≫ 

HIRURG UPOZORAVA: Ako pušite pre, ili posle ove operacije - mogu da vam otpadnu bradavice

Pušačima koji nisu spremni da se odreknu cigareta preti opasna komplikacija

  • 1

Plastični hirurg Entoni Jun odlučio je da na svom blogu opiše iksustvo lečenja pacijentkinje koja je izgubila svoje bradavice jer je pušila pre nego što je imala operaciju grudi.

8 načina na koje bradavice mogu vas da upozore na ozbiljne zdravstvene probleme

- Bradavice pacijentkinje koja je pušila postale su ljubičaste dok je bila na operaciji podizanja grudi. Ljubičasta boja prethodi crnoj, a crna prethodi otpadanju bradavica, napisao je u svom blogu.

Foto-ilustracija: natrelle.com

Do ovoga dolazi jer nikotin i ugljen monoksid iz duvanskog idma sužavaju krvne sudove. Kada su oni suženi i neko je podvrgnut operaciji tokom koje se dotok krvi prilično menja, to stvara veliki rizik.

Ako je dotok krvi ka nekom delu tela značajno smanjen, ili prekinut, taj deo umire, postaje ljubičast, onda crn i otpada.

Tela pušača nisu dovoljno zdrava da na pravi način odgovore na ovaj problem i poprave ga.

Jun objašnjava da kada neko puši pre ili posle operacije, ugljenik iz cigareta deluje kao "stezač" i zbog toga bradavica umire od nekroze.

Foto: Profimedia

Ovo nije bolno, ali pacijent oseća utrnulost koju prati nestanak bradavica.

Kako bi rešili ovaj problem, mnogi hirurzi uklanjaju bradavice i potom rade rekonstrukciju.

Kako bi izbegli ovaj problem, lekari pacijentima savetuju da prestanu da puše mesec dana pre, i mesec dana posle operacije.

- Čak iako imate najboljeg hirurga, ako pušite - ovako nešto može da se desi i vama. Ja se svaki put naježim kada moram da radim operaciju na grudima pacijenta koji puši, upozorava Jun.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA