta-hidroksidna kiselina i BHT mogu se naći u senkama, ruževima, losionima, kremama protiv ojeda, rumenilu i puderu za lice. Koriste se kao konzervansi u kozmetici i mogu da utiču na poremećaj hormona. Dovode do problema u razvoju, pa su na njih osetljivi deca i trudnice.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Retinol (Vitamin A)

Nalazi se u hidratantnim losionima i kremama protiv starenja, a sprečava gubitak kolagena iz kože. Unošenje istog u trudnoći može da ošteti plod, zbog čega lekari upozoravaju na ove proizvode trudnice na samom početku trudnoće.

Oksibenzon

Bez njega je teško zamisliti neke kreme za sunčanje, negu tela i losione za posle brijanja. On deluje na telo kao estrogen, a uzrokuje endometriozu i alergijske reakcije. Koža ga upija u velikoj količini preko krema, zbog čega se neretko nađe u mleku novopečenih majki.

Triklosan

Ima ga u kremama za depilaciju, antibakterijskim gelovima i sapunima, ali i u pasti za zube. Utiče na endokrini sistem trudnica i dovodi do pojave defekta, ali i raka.

Foto: Profimedia

Hidrokinon ili Glutation

Sadrže ga sve kreme za posvetljivanje kože koja ga lako apsorbuje.

Formaldehid

Kreme za sunčanje, losioni, balzami i šamponi ga imaju u izobilju, a on je veoma kacerogen. Na etiketi ga nećete naći, ali obratite pažnju da li je prisutan diazolidilin urea.

1,4 Dioksen ili PEG

Može se naći u penama za kupanje, šamponima, tečnim sapunima i sprejevima za kosu. Smatra se da je kancerogen.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixa

    3. oktobar 2017 | 11:43

    nažalost, i šampon za decu sadrži paraben a proizvodi ga poznata firma koja se reklamira kao ekološka.

  • A

    3. oktobar 2017 | 16:16

    Nazalost drage moje dame kada ste trudne samo se kupajte vodom i nikako nista za tijelo takodje sminku isto ne koristite nikako takvi kakvi ste morate biti po ovome sto procitah 😆😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA