≫ 

Sećanje na Jerinu Jović: Vatrena Vlajna umilnog glasa (PLEJLISTA)

- Imala je i glas i stas, imala je sve predispozicije za veliku zvezdu - kaže legendarni Tihomir Paunović

  • 2

"Otkako je jutra i svanuća i izvora kraj moje kapije,

nije bilo lepšega mladića od Jovana mojega komšije.

Oj Jovane, Jovo more, ne bacaj mi pogled na prozore.

Od tebe me čuva mati, dokle li ću tako izdržati.

Kad pevuši jutrom kraj volova, ja se pravim kao da ne hajem.

Kad uuveče ide iz dolova, po pesmi ga momačkoj poznajem.

Pesmom Jova sa mnom razgovara, svaka pesma nosi moje ime.

Poludeće što me ne da nana, a i ja ću zajedno sa njime." (Andrija i Toma Bajić)

Ovako na prvu, reklo bi se, prava izvorna narodna pesma sa seoskim ljubavnim motivima. Iako se mnogi prepoznaju u ovoj pesmi, nije se mnogo slušala. Zaboravili je čak i njeni autori, Braća Andrija i Toma Bajić. Snimljena je 1978. na "Hit paradi", a onda je zaćutala, sve dok je nisam živnuo u mojim radio emisijama.

Krajem prošlog veka ugostio sam Braću Bajić na Bonton radiju. Pripremio sam im iznenađenje baš u vidu pesme "Oj, Jovane, Jovo". Pustio sam je u program sa gramofona i postavio im pitanje: ko peva, ko svira i ko je komponovao pesmu. Odmah su prepoznali da svira Buca Jovanović, logično su odgovorili da je Buca i kompozitor pesme, a pevačicu nisu prepoznali. A onda je usledio šok: pokazao sam im ploču sa njihovim autorskim potpisom - Andrija komponovao, a Toma napisao reči. Tada se rodila ideja da se pesma živne u mojim emisijama, a nekoliko godina kasnije pesmu je presnimila Svetlana Tomić (Mala Cana).

Repertoar Jerine Jović staje na sedam ploča - šest singlica i jedan LP, ukupno 20 pesama. Diskografski je ponikla u pevačkom jatu tandema Tihomir Paunović - Novica Urošević, koji je vinuo u orbitu tridesetak pevača iz istočne Srbije. Prvu ploču snima 1975. sa dva ubitačna sentiša Novice Uroševića "Ne kucaj na moj prozor" i "Šta je život s nama hteo". '76. snima još dve pesme sa Novicom i Tihom: "Ništa više nema među nama" i "Žurila sam da te sretnem". Treću singlicu snima sa dve pesme Radeta Bogića Žumajca: "Ne igraj se momče ludo" i "Vrati se". '77. snima četvrtu singlicu sa dve pesme Novice Uroševića: "Sa drugom ćeš zalutati" i "Ostaće ti samo slova". Na "Hit paradi" '78. snima "Oj, Jovane" i "Dodi sada il' nikada" uz ansambl Buce Jovanovića. Na "Hit paradi" '81. snima dve pesme Novice Uroševića "Nema više pletenica" i "Nećemo se svađati". Jedini LP snima 1984. sa 8 pesama Novice Uroševića uz ansambl Tomice Miljića: "Luduj, luduj, garava", "Sačuvaj me, trebaću ti", "Osta Rade tamo gde je bio", "Mi se danas rastajemo", "Zavodnica", "Il' me ženi ili traži drugu", "Samo ljubav produžava vek", "Svrati dragi na večeru".

Rođena je polovinom prošlog veka u selu Osanica kod Žagubice. Iako čistokrvna Vlajna, snimala je uglavnom šumadijske pesme. Plenila je kristalno čistim, umilnim glasom, i nekom urođenom setom. Odisala je skromnošću, tako retkom u diskografsko-estradnom svetu.

- Imala je i glas i stas, imala je sve predispozicije za veliku zvezdu. Snimila nekoliko ploča, a onda se udala i nestala iz javnosti. Ostavila je velikog traga u našem kraju - kaže legendarni Tihomir Paunović.

Jerina Jović, vatrena Vlajna umilnog glasa, preminula je 15. maja u Crljencu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smmsu

    20. maj 2020 | 16:11

    Znam za Jerinu i njene pesme. Neka joj vecna slava. Iz Crljenca je bila moja okolina. Vecna slava😢

  • petarleskovac

    14. oktobar 2020 | 22:32

    Slusao sam Jerinine pesme ,upovale su se ploce na veliko kad je snimila hit,ne igraj se momce ludo,ali eto nije imala verovatno nikoga da je vine na estradno nebo,jer je ona imala veoma lep glas,neka joj je laka zemlja,a pesme ostaju da ih slusaju pravi zaljubljenici u pravu Srpsku narodnu pesmu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA