Filmovi "Pieta" i "The Master" favoriti za "Zlatnog lava"

Po mišljenju kritičara najveće šanse za glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji se daju korejskom filmu "Pieta" a odlično se kotira i američko ostvarenje "The Master"

  • 0

Film južnokorejskog reditelja Kim Ki Duka "Pieta" i "The Master" (Gospodar) američkog reditelja Pola Tomasa Andersona favoriti su kritičara za nagradu "Zlatni lav" filmskog festivala u Veneciji koja će biti dodeljena u subotu uveče.

Ova dva filma našla su se među 19 filmova koji su u konkurenciji za nagradu najstarijeg filmskog festivala na svetu gde su se na dve nedelje okupile filmske zvezde, autori i zaposleni u filmskoj industriji. Ovogodišnja selekcija je izbor najboljih od najboljih, rekao je AFP-u direktor festivala Alberto Barbera.

Među drugim zanimljivim ostvarenjima je prvi film izraelske rediteljke Rame Burstajn o devojčici koja odrasta u ortodoksnoj hasidskoj zajednici u Tel Avivu, film o mladim idealistima s početka 1970-ih Olivijera Asajasa "Apres mai" (Posle maja), kao i film Terensa Malika "To the wonder" (Ka čudu) koji je podelio publiku i kritiku u Veneciji.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala bila je kriza duhovnosti koja je lepo predstavljena u filmu austrijskog reditelja Ulriha Seidija "Paradies: Glaube" (Raj: Vera) koji je takođe uzbudio duhove na Mostri.

Bioskopska sala nije bila dovoljno velika za sve koji su želeli da pogledaju "Spring Breakers" (Prolećni odmor) sa bivšim Diznijevim zvezdama Selenom Gomes i Vanesom Hadžins kao i dokumentarac Spajka Lija "Bad 25" o Majklu Džeksonu.

Festivalski list "Venecija njuz" izdvojio je, na osnovu mišljenja 23 filmska kritičara, "Pijetu" kao favorita. Film, čiji je naziv inspirisan Mikelanđelovom skulpturom Device Marije koja drži telo Isusa Hrista, i koji prati život brutalnog zelenaša, osvojio je publiku, a sam Kim je o svom filmu rekao da je "posvećen čovečanstvu u trenutku duboke krize u ekstremnom kapitalizmu". Italijanski list "La Republika" rekao je da je "Pieta" šokantan film i da je "pokorio publiku svojom ekstremnom pričom o likovima rastrzanim između osvete i saosećanja".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA