≫ 

Era Ojdanić kao srcelomac: Može li "pauk" da pojede sentiše (PLEJLISTA)

Do kraja dvadesetog veka bio je zaštitno lice narodnjačke ćirilice

  • 3

"Piši šta je pila žena plava i pijanac za susednim stolom.

Za sve druge pijane i snene, još po jedno piće za tebe i mene.

Popio sam mnogo čaša vina, ostavio i ženu i sina.

Noćas nemam kome da se vratim, ostalo mi samo da pijem i platim.

Ova noć je zazorila brzo, kiša pada opet će dan ružan.

Fajront znači, sad saberi momče, pa mi kaži koliko sam dužan.

Popili smo i poslednje piće, novo jutro, nova zora sviće.

Dan je ovaj ko moj život ružan, konobaru koliko sam dužan."

(Ž. Pavlović Valjevac - Jelena Puletić)

Ovo je jedan u nizu sentiša iz Erinog dvojkaškog opusa uz maestralan aranžman i svirku ansambla Tomice Miljića. Bilo je to na vrhuncu Erine muzičke zrelosti - pevačke, harmonikaške, kompozitorske, tezgaroške.

Počeo je Era sa dvojkaškim sentišima još od prve ploče iz 1973. "Morali smo da se rastanemo". Na prvim pločama pevao je pesme Doce Ivankovića i Radoja Barajevca: "Nemoj da me tražiš", "U trenutku bola", "Suze bi nas potooile", "Otišla si u svitanje zore". Svojim prodorno-drečavo-jecavim glasom ulazi u kafane i šatre, želje i čestitke slušalaca. Pevao je tada po ukusu prosečnog seljaka, šofera i gastarbajtera, ali ne i po ukusu kritike. Za kritičare je bio samo još jedan "drekavac sa Ibarske".

Erina radinost i muzikalnost bivaju primećeni od najvećih autora i tekstopisaca tog doba. Na Erinim pločama se potpisuju: Branimir Đokić, Mija Krnjevac, Buca Jovanović, Predrag Vuković Vukas, Miša Mijatović, Mirko Kodić, Tomica Miljić, Radoslav Graić, Predrag Negovanović, Žarko Pavlović Valjevac, Ljubiša Pavković, Braća Spasojević, Slobodan Spasojević, Raško Spasojević, Zoran Starčević, Miodrag Ž. Ilić, Ruždija Krupa, Mirjana Bukovčić Trišić, Milan Šarbanac, Rade Vučković, Mile Bas, Milan Simić, Slobodan Betulić Betula... Pošteno rečeno, retko koji pevač je okupio ovoliko elitnih muzičara na svojim pločama.

Do kraja dvadesetog veka snimao je Era vesele i srceparajuće dvojčice. Bio je tada zaštitno lice narodnjačke ćirilice. A onda, u cunamiju rijaliti Srbije, "plavi slonovi", "pauci" i "skakavci" pojedoše Erine sentimentalne siročiće.

Era Ojdanić Printskrin: Youtube/Diskos Official

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    16. februar 2020 | 10:13

    Sentisi su dobra muzika ali zabavna,dok narodna je trenutna i slusa je odredjeni broj ljudi,ne svi Evo Zdravko Colic,slusam ga od kako se pojavio,bila sam mala devojcica a ubrzo je i moj tata ga je samnom zajedno slusao,iako je slusao samo starogradske pesme kao i moja mama. Zdravko je i danas rado slusan i to u jako velikom broju,sve generacije ga slusaaju. Ove nove pevace i pevacice slusaju neki klinci,koji se smenjuju novim a oni padaju u zaborav posle prvog CD- a,i tako stalno se snenjuju. Brena,Ceca,Zdravko Colic i Neda Ukraden su bile zvezde,sada su svezde i ostace zauvek zvezde jedinstvene,neponovljive i koje ce se uvek i u buducnosti slusati

  • Boža zemunac

    17. februar 2020 | 09:43

    Živ bio Ero majstore, i još nas dugo zabavljao sa veselim pesmama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA