Pola veka od estradnog susreta Beograda i Sarajeva: "Sve bilo je muzika"

- I zaista: "Sve bilo je muzika - rekla je Beba

  • 1
Muzička apoteka Pola veka od estradnog susreta Beograda i Sarajeva Foto: Promo

22. oktobra 1972. godine u "Palati sportova" u Novom Beogradu održan je estradni susret sarajevskih i beogradskih umetnika pod nazivom "Neviđena predstava".

Beogradska estradna reprezentacija nastupila je u sastavu: Silvana Armenulić, Toma Zdravković, Cune Gojković, Mile Bogdanović, Đorđe Marjanović, Dragan Stojnić, Duško Jakšić, Aca Matić, Ismet Krcić, Zoran Rambosek.

Sarajevsku estradu predstavljali su: Safet Isović, Zaim Imamović, Zehra Deović, Zora Dubljević, Zekerijah Đezić, Beba Selimović, Slobodan Lalić, Mile Bogunović, Kemal Monteno, Pro Arte.

- Početkom 70-ih, naročito sa ekspanzijom "Beogradske estrade, nas nekolicina sarajevskih pevača više je vremena provodila u Beogradu nego u Sarajevu. Sećam se, priđu mi obožavatelji u Knez Mihajlovoj i pitaju: "Izvinite, je l' vi živite u Beogradu?" - pričala je Beba Selimović.

Ovo muzičko-estradno veče Beograda i Sarajeva uveličali su glumci: Jovan Janićijević Burduš, Milan Srdoč, Rejhan Demirdžić, Nada Pani. Voditelji programa su bili Ljubo Stepanović i Slavko Kokić.

Sve izvođače pratili su orkestri Ace Stepića, Danila Blagojevića, "Singidunum", Milorada Todorovića, solista na fruli Hamdija Salković.

- Safet Isvović je tada bio na vrhuncu popularnosti, zasenio je sve ostale umetnike iz Sarajeva, a bogami i ove naše domaće. Njegov sugestivni način donošenja tih najtežih sevdalinki zaista je bio fascinantan - pričao je maestro Aca Stepić, šef najsvestranijeg estradnog ansambla.

- Te godine su naročito bile aktelne dve pesme iz Sajinog opusa "Ciganka sam lepa vitka kao bor" i "Kada ti draga otruje ruže". Za vreme ove druge, dok smo svirali malo orijentalniji foršpil, jedna dama je ustala da igra. Safet je momentalno zaustavio orkestar i rekao: "Sačekaćemo da dama sedne, kako bi mogla da nastavi da nas sluša."

Organizator koncrta bilo je Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije.

- Ne samo da su se karte prodavale na blagajni hale, nego je bilo i trebovanja od naših najvećih firmi preko svojih sindikalnih podružnica - pričao je legendarni Mile Bogdanović, tadašnji predsednik Udruženja.

Posle samo nekoliko godina, tačnije od 6. do 11. septembra 1978, održana je manifestacija "Skadarlija" na "Baščaršiji". I tako sve do devedesetih godina prošlog veka.

- Bile su to godine ne samo puke uravnilovke po sistemu "ja tebi, ti meni", nego bogami i susreta svega onog najboljeg na ovdašnjoj muzičko-estradnoj sceni. Stalno to ponavljam: tad je i seljak potpuno ravnopravno slušao Lolu Novaković i Safeta Isovića - naglašava maestro Ljubiša Pavković. I zaista: "Sve bilo je muzika."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA