≫ 

Kad Cune zapeva romanse: "Sonja" i ostale "kulturiška" pesme (PLEJLISTA)

Poslušajte desetak Cunetovih romansi koje ne učestvuju u trci za lajkove i rejting

  • 3

"U beskrajnost pružila se stepa, od snega sibirskog prekrivena.

K'o stubovi pakleni strče brda, željni cveta i sunašca draga.

U kućici koju pritis'o je sneg, sedi k'o sužanj jedan čovek bled,

u groznici gleda avet strašnu, muklo zvuči glas kroz noć tamnu.

Sonja, Sonja, tvoju crnu kosu, bezbroj puta u snu ljubio sam ja,

zaboravit' te ne mogu cvete iz Volginih dolina.

Sonja, k'o voda prolazi vreme, beskonačna je ljubav moja.

Čuj mi vapaj i uzdahe, plačnog srca mog, sibirski sneg dok me prekri svog.

Nekad mi smo bili muž i žena, ja voleo sam te k'o boga svog.

Ni sanjao nisam da si mi neverna, niti znadoh za dragana tvog.

Tu, prob'o sam ga ja posred grudi, k'o ubicu vezaše me ljudi." (Eugen Partoš)

Cune je svaku pesmu obogatio svojom interpretacijom, a "Sonju" je snimio 1973. godine, i naslikao bolje i od Čehova i svih svetskih pevača koji je pevaše. "Sonju" je napisao pre 100 godina mađarski pesnik Eugen Partoš, a pevali su je i na nemačkom, i na engleskom, i na španskom, i na francuskom. Jedino je teško naći rusku verziju "Sonje". Rusi, izgleda, i ne znaju za ovu pesmu. Šteta što je Cune nije snimio i na ruskom.

Šumadijske, sevdalijske, vranjanske, vojvođanske, makedonske, popevke, mediteranske, meksikanske, napolitanske, grčke, šansone, starogradske, romanse, novokomponovane zabavne i narodne - sve je to pevao Cune Gojković, neprevaziđeni pevački vunderkind. Najšire građanske svetonazore poneo je iz kuće, u školi je diplomirao za poštanskog službenika, u pesmi je suvereno vladao znanjem akademika, a mrzelo ga da uči note. Omirisao je i kafanski dim.

- Moja omiljena kafana bila je "Central" u Zemunu, gde me je krajem pedesetih čuo Dragan Tomljenović, zvani "Žvalja" sa svojim meksikanskim trijom. Rekao mi je da bi od mene za nedelju dana napravio najvećeg pevača u zemlji. Za nedelju dana morao sam da naučim 15 meksikanskih pesama, uz uslov da sviram i onaj veliki kontabas, "mečku". Trebalo je da prvi koncert održimo u Mataruškoj banji, ali direktor "Centrala" nije hteo da me pusti. U sukob se umešao i Branko Pešić, stalni gost kafane. Samo mi je rekao: "Putuj igumane, za manastir ne brini" - pričao je Cune.

Cunetov prvi hit bila je pesma "Halisko", ali je sa pesmom "Kafu mi draga ispeci" izbio u orbitu jugoslovenske estrade. Pesmu je čuo od Nade Mamule i Zaima Imamovića. Jednu staru sevdalinku iz Sandžaka pretvorio je u otmenu varošku pesmu. Ljudi su prvo kupovali ploču, a tek onda uzimali kredit da bi došli do gramofona. Tako se Cune isprofilisao u "kulturiška" pevača, i kad peva šumadijske dvojke.

Publika ga prihvata kao otmenog i odmerenog gospodina koji ne pravi skandale, i koji svoj privatni život drži po strani, sa izuzetkom Lole Novaković. Kad je Lola 1962. pevala "Ti nisi došao" na Zagrebačkom festivalu, kamere su otkrile i Loline suze koje su pripisane Cunetu.

- Naša ljubav je bila kratka. '61. je bila godina naše ljubavi. U leto smo Lola, Anica, Krsta Petrović i ja bili zajedno u Sovjetskom Savezu. Na toj turneji Lola i ja smo se razišli. Posle toga sam otišao na Sveti Stefan da pevam preko leta. Dolazile su i školske ekskurzije da me vide. A ćerke su, kada bi me ugledale u restoranu, govorile svojim majkama: "Jao mama, vidi on jede!" Na Svetom Stefanu sam upoznao moju suprugu Leposavu - pričao je legendarni Cune.

Snimao je albume sa pesmama svih žanrova, i čak tri studijska albuma sa tridesetak romansi: "Sonja", "Lepa Janja", "Bele ruže, nežne ruže", "Lakše, lakše moj konjiću", "Ako ima boga draga", "Hteo bih te videt", "Romansa na kiši", "Ko lepi san", "Krvava ruža", "Ti bi htela pesmom da ti kažem", "Ja ljubim Milu", "Tužna je nedelja", "Za tobom moje srce žudi", "Na dan tvog venčanja", "Curo, bićeš žena", "Beli bagrem", "Sedi Mara na kamen studencu", "Kad mi pišeš mila mati", "Te oči tvoje zelene", "Ne mogu ti ništa osim srca dati", "Pevaj balalajko", "Ceo sam svoj život tebi poklonio", "Oprosti mi gitaro", "Stara pesma", "Zlatan prsten"...

Poslušajte desetak Cunetovih romansi koje ne učestvuju u trci za lajkove i rejting.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RODJAK

    15. maj 2020 | 08:35

    KRATKO I JASNO LEGENDA

  • Boža zemunac

    15. maj 2020 | 22:14

    Šta reći sa pevačinu i legendu. Upoznali smo se preko legendarnog violiniste Žarka Milanovića,čiji sam bio vokalni učenik. Voleo sam sve što je Cune pevao, a najviše one Srpske. Davao mi je savete,zlata vrednih. I jednog dana doživeo sam da pevam,tamo gde je on počeo i voleo da peva.Hotel " Central" u Zemunu, gradu gde sam se rodio. Slava legendi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA