≫ 

Uz 81. rođendan Andrije Bajića: Može Andrija i solo, može i na engleskom (PLEJLISTA)

Rano je zavoleo i naučio da svira frulu i harmoniku. Svirajući na prelima i igrankama, nije ni primetio kako je počeo da komponuje

  • 0

Andrija Bajić je, kako sam veli, mlađi, lepši i višlji član dueta Braća Bajić. Rođen je 08. septembra 1938. u selu Jabučje kod Lajkovca. Andrijini roditelji, majka Mileva i otac Lazar, izrodili su i na životni put izveli sedmoro dece. Danas je samo Andrija živ, zapravo, življi nego ikad sa svoje tri kćeri, četvoro unučadi i stotinama komponovanih i otpevanih pesama. Muzikalnost je nasledio od oca koji je lepo pevao i lepo pisao.

Rano je zavoleo i naučio da svira frulu i harmoniku. Svirajući na prelima i igrankama, nije ni primetio kako je počeo da komponuje. Tako je nastalo i uveliko onarođeno kolo "Kolubarski vez".

Tako su, sredinom 60-ih, nastale i prve Andrijine kompozicije na Tomine stihove. Bile su to momačko-devojačke pesme, prave seljačke, onako kako se peva u njihovom kraju: "Duni vetre s Bukulje planine", "Rujna zora ne sviće", "Kolubaro, sestro Šumadije", "Nad izvorom vrba se nadnela" (prvi hit u Silvaninoj karijeri), "Prosilo me stotinu momaka", "Biće tako kako cura kaže", "Lepa Šumadinka", "Večeras mi kapija zaškripala mala", "Oj, Jovane, Jovo, more"...

Andrija Bajić Andrija Bajić/Printskrin: Youtube/TV Duga Plus Melodija Records

Andrijine i Tomine pesme su prvo snimile u duetu Jelena Aleksić i Živka Milošević, a od 1965. usledila je poluvekovna autorska i duetska karijera Braće Bajić. Tominim upokojenjem prestao je sa radom legendarni duet. Zapravo, duet je samo prestao da snima nove pesme, a stare će živeti sve dok se pevaju.

Andrija, Bogu hvala, i peva i snima. Ovako druželjubiv i muzikalan, lako pronađe osobu za duet, a može i "solo". Može Andrija i na engleskom "Pogledaj, de, mala moja"! Može Andrija i da vodi i predsednikuje Udruženjem estradnih umetnika i izvođača Srbije.

I Platon bi u svojoj "Državi" poželeo ovako muzikalnog i veselog predsednika. Jer, "što je u državi bolja muzika, bolja će biti i država."

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA