≫ 

Preminuo legendarni Miroslav Silni Radovanović (1): Predvodnik napadačkog stila pevanja (PLEJLISTA)

- Publika me nije puštala da ostavim mikrofon. Prljavog kombinezona i umazanih patika pobrao sam prve aplauze - pričao je Miro u Muzičkoj apoteci

  • 2

Nebesko jato besmrtnih pevača dobilo je pojačanje - 21. maja 2020. u večnost se preselio Miroslav Silni Radovanović, predvodnik napadačkog stila pevanja. 

- Rođen sam 1. juna 1947. u selu Trešnjevica kod Arilja. Sa sedam godina ostajem siroče, bez oca i majke. Sa bratom prelazim u Čačak, završavam molersko-farbarski zanat. Visio sam na skeli, lopatom vadio šljunak iz Morave i ubacivao u prikolice. I kad sam najviše fizikalisao, najslađe sam pevao. Na nagovor drugara, odlazim u Konjeviće da me čuje Dragoljub Đordević "Bugarin" iz Bresnice, čuveni harmonikaš iz našeg kraja. Otpevao sam Bilkićevu pesmu "Ne pitaj me, stara majko". Publika me nije puštala da ostavim mikrofon. Prljavog kombinezona i umazanih patika pobrao sam prve aplauze - pričao je Miro u mojoj emisiji.

Posrećilo mu se već sa prvom pločom i pesmama Časlava Đokovića "Želeo bih da te sretnem" i "Ne mogu bez tebe, ne mogu sa tobom". Prvenac Miroslava Radovanovića prodat je u 15.0000 primeraka. Od 1973. postaje vodeći pevač napadačkog stila Predraga Vukovića Vukasa. Početkom sedamdesetih bio je popularniji i od Šabana i od Miroslava.

- Vukas je komponovao mojim stilom pevanja. Bili smo ubitačan tandem, snimili smo četiri zlatne ploče sa 8 pesama. Kada smo 1973. snimali "Ti si žena mog života", čelnici "Diskosa" su bili zadovoljni sa 20.000 prodatih ploča. Prodali smo pola miliona! Vukas je govorio: "Ti si puška kojom ja pucam" - reče Miro.

I zaista, svojom neobičnom bojom glasa, retkim trilerom i vibratom, neukrotivom snagom i za najmodernija ozvučenja, dizao je iz mrtvih. Zato ga i prozvah "Silni". Postasmo i kumovi. Znalo se - kad na radiju zavlada monotonija, pustim turu kumovih pesama, i eto veselja.

Miroslav Radovanović Silni, Muzička apoteka Miroslav "Silni" Radovanović/Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

- Bio sam ekskluzivac Diskosa, zadovoljan svojim statusom, jedino mi smetala česta uplata avansa - što god uplate, ja popijem. Deset godina sam boemisao sa Šabanom i njegovom ekipom. Šaban me od milja zvao "ratnik". Kad sam prekinuo saradnju sa Vukasom, ovi iz Diskosa se uplašiše da i ja ne pređem u PGP. Ponudili mi za produžetak ugovora i stan u Beogradu, kod Doma sindikata. Ja se zadovoljio i kućom u Čačku. Vukas ode za Beograd, pitanje je gde bih danas bio da sam i ja pošao sa njim.

- Šaban me odvede kod Buce. Ja sam bio možda jedini pevač kome se nije snimalo sa Bucom. Rekao sam Buci: "Ti bolje pevaš od svih nas, nisam ja za tvoje pesme. Ja raspalim iz sve snage, onako pravolinijski, k'o autoput". Snimio sam sa Bucom dve pesme, snimio sam i sa Šabanom, ali nisu prošle. Snimao sam kasnije i sa Predragom Negovanovićem, Tomicom, Patalom, Barajevcem, "Spasojevcima", a najviše sa Časlavom Đokovićem  - iskren je "Silni".

Na današnjoj plejlisti je osam Vukasovih i dve Bucine pesme. Sutra ćemo predstaviti i ostale besmrtne pesme Miroslava Silnog Radovanovića.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. maj 2020 | 09:03

    Pevačina sa velikim hitovima. Laka ti crna zemlja ljudino i neka te anđeli čuvaju

  • Mira

    22. maj 2020 | 08:43

    Puno lepih pesama je otpevao, koje ce se jos dugo slusati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA