OD BEJTMENA DO BETMENA: TOP 5 filmova Kristijana Bejla (VIDEO)

Predstavljamo Vam pet najboljih filmskih ostvarenja popularnog britanskog glumca

  • 2

Kristijan Bejl je jedan od najpopularnijih i najtraženijih glumaca današnjice. Filmsku karijeru započeo je davne 1986. godine kada je imao samo 12 godina. Glumio je u 41 ostvarenju, gde je tumačio razne uloge: od kraljevića, psihopata, usamljenih osoba do akcionih heroja.

Bejl je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, među kojima je i "Oskar" za epizodnu ulogu u filmu “Bokser” (“The Fighter”). Oženjen je od 2000. godine Sandrom “Sibi” Blažić, bivšom manekenkom, šminkerkom i ličnim asistentom Vinone Rajder.

Predstavljamo vam top 5 filmova Kristijana Bejla.

“Carstvo sunca” – “Empire of Sun” (1987)

Prvi film koji prezentovao Bejla holivudskoj sceni. “Carstvo sunca” režirao je čuveni Stiven Spilberg, a priča govori o burnom odrastanju dečaka Džima Grejema (Kristijan Bejl). Džim je svoj život proveo u Kini, dočekavši i japansku okupaciju u Drugom svetskom ratu. Dečak pokušava da pronađe svoje roditelje, koji su pobegli pred neprijateljskim silama. Upoznaje Amerikanca (Džon Malkovič), s kojim provodi zajedno čitav rat. Bejl je u ovom filmu imao samo 14 godina, a ulogu u ovom ostvarenju preporučila ga je gluma u televizijskom filmu “Anastasija: Misterija Ane”. Lik Džima Grejema donela mu je brojne pozitivne kritike.

“Američki psiho” – “American Psycho” (2000.)

Možda i najpoznatiji film Kristijana Bejla. U pitanju je ekranizacija istoimene novele Breta Istona Elisa. Bejl tumači ulogu mladog biznismena i serijskog ubice Patrika Bejtmena.  Bejtmen je mlad i uspešan japi, opsednut svojim atletskim izgledom, seksom i drogom. Njegov jedini problem da rezerviše mesto u prestižnom restoranu “Dorsija”. Interesanto je da je Bejl uskočio u ovu ulogu umesto Leonarda Dikaprija. Iako je prvobitno kritikovan, “Američki psiho” je dobio pozitivne ocene. Isto važi i za glumu Kristijana Bejla.

„Ekvilibrijum“ – „Equilibrium“ (2002.)

U pitanju je futurističko ostvarenje. Priča se dešava u fiktivnom svetu gde je na vlasti neka vrsta fašističke partije. Da bi doneli mir posle Trećeg svetskog rata, vlast odlučuje da eliminiše emocije, koje su navodno uzrok svih ratova i nedaća. Partija je napravila i lek, a za kontrolu su angažovani klerici/policajci, čiji je zadatak da uklone sve tragove nekadašnje ljudskosti. Glavni „organ reda“ je Džon Preston, koga tumači Kristijan Bejl. Iako je nemilosrdan u svom zadatku, Prestonov život se menja kada razbije bočicu leka. Džon postaje deo otpora i svrgava partiju sa vlasti.

„Mašinista“ –„The Maschinist“ (2004.)

Posle „Ekvilibrijum“, Bejl je napravio jednogodišnju pauzu u snimanju filmova. Vratio se 2004. godine kada je ekranizovao priholški triler „Mašinistu“. Bejl je glumio Trevora Reznika, radnika u fabrici, koji pati od hronične nesanice i koga uhodi misteriozni uljez. Kristijan se toliko posvetio ulozi da je smršao neverovatnih 27 kilograma. Na kraju snimanja imao je samo 55 kilograma. „Mašinista je pobrao pozitivne kritike, kao i sam Bejl za svoje zalaganje.

„Uspon mračnog viteza“ – „The Dark Knight Rises“ (2012.)

„Uspon mračnog viteza“ je poslednje filmsko ostvarenje koje je Bejl, za sada, snimio. Kao u prethodna dva serijala o heroju Gotam Sitija, Kristijan tumači ulogu bogataša Brusa Vejna, odnosno njegovog alter ega Betmena. Ovog puta, njegov protivnik je Bejn, koji sa svojom armijom želi da uništi Gotam. Ovaj holivudski blokbaster je fantastično prošao na bioskopskim blagajnama širom sveta, a sajt IMDB proglasio ga je uvrstio u 10 najomiljenijih filmova svih vremena. Povodom tragedije u Aurori, gde je bila premijera novog Betmena, Bejl je samovoljno posetio žrtve koje su preživele masakr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA