≫ 

Evo šta sve možete očekivati u prvih 6 meseci kada prestanete da jedete hleb

Definitivno postoje stvari koje možete očekivati kada pređete na ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, posebno ako imate telo koje ne vari baš najbolje ugljene hidrate i složene šećere

  • 0

Svi mi imamo određena očekivanja (baš kao i nade i snove) od onoga što će se dogoditi kada promenimo ishranu. Na početku je važno zapamtiti da su svi različiti u pogledu gubitka kilaže i da ne možete očekivati da vaše iskustvo bude isto kao i iskustvo nekoga drugog. Najbolji pristup je da se jednostavno zainteresujete i pažljivo posmarate, otkrivajući kako vaše telo reaguje na različite promene koje pravite.

Njeni crteži pokazuju koliko se život muškarca stvarno promeni kad on postane otac (FOTO)

Definitivno postoje stvari koje možete očekivati kada pređete na ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, posebno ako imate telo koje ne vari baš najbolje ugljene hidrate i složene šećere.

Šta metabolički možete da očekujete?

Najvažnije promene u vašem telu su samo donekle povezane sa gubitkom kilaže. Ako imate bilo koji od znakova metaboličkog sindroma, oni bi trebalo da nestaju prilično brzo. Ovi znaci uključuju povećan nivo šećera u krvi (smanjena tolerancija glukoze), visok krvni pritisak, visoka količina proteina, visoke trigliceride i nizak HDL holesterol.

Koliko god da smršate, najvažnije promene su to što će se vaše zdravlje popraviti i što će se smanjiti simptomi metaboličkom sindroma.

Druga stvar koja će se desiti kada se nalazite na ishrani koja sadrži nizak nivo ugljenih hidrata (ispod 50 ili više grama ugljenih hidrata dnevno) je to što će vaše telo početi da se prilagođava korišćenju masti za energiju umesto ugljenih hidrata.

Foto: Pixabay.com / Smanjivanjem ugljenih hidrata će nestati simptomi metaboličkog sindroma

Šta možete da očekujete od gubljenja kilaže?

Naravno, stopa gubitka kilaže se mnogo razlikuje i po individualnim razlikama koje se tiču vaše tačne trenutne kilaže i vaše visine. Ako imate veliku količinu težine koju planirate da izgubite, do kraja prvog meseca bi vaša stopa gubitka telesne mase trebalo da se stabilizuje (dozvoljavajući varijacije za žene tokom menstruacije).

U nekom trenutku, doći će do određenog usporavanja stope gubitka telesne mase, ali ne brinite za zastoj koji može da traje nedelju ili dve, samo budite uporni da ne unosite više ugljenih hidrata u vašu ishranu.

Jedan razlog za usporavanje gubitka telesne mase je činjenica da metabolizam ima tendenciju da se usporava tokom vremena, pa unos jednake količine hrane neće dovesti do istog stepena gubitka kilaže. Najbolji način za borbu protiv ovoga je vežbanje. Ako još niste počeli da vežbate, važno je da počnete. Ako već vežbate, pokušajte da dodate komponentu treninga snage. Međutim, "usporavanje" koje se dešava sa gubitkom težine nije samo nedostatak vežbanja ili "odmor" metabolizma, već i nedostatak dnevne količine kretanja, poznatije kao NEAT (termogeneza koju ne sprovodi vežbanje). To možete rešiti na lak način, na primer, kada razgovarate telefonom, stojte ili šetajte umesto da sedite.

Šta psihološki možete očekivati?

U nekom trenutku tokom ovog perioda možete doživeti ono što je poznato kao "kraj medenog meseca". Period "medenog meseca" je faza većine životnih promena u kojima je život dobar! Srećni ste sa svojim novim načinom života, doživljavate pozitivne prednosti i srećno provodite dovoljno vremena razmišljajući o tome. Međutim, ovo je odlično vreme za ojačavanje vašeg novog načina ishrane.

Ponekad se "kraj medenog meseca" aktivira kao životni događaj koji menja vašu rutinu. Najvažnija stvar koju možete učiniti u ovom trenutku je da prihvatite  šta se dešava. Tendencija je da skoro nesvesno puštate vašem starom načinu ishrane da vas zaokuplja. Ali, dobro razmislite: Da li zaista želite da nastavite sa ovim? Koje su prednosti? Da li vredi gubitka slatkiša? Koji su vaši ciljevi? Razgovarajte sa drugima koji će podržati vaša osećanja i biti iskreni prema vama.

Bonus: Skoro sve studije ishrane pokazuju da ljudi nakon šest meseci ne prate dijetu kako je prate na početku. "Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata" je jako popularna dijeta, u kojoj se višak ugljenih hidrata uklanja iz ishrane.

Foto: Pixabay.com / Ishrana sa nižim sadržajem uglenih hidata će ojačati vaše zdravlje

(Telegraf.rs / Izvor: verywellfit.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA