≫ 

Aca Radojičić, "ton magistar": Najbolji i najplodniji tonski snimatelj narodnih pesama (PLEJLISTA)

Prija mu uloga čoveka iz senke i nadimak "dr Hjuston". Jer, sve što svirači i pevači zabrljaju, Aca je tu da "makazama" zakrpi

  • 1
Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/ Diskos Official

Ako postoji narodnjački insajder i svedok porođaja budućih hitova, onda je to sigurno gospodin Aca Radojičić. Zanat tonskog snimatelja usavršio je od 1958. do 1970. u kultnim emisijama Radio Beograda "Selo veselo" i "Veselo veče". Od 1970. pokreće sa malom ekipom entuzijasta, nešto drugačije, zvano "Studio B". Od sredine 70-ih prelazi u Filmski studio "Košutnjak" i ostaje u statusu slobodne profesije sve do penzionisanja i otvaranja svog studija "Arton".

Sa nostalgijom se seća prvih snimaka narodnih pesama na dvokanalnoj tehnici kupljenoj od ratne reparacije. Muzičari tog doba su poštovali svetinju studija, neki su se i izuvali pre ulaska! U sobi tehničkog instrumentarijuma nije smela da zakorači noga pevača i muzičara. U toj sobi boravili su samo tonski snimatelj i muzički producent. Tek posle mnogo uvežbavanja dolazili su muzičari na snimanje, pa ako se desi da pogreše više puta, ljubazno im je saopšteno da dođu sledeći put kad uvežbaju.

Srce mu poraste kad se seti prvih snimaka dueta Bosa Ovuka i Rade Bogićević i pesama "Po gradini mesečina ko' dan" i "Maramica svilenica". Pesme su snimane u Srbiji, a objavljivane za zagrebački Jugoton. Ubeđen je da su narodnjaci iz 60-ih omogućili Jugotonu da se iz barake sa Ilice preseli u najmoderniju fabriku na Dubravi.

Aca je specijalno za Muzičku apoteku ispričao istoriju nastanka pesme "Da volim drugu ne mogu". Pesma je bila namenjena Kvaki, kome se nešto i nije žurilo sa snimanjem jer je imao podosta pesama na temu "alimentacije". Onda se pojavio Novica Negovanović koji je snimio pesmu, ali uz uslov kompozitora Žarka Pavlovića Valjevca da pored ove snimi još nekoliko njegovoh. Novica to nije prihvatio, pesma je snimljena i ostala na traci kod Ace kao original koji nikad nije objavljen na ploči. Pesmu je snimio Marinko Rokvić i od nje napravio veliki hit. Snimio je i Kvaka, tek da popuni ploču.

Legendarni tonski snimatelj "usnimio" je Tomu Zdravkovića mnogo puta i van studija. Nikad neće zaboraviti Tomine poslednje dane i molbu: "Ostani sa mnom još jedno piće, mokrim krv, možda se više nećemo videti." Osvanuli su i otišli na pijac. Toma je kupovao najveća jaja, uvijao ih u hiljadarke i delio Romima za Vaskrs!

Tokom snimanja davao je sebi slobodu da se umeša i u samu pesmu. Tako je velikom kompozitoru Novici Uroševiću predložio da iz stiha "veliko je srce im'o ne podleže zlobi" zameni reč "podleže" nekom koja nije iz pravničke terminologije i carinske deklaracije. Tek kad je pesma ušla u sve kafane, Novica je priznao Aci da je bio u pravu.

Sa ponosom ističe da je kum legendarne grupe "Rokeri s' Moravu". Naime, malo je poznato da je Boris Bizetić objavio svoje prve parodije "Milojko" i "Milka nosi čarapu od svilenu bubu" sa "Grupom pevača iz Krivog potoka". Boris je sa oduševljenjem prihvatio novi naziv grupe, i svog kuma potpisao kao "ton magistar u dvokanalizacionu stereofoniju".

Rado se seća i svojih snimanja na terenu za emisiju "Raznosači veselja" na Radio Beogradu. Okupljali su mlade i neafirmisane pevače i svirače. U toj emisiji zapevao je i jedan dugajlija prodornih očiju iz Kraljeva. Bio je to Predrag Živković Tozovac.

Aca je zahvalan Bogu što mu je podario druženje sa velikanima. Kako sam kaže, ima materijala za stotine knjiga. Kada bi pisao, međutim, ne bi imao snage da bilo šta izbaci, a ne bi nikom da naškodi.

Prija mu uloga čoveka iz senke i nadimak "dr Hjuston". Jer, sve što svirači i pevači zabrljaju, Aca je tu da "makazama" zakrpi.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA