≫ 

11 stvari koje treba da znate pre nego što stanete na vagu da se izmerite

Postoje naučne studije koje su dokazale da su niske temperature, visoki nivoi padavina i brzina vetra povezani sa gubitkom težine

  • 0

Kada pokušavate da smršate, vaga može biti vaš najgori neprijatelj. Stalno merenje vas može odvesti do očaja, pogotovo ako ne znate kako da se pravilno izmerite. Važno je da shvatite da su vage uređaji kojima ne smete slepo verovati. Uvek treba da uzmete u obzir i ostale faktore koji igraju važnu ulogu u variranju vaše telesne težine.

Pravi Diznijev princ: Smršao je 30 kilograma i više ne izgleda kao zver (FOTO)

11 stvari koje treba da znate i koje treba da uzmete u obzir pre nego što stanete na vagu da se izmerite:

1. Vreme

Da biste precizno pratili svoj napredak, bolje je da se merite u isto doba dana svake nedelje (ili u isto vreme svakog dana). Najbolje je da se merite ujutru, nakon što ste ispraznili bešiku, ali pre doručka.

2. Odeća

Uvek treba da se  merite  u istoj odeći ili da uopšte ne nosite odeću. To je zato što vaša odeća može imati različitu težinu i može biti prilično teška. Zato je najbolje da pre merenja obučete ono što ste nosili juče (ili prošle nedelje) kada ste se merili.

Foto-ilustracija: Profimedia / Uvek treba da se  merite  u istoj odeći ili da uopšte ne nosite odeću

3. Mesto

Svaki put kada se merite, postavite vagu na isto mesto. To bi trebalo da bude tvrda, ravna površina. Nemojte je stavljati na tepihe. Nestabilna vaga može dovesti do netačnog prikazivanja kilograma.

4. Stanite mirno

Da biste dobili precizno merenje, važno je da stojite mirno, tako da se vaš oslonac nalazi podjednako na obe noge. Neke vrste vaga zahtevaju da budete bosi.

5. Sve vage su različite

Vaša telesna težina zavisi od vrste vage koju koristite. Radni mehanizam se može razlikovati od kompanije do kompanije. Takođe, postoje i vage koje mere vaš sastav tela i procenat masti. Da bi se izbegla konfuzija, bolje je verovati samo jednoj vagi.

6. Vremenski uslovi

Prilikom merenja, uvek morate uzeti u obzir vremenske uslove. Postoje naučne studije koje su dokazale da su niske temperature, visoki nivoi padavina i brzina vetra povezani sa gubitkom težine.

Foto-ilustracija: Profimedia / Niske temperature, visoki nivoi padavina i brzina vetra povezani sa gubitkom težine

7. Slana hrana

Kada stojite na vagi, uvek treba da zapamtite da li je vaša jučerašnja ishrana bila puna natrijuma ili ne. So može izazvati zadržavanje vode u telu i tako povećati broj kilograma koji se pojavljuje na vašoj vagi.

8. Zadržavanje vode zbog hormona

Ako ste žena, zapamtite da vaša težina može da varira zbog hormonskih promena. Ovulacija i menstruacije često izazivaju višak tečnosti, što se reflektuje na vagu. Ovaj konstantni rast i pad težine nema nikakve veze sa vašom pravom težinom.

9. Sastav  tela

Kilogram masti i kilogram mišića je isti kilogram, ali izgleda potpuno drugačije. Mišći zauzimaju znatno manje prostora u organizmu, nego što to čine masti. Zato je važno da znate procenat masti u telu.

10. Ne merite se odmah nakon vežbanja

Ako ste upravo imali naporni trening, vaša težina može biti niža. Ali to je zbog dehidracije, a ne zbog stvarnog gubitka težine.

Foto-ilustracija: Profimedia / Ne merite se odmah nakon vežbanja

11. Nemojte se meriti nakon lude noći u gradu

Nemojte mučiti sebe. Restoranska hrana je puna masti, soli i šećera koja u velikim količinama može povećati nivo volumena krvi, zadržati tečnost i prouzrokovati da se na vagi pojavi veći broj kilograma. Sačekajte sa merenjem, dan ili dva.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA