≫ 

Samoa zabranila film o Eltonu Džonu: Gej scene nisu korektne za širu publiku, to nije u skladu sa kulturnim i verskim uverenjima

Na Samoi, istospolni odnos kažnjiv je zatvorom do sedam godina

  • 6

Arhipelag Samoa na kojem je homoseksualnost protivzakonita, zabranio je prikazivanje biografskog filma "Rocketman" posvećenog Eltonu Džonu (72), pošto se u njemu prikazuju scene u kojima osobe istog pola imaju seksulne odnose.

"Rocketman", koji je premijeru imao na filmskom festivalu u Kanu, opisuje uspon jednog od prvih pevača koji su javno pokazali svoju homoseksualnost, kao i njegovu borbu protiv ovisnosti o drogi, seksu i alkoholu.

Lejataua Nijapu, čelni čovek za nadzor filmova koji se prikazuju u bioskopima na arhipelagu, potvrdio je ove nedelje da je pomenuti film zabranjen, jer "sadrži scene koje nisu korektne za široku publiku".

Za novine "Samoa Observer"  Nijapu je rekao da film "krši zakon kojim se zabranjuje brak istospolnih osoba, te da nije usklađen sa kulturnim i verskim uverenjima" na arhipelagu.

Na Samoi, istospolni odnos kažnjiv je zatvorom do sedam godina, navodi udruženje "Human Dignity Trust", sa sedištem u Londonu. Ipak, i oni su priznali kako vlasti revnosno ne primenjuju taj zakon.

Godine 2009. na Samoi su vlasti zabranile film "Milk" u kom Šon Pen igra ulogu političara Harvija Milka, borca za prava homoseksualca.

Podsetimo, u Rusiji je prikazivanje "Rocketmana" dozvoljeno, ali u "osakaćenoj" verziji.

Naime, iz filma su izbačeni prizori istospolne ljubavi zbog čega je Elton Džon oštro kritikovao rad onih koji se bave cenzurom.

Elton John, David Furnish Elton Džon i Dejvid Furniš, Foto: Tanjug/AP

"ISEČENA" I FOTOGRAFIJA

U delove koji nisu "ušli" u rusku verziju filma ubraja se i fotografija Džona i njegovog muža na samom kraju filma, uz koju se navodi da je pevač najzad upoznao svoju pravu ljubav.

Lokalni filmski distributer u izjavi državnoj novinskoj agenciji "Tas" naveo je da su scene izbačene kako bi film bio u skladu sa ruskim zakonima.

Elton Džon se ranije bunio protiv ruskih zakona koji zabranjuju "gej propagandu".

U izjavi koju je objavio na svom Tviter nalogu, on je cenzuru Roketmena opisao kao "tužan odraz podeljenog sveta u kojem još uvek živimo i kako još uvek može biti tako okrutno neprihvatanje ljubavi između dvoje ljudi".

- Mi verujemo u izgradnju mostova i otvoreni dijalog i nastavićemo da insistiramo na razbijanju barijera sve dok to ne čuju ljudi širom sveta - naveo je tada u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    12. jun 2019 | 12:25

    Neka su ga zabranili. Kamo srece da je i ovde tako

  • Лицемер

    12. jun 2019 | 12:03

    Нормални људи. За запада само болест вреба.

  • Una

    12. jun 2019 | 14:46

    Razumem snimljen film o životu Fredija Merkjurija jer je imao moćan glas kakav niko nema. Ali snimati film o Eltonu Dzonu je čista provokacija LGTB lobija jer po muzičkim kvaliteti a to nije zaslužio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA