≫ 

60 godina karijere Nedeljka Bilkića: Prvi snimci legendarnog sevdalije (PLEJLISTA)

Nedeljkove pesme pevaju o zavičaju, majci, ljubavi, toj iskonskoj čežnji što se sevdah zove

  • 1

"Tebi majko misli lete, preko polja i planina,

izdaleka primi pozdrav od jedinog tvoga sina.

Daleko sam majko sada, daljina nas razdvojila,

da li ću te ikad više ja videti majko mila.

Zaboravit' nikad neću tvoje oči blage, mile,

i ručice majko tvoje koje su me othranile."

(Ismet Alajbegović Šerbo - Nikola Škrba)

"Tebi majko misli lete" je vodeća pesma sa prve ploče Nedeljka Bilkića od pre 60 godina, jedna od najlepših sevdalinki 20. veka.

- Tu pesmu sam dobio od legendarnog sevdalje i kompozitora Ismeta Alajbegovića Šerbe. Snimio sam je 1961, a moja prva ploča se pojavila 1963. Snimio sam je baš u čast moje majke Kosavke koja je odgajila i na put izvela nas šestoro dece. Pesma je kao naručena za mene, jer, sve što sam postigao u muzici dugujem svojoj majci Kosavki - kaže legendarni sevdalija Nedeljko Neđo Bilkić.

Nedeljkove pesme pevaju o zavičaju, majci, ljubavi, toj iskonskoj čežnji što se sevdah zove.

- Moje pesme traju zato što pevaju i pričaju istinu života, zato što su verna slika naših druženja. Odemo na turneju, pa ostanemo danima u jednom mestu, pevamo mnogo više nego što smo se dogovorili sa organizatorom. Iz tog druženja, iz te atmosfere, su i nastale mnoge lepe pesme.

- I moja lična karta "Krčma u planini" je životna pesma, nastala baš u jednoj takvoj egzotičnoj kafani, iznad Travnika. Posle turneje svratili smo da se dobro narakijamo, operski pevač Miroslav Čonkić je za pet minuta napisao tekst, opčinjen lepotom krčmarice Mare. Meni je brzo izletela melodija, Radojka Živković je to odsvirala, pesma je prihvaćena kao narodna, postala večita, a ta lepa Mara možda nikad nije saznala da je pesma njoj namenjena.

Nedeljko Bilkić je jedan od rekordera po broju snimljenih pesama. Pedesetak singlova, dvadesetak albuma, trajni radio snimci - oko 500 snimljenih pesama, desetine večitih hitova.

- Ja sam kompozitor ogromne većine mojih novokomponovanih pesama koje su ostale u narodu: "Krčma u planini", "Most do moga zavičaja", "Ja mlad pijem noći", "Ti si sve što imam", "Kad umoran budem pao", "Odmori se majko", "Ne žali je druže moj", Sviće, sviće, rujna zora", "Amanet mi babo ostavio", "Tvoj otac i mati našu ljubav brane", "Potrošio jedan život"... Naravno, pored novokmponovanih pesama u mom repertoaru su stare narodne pesme i sevdalinke kojima me zadojila moja majka Kosavka i moja braća. Ja ih i dan-danas znam napamet, a to je repertoar od par hiljada pesama.

Muzička apoteka Nedeljko Bilkić Muzička apoteka Nedeljko Bilkić, Foto: Promo

- S druge strane, ima i onih koji me pitaju kako ne znam neke ultrapopularne pesme od velikih zvezda. Iskreno, ja nemam gde ni svoje pesme da ispevam, a kamoli da učim tuđe. Da budemo iskreni, ni te aktuelne zvezde ne znaju moje pesme, sem dve, tri udarne. Ja ne znam nijednu Cecinu, Draganinu pesmu, ne zato što ih ne volim, nego ih stvarno ne znam. Ja sam se posvetio pesmama koje meni leže, a da bih naučio sve te teške sevdalinke morao sam da naučim tehniku disanja. Ove popularne ritmične pesme lako se pevaju, možeš da dišeš posle skoro svake druge, treće reči. Dok, recimo, ima bosanskih sevdalinki u kojima nema uzimanja vazduha celu strofu.

I u devetoj deceniji života ne može da zamisli dan bez gimnastike, šetnje, kafane i pesme. Voli da čuje pesmu i na radiju, ali u Beogradu to više nema gde.

- Nekad je Radio Beograd tražio talente, plaćao ih da pevaju na radiju, da budu državni pevači, da šire muzičku kulturu našeg naroda. Danas platiš i pevaš, možeš da snimaš i ako si mutav, samo ako imaš para. Zato je sve manje duše u novim pesmama, a sve više onih koji se lažno predstavljaju da su neki narodni pevači i da pevaju neku narodnu muziku.

- Narod je lako prevariti, narod nikad nije stvarao pesme, uvek je stvarao neko od boga nadaren. Kad bi narod napisao "Kraj potoka bistre vode", "Kad sretneš Hanku" ili "Ko t' pokida sa grla đerdane"? Ubi nas negativna selekcija, lažni elitizam. Eto, Ministarstvo kulture se brine o baletu, operi, pozorištu, o umetnosti "visoke kategorije", ali se ne brine šta pevaju i slušaju najšire narodne mase.

Neđine pesme ključaju nostalgijom, Neđina duša je gladna Beograda i Bosne. Fizički je roden u Bugojnu, umetnički na "Ilidži", a poslovno se ostvario u Beogradu.

- Moja deca su otišla u beli svet i tamo se ostvarila. Stariji sin je završio medicinski fakultet, a mlađi je elektroinženjer. Ja sam obišao svet nekoliko puta, mogao sam da živim u najvećim metropolama sveta, ali ne mogu bez naše zemlje i naših ljudi.

Nedeljko Bilkić je jedan od najnagrađenijih pevača narodne muzike, pravi miljenik festivala, i publike i stručnog žirija. Na upravo završenom "Beogradskom saboru" dobio je Prvu nagradu za interpretaciju koja nosi ime Šabana Šaulića.

- Samo na "Ilidži" imam osam pobeda, nekoliko pobeda na "Beogradskom saboru", "Vogošći", pa "Pevač godine", "Zlatni mikrofon"... Sav sam se okitio, kao oni isluženi Solunci ili borci iz '41. Ali, nikad se nisam busao ni priznanjima, ni slavom. Ja sam narodni pevač i narodski čovek, nikad nisam lebdeo u nekim nebeskim visinama slave i popularnosti. Znao sam da ću se jednog dana morati spustiti dole, među narod. A da sam sam bio rđav dok sam bio gore, ne bih se lako spustio dole.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Idžan

    29. jun 2021 | 16:51

    Nedeljko veliki gospodin i jedan od najlepših vokala u narodnoj muzici! Želim mu dobro zdravlje i da nam još dugo peva!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA