≫ 

Trik sa krekerom pokazaće vam da li ste skloni gojenju i koliko ugljenih hidrata dnevno smete da pojedete

Ugljeni hidrati su glavni neprijatelj vaše linije

  • 0

Ljudi pokušavaju da iz ishrane eliminišu u potpunosti ugljene hidrate kako bi smršali i doveli figuru do savršenstva, ali ih to može učiniti samo nervoznima i većina njih odustaje od dijete.

Najlakša dijeta na svetu - jedete sve, gubite kilograme - a ključ je u vašoj šaci

Ali, nisu svi ugljeni hidrati isti, jer su neki dobri po nas, dok su drugi zaista loši i čine da se gojimo, povećan je rizik od dijabetesa i ugrožena je naša plodnost. Kada naučite da jedete pametne ugljene hidrate bez da gomilate salo na svom telu – onda ćete imati telo kakvo ste oduvek želeli.

Ugljeni hidrati mogu da budu dobri, ali u određenoj količini Prinskrin: YouTube/Tasty

Mali broj ljudi može da jede ugljene hidrate bez da se ugoje i da se oni pretvaraju u masti, jer ih njihovo telo lako sprži i pretvori u energiju. Test sa krekerom može vrlo lako da vam pokaže koliko ugljenih hidrata možete da pojedete. Jednostavno, žvaćite kreker dok on ne promeni ukus od slankastog biskvita sve do slatkog ukusa. Ako se ukus promeni za manje od 30 sekundi vaše telo verovatno jako brzo prerađuje ugljene hidrate i to veoma efikasno.

Ali ukoliko kreker nije promenio ukus ni posle 30 sekundi, onda ozbiljno morate da razmislite o ishrani bez ugljenih hidrata. Doktorka Šeron Moalem, genetičarka iz Kanade koja je napravila ovaj test, rekla je da spora promena ukusa pokazuje da vaše telo ne prerađuje ugljene hidrate baš najbolje. Ovo dovodi do pretilnosti i gomilanja kilograma.

Prost trik sa krekerom pokazaće vam koliko ugljenih hidrata dnevno smete da unesete Foto-ilustracija: pixabay.com

Psihološki mehanizam ovog testa nije baš najjasniji. Veruje se da je reč o genetici koja utiče na nivo amilaze, enzima u pljuvački koji razbija skrob na šećer koji telo koristi kao energiju. Neki ljudi imaju pljuvačku bogatu amilazom, čak i do 50 puta više nego kod ostalih i brže razgrađuju ugljene hidrate i dovode do slatkog ukusa u ustima.

Ako primetite slatkoću u prvih 14 sekundi, onda vaše telo razgrađuje ugljene hidrate veoma efikasno i pretvara ih u energiju. Vi možete da unesete u organizam oko 250g ugljenih hidrata dnevno što je približno 4 kriški belog hleba.

Ako vam treba 15 do 30 sekundi, onda smete da pojedete 175g ugljenih hidrata dnevno, a oni kojima treba više od 30 sekundi moraju da smanje unos ugljenih hidrata i da maksimalno dnevno unesu 125g.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA