≫ 

Jašar Ahmedovski, 40 godina u diskografiji: Karijera ispunjena hitovima i detinjim osmehom

- Imao sam sreću da još na prvoj ploči ubodem veliki hit. Snimio sam je sa 16 godina i postao zvezda - priča Jašar Ahmedovski

  • 7

"Ispred stare kuće, posle mnogo leta,

ja uzbuđen stadoh i preda mnom žena,

gleda me u oči i sećanje vraća

u godine kad sam bio ljubav njena.

Ružo moja, najmiliji cvete,

kosa sedi, a godine lete,

vreme teče, a ljubav sve jača,

svako svome mora da se vraća.

Čini mi se da je s godinama lepša,

dok je moje ruke miluju po kosi,

samo dve, tri bore otkrivaju tugu,

koju mnogo leta u svom srcu nosi.

Čekala je dugo zivela u nadi,

da će miris sreće i nas da opije,

naše srećno vreme ovog trena dođe,

želim ga što duže jer mora da prođe."

(Šaban Šaulić - Miodrag Ž. Ilić)

- Imao sam sreću da još na prvoj ploči ubodem veliki hit. Snimio sam je sa 16 godina i postao zvezda. Pesma je ubrzo ušla na programe svih radio stanica i u kultni film "Sok od šljiva". Na moju sreću, pesme sa mojih prvih ploča pevaju danas neki novi klinci koji nisu bili ni rođeni kad sam ih ja snimao. To samo govori o kvalitetu tih pesama - priča Jašar Ahmedovski.

- Nisam ni bio svestan šta mi se dešava. Uđem u studio, ja u sredini, a oko mene 12 ljudi u orkestru Dragana Aleksandrića. Krećemo na "tri, četiri", ko pogreši, ponovo. Tako se snimalo, ko to nije mogao, nije ni mogao da uđe u studio.

Već posle Jašarevog prvenca bilo je jasno - pojavio se mali Šaban.

- Voleo sam Šabana još kao dete, skidao sam njegove pesme u originalu. Fatalni susret se desio 1980. u Sarajevu. Nisam mogao da spavam, pa odem u jednu kafanu gde je Šaban svratio posle koncerta "Lice sa naslovnih strana". Šaban Šaulić ulazi sa Mirkom Kodićem i ekipom. Gazda kaže Šabanu da mora da me čuje, jer pevam kao i on. Ja uzimam mikrofon da bi me Šaban čuo, Mirko uzima harmoniku. Toliko sam se zaneo uz Mirkovu svirku, kao da sam čuo nešto najlepše na harmonici. Izgleda da se i Šaban oduševio sa mnom, pa mi odmah ponudi da snimim ploču.

- Uzeo sam svoj koferčić, i pravac Beograd na snimanje. Pet godina sam sarađivao sa Šabanom. Snimio sam tri singla i četiri albuma, sa tridesetak Šabanovih pesama. Sećam se, sa Šabanovom ekipom (Rade Vučković, Mirko Kodić, Miodrag Z. Ilić, Miki Jovičić, Novica Kostić) prelazimo u Jugodisk, podižemo tu firmu u vodeću diskografsku kuću 80-ih, a bila je pred zatvaranjem. Direktor je bio Žile Jovanović, a urednici Novica i Šaban. U stvari, i ja sam mogao da budem urednik, svaka Jugodiskova zvezda mogla je da bude urednik. Prvu singlcu za Jugodisk prodajem u pola miliona.

Usledili su i prvi aplauzi i turneje po halama i stadionima u bivšoj Jugi, džakovi pisama vatrenih obožavateljki.

- Kad izađem sa kolegama iz autobusa, pitaju devojčice gde je Jašar, a ja se sklonim od stida. Na koncertu u Zenici, na stadionu "Bilino polje", doživeo sam ovacije 15. 000 ljudi. Vraćali su me nekolko puta, a ja imao samo dve snimljene pesme.

Jašar je pevač urbanog šmeka, izbegava livade i ostale poljoprivredne teme. Jednu temu ne menja svih ovih 40 godina - ljubav u svim oblicima.

- Moj otac je bio lekar i jako je lepo pevao, skidao Safeta u originalu. Moj otac je, zapravo, bio moj prvi učitelj. Sa sedam godina sam zapevao na prvim priredbama u mom rodnom Prilepu, a već od devete godine nastupam i pobeđujem na profesionalnim festivalima. Još tada čuh: "Od tebe će biti nešto". Otišao sam u Sarajevo, upisao srednju medicinsku školu. Žalim što je nisam završio, ali pesma je bila mnogo jača.

U sveopštoj estradnoj prezasićenosti i jedan hit je veliki uspeh. Stotine Jašarevih kolega žive samo od svog jedinog hita i od tuđih pesama. Od nekoliko stotina snimljenih pesama, zaista je teško izdvojiti jednu koja je obeležila Jašarevu karijeru.

- Ja nikad nisam izdvojio jednu moju pesmu i rekao - to je moja lična karta. Prosto, tako se nametnulo od strane novinara, pa je pesma "Jednoj ženi za sećanje dugo" proglašema za moju ličnu kartu. Ona je zaista bila i ostala veliki hit, ali samo sa tog albuma imam nekoliko hitova.

Posle zasićenja sa Šabanom, poželeo je nešto novo, pre svega "Južni vetar" i Mileta Basa. Igrom sudbine prvo upoznaje Novicu Uroševića, a početkom devedesetih, sa dve godine mlađim bratom, ulazi u "Južni vetar". Ipče izdaje svoje prvo i poslednje južnovetrovsko izdanje, a Jašar nastavlja saradnju sa Miletom Basom i posle bratove pogibije.

- Gde bih upoznao "Ujka Noleta" nego u kafani. Sa Novicom Uroševićem prelazim u Diskos i smimam četiri albuma sa mnogo hitova. Moje kolege danas najavljuju kako se "spremaju da uđu u studio". Novica Urošević i ja prvo uđemo u kafanu, pa odmah iz kafane u studio, bez pompe i najave.

Jašar Ahmedovski Jašar Ahmedovski Printskrin: Youtube/Diskos Official

- Sedeći tako u Šumatovcu sa dva velika autora, dva velika Miodraga Ilića, tekstopiscem i kompozitorom, Šapčaninom i Leskovčaninom, sine mi ideja kako da ih razlikujemo i potpisujemo na pločama. Predložio sam da se razlikuju po srednjem slovu. Tako je i ostalo do današnjeg dana, dvostruko umetničko kumstvo - "Ž" i "M".

Zadnjih godina se retko pojavljuje u javnosti. Radi više nego ikad, mnogo više van Srbije.

- Evo već četvrt veka kako se specijalizovah za romske svadbe širom Evrope. Romi znaju koga ći izabrati da im peva na veselju. Ja sam u prvom timu od desetak udarnih pevača, sa još jedno pet rezervnih. To su zadnjih godina moje najjače turneje.

- Nekad smo po sto dana ostajali na turneji. Ne družimo se više, sretnemo se na aerodromu, eventualno popijemo piće na brzaka. S jedne strane, to je i dobro - sve sam više sa porodicom i prijateljima van estrade. Danas se opuštam uz zdrave navike, stoni tenis i plivanje.

Za ovih četrdeset godina manjao je Jašar pozornice svoga sjaja - od kafana i koncerata do diskoteka i folkoteka.

- Sad I mala mesta imaju velike diskoteke, naročito u Bosni i Hrvatskoj. Pa još kad nagrnu gastarbajteri... Kad krene pesma "Kad sveća dogori", klinci upale upljače i mobilne. To mi nekako draže od onih reflektora na stadionu.

- Na nastupima pevam svoje i Ipčetove pesme. Zadnjih godina pomalo i komponujem, i za sebe i za prijatelje (Snežu, Đanija, Suzanu, Zlatu), ali bez profesionalnih ambicija.

Prođe i Jašarevih prvih 40 diskografskih godina. Bile su to decenije ispunjene hitovima, gospodstvom i osmehom. I danas se blaženo smeši, baš kao na omotima svojih prvih ploča.

- Legendarni Munja fotograf odvede me kod frizera, napravi mi frizuru koju ja nikad nisam imao u životu. Okitili me kao božićnu jelku na omotu moje prve singlice. Makar da me kitila neka nežna ručica, nego Munja. Jedino mi osmeh nije nagrdio. Kad se pojavila prva ploča, progutao sam knedlu, spakovao dvadesetak primeraka u kofer i odneo mojima u Prilep.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata raka

    23. decembar 2020 | 08:21

    Maestralan pevac. Svaka čast Jasar legenda

  • Lejla

    23. decembar 2020 | 08:49

    Isplači se, bit će ti lakše, neka kroz tugu izađe bol, zar ne vidiš, nije slučajno, utjehu tražim u društvu tvom...

  • Jasarova, omiljena

    24. decembar 2020 | 01:13

    Jos te volim, kako da ti javim? Ulicu i broj nekada sam znao. O, kako sam mog'o sve da zaboravim? Najvecu sam ljubav nekom drugom dao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA