≫ 

7 štetnih jela koja stalno dajemo našoj deci, a mislimo da su jako zdrava

Ne radi se samo o slatkišima, ima tu i prirodnih namirnica koje jednostavno nisu namenjene najmlađima

  • 5

Mnoga deca počinju da jedu hranu punu šećera već od namlađih dana. Ovo dovodi do toga da čulo ukusa smanjuje svoju osetljivost, tako da normalna hrana više ne izgleda privlačna. Postoje i hrana koja deca ne bi trebalo da jedu zbog svog fiziološkog uticaja na organizam.

Šta je to intuitivna ishrana i zašto je bolja od bilo koje druge dijete?

7 štetnih jela koja stalno dajete svojoj deci, a ne bi trebalo:

Foto: Shutterstock / Postoje hrana koju deca ne bi trebalo da jedu zbog fiziološkog uticaja na organizam

1. Sok

Sokovi su popularni među decom različitih uzrasta. Oni su zgodni i dolaze u lepim pakovanjima. Ali, tu se završava sva prednost koju sok može da ima. Čaša soka sadrži 5-6 kašičica šećera. Rastvoreni šećer se odmah apsorbuje u krvotok što je loše za metabolizam ugljenih hidrata. Američka akademija za pedijatriju preporučuje da deca jedu voće umesto da piju sok. Zahvaljujući vlaknima u voću, šećer se apsorbuje postepeno. Takođe, deci možete davati sveže isceđeni sok ili domaći smuti.

Foto: Pixabay.com / Čaša soka sadrži 5-6 kašičica šećera

2. Jogurt

Da biste izabrali zdrav jogurt, potrebno je da pročitate sastojke. Prvo, ne kupujte najopasniji proizvod kada je u pitanju jogurt, a to su svi oni proizvodi na bazi jogurta koji stoje na policama umesto u frižieru. Drugo, kupujte obične, prirodne jogurte umesto onih sa voćem koji su zaslađeni. Jogurti sa voćem sadrže mnogo šećera, masti i kalorija, što dovodi do toga da deca dobijaju prekomernu težinu i povećavaju rizik za dijabetes.

Foto: Pixabay.com / Deci dajite obične, prirodne jogurte bez zaslađivača

3. Žitarice

Pahuljice, musli i druge slične namirnice izgledaju veoma zdrave u reklamama koje tvrde da sadrže dosta vitamina i minerala. Zapravo, ova hrana ne sadrži nikakve zdrave elemente. Ali,  ono što sadrže je puno šećera. Svi zdravi elementi kukuruza, pšenice i ovsa se uklanjaju tokom proizvodnje i ostavljaju se samo ugljeni hidrati. Veoma je teško zasititi glad sa ovom hranom, pa će samo nekoliko sati kasnije, dete biti ponovo gladno. Dobra zamena za sva ova jela je ovsena kaša. Možete dodati voće i orahe kako biste je učinili privlačnijiom za decu.

Foto: Pixabay.com / Pahuljice, musli i slične namirnice izgledaju veoma zdrave, ali nisu namenjene deci

4. Med 

Deca pre 2. godine ne smeju da jedu med. Ovo nije samo zbog moguće alergijske reakcije, već med ponekad može da sadrži bakterije koje mogu dovesti do ozbiljne zarazne bolesti zvane botulizam.

Foto-ilustracija: Profimedia / Deca pre 2. godine ne smeju da jedu med

5. Grožđe

Grožđe sadrži vitamine i minerale koji trebaju deci, ali postoji razlog zašto deca ne smeju da ga jedu: veliko je i klizavo. Grožđe je veoma teško za probavni trakt dece i teško se obrađuje. Banane su odlična zamena za decu mlađu od 2 godine.

Foto: Pixabay.com / Grožđe sadrži vitamine i minerale koji trebaju deci, ali postoji razlog zašto ne smeju da ga jedu

6. Dečji multivitamini 

Vitamini su prilično kontroverzna tema. Stvar je u tome što se roditelji često oslanjaju na svoje znanje i iskustvo umesto da se konsultuju sa stručnjakom. Bez obzira na to koliko primamljivo izgledaju vitamini u obliku životinja, njih treba da prepisuju samo lekari. Deca bi trebalo da dobijaju svoje neophodne vitamine iz hrane, nema potrebe da im dajete dodatke.

Foto: Pixabay.com / Deca nemaju potrebu za dodatim vitaminima

7. Milkšejkovi

Ako treba da biraju između gaziranog soka i milkšejka, većina roditelja će izabrati milkšejk. Kako se ispostavilo, oni su isto toliko opasni koliko i gazirani sokovi, a sadrže i istu količinu masti i šećera. Najnovija istraživanja govore da redovno ispijanje takvih masnih napitaka može dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ovaj proizvod je opasan čak i za odrasle, a kamoli za decu.

Nemoguće je ne dozvoliti deci da jedu šećer koji im uopšte i nije neophodan. Ono što je zaista važno jeda objasnite deci da slatkiši predstavljaju desert i ne mogu da zamene normalnu hranu.

Foto: Pixabay.com / Milkšejk nije dobar čak ni za odrasle

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    4. jul 2018 | 14:01

    Ma na livadu pa nek pasu. Izgleda da je to najsigurnije.

  • Ivancica Tratincica

    4. jul 2018 | 15:25

    Odlican i poucan tekst za "savremene" roditelje. I, da budem bezobrazna - ako moze clanak sta bi mala deca trebala (morala) da jedu i nesto o palminoj masti (ulju) jer je to postao nezaobilazni deo nase ishrane, narocito decje.

  • Građanin

    4. jul 2018 | 15:01

    Odličan tekst!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA