≫ 

"Ti motiku, a ja plug": Šta se krije iza zavetnih stihova Zorice Đuđić

- Iza ove pesme stoji jaka pozadina i priča. I ja i moja majka, moje bake i prabake, rano smo ostajale bez muževa - priča Zorica Đuđić

  • 1
Muzička apoteka Šaban Šaulić Ti motiku, a ja plug Foto: Promo

1975. godine Šaban Šaulić je na jednoj ploči dobio dve sjane pesme, dva prelepa poklona: od svog kuma violiniste i kompozotora Veroljuba Jovanovića dobio je melodiju, a od pesnikinje Zorice Đuđić stihove sa biblijskom porukom i zavetom "Ti motiku uzmi od majke, a ja ću od oca plug, jer to nam je sejo mila najveći dug".

"Pogledaj sestro ponoć otkucava,

nad našim selom sad mesec stražari,

otac i majka još budni sede,

a mačak im stari umiljato prede.

Ti motiku uzmi od majke

a ja ću od oca plug,

jer to nam je sejo mila

najveći dug.

Možda nam otac sad pismo piše,

na sat pogleda da lampu ugasi,

jer sutra rano u polje kreću,

sudba im je takvu dodelila sreću.

Njive je naše pokrila trava,

livade otac ne može da kosi,

na njima tuđa sad pasu stada,

a njemu će srce da pukne od jada."

(Veroljub Jovanović - Zorica Đuđić)

- Iza ove pesme stoji jaka pozadina i priča. I ja i moja majka, moje bake i prabake, rano smo ostajale bez muževa. Moja majka je nadničila još kao devojčurak, a onda se udala za bogatog Mačvanina i posle četiri godine došlo je do razvoda. Ostala sam željna oca, a gledala sam kako se moja majka i moje bake muče na motici. Suviše sam bila nejaka da ih odmenim, ali sam razumela i osetila svu težinu njihovog života - priča Zorica Đuđić, pisac ubitačnih muških sentiša.

- Bile su to žene koje su se borile za svoju decu, nisu ih ostavljale ni kod sluškinje ni kod kontejnera, niti su ih davale u neke domove, internate i centre za socijalni rad. Kakve majke danas postoje, postidim se što sam žensko, postidim se tuđe bruke.

I oni koji su oduševljeni Šabanovim pevanjem i aranžmanom Branimira Đokića, ipak ističu da su stihovi Zorice Đuđić učinili ovu pesmu večitom.

- Odrastajući na selu sa majkom i dve babe, čeznula sam za ocem i muškom snagom u kući. Moja majka je bila jako lepa i inteligentna žena, mudra a neškolovana. Tu zdravu seljačku logiku i bistru pamet prenela je i na mene. Ne sećam se da me je ikad udarila, a mnogo je pričala sa mnom.

- U godinama moga sazrevanja, kad bi telo sve da pipne a oči bi sve da vide, imala sam majku koja me posvetila pravim i trajnim životnim vrednostima. Danas kad je selo poniženo i kad se sela mnogi stide, ja se ponosim motikom i plugom i ovom pesmom. To je koren mog bića, to je sećanje na moje nepismene i vredne pretke koji nisu bili ni prosti ni glupi.

Iako se Zorica Đuđić školovala i na požarvačkoj i na beogradskoj i na bečkoj kaldrmi, uspomene sa sela su koren skoro svih njenih pesama.

- I kad sam živela u Požarevcu, svakog vikenda sam išla kod mojih u selo Dragovac. Kad sam počela ozbiljno da pišem, ova pesma je izletela kao slika mog detinjstva. I Buca Jovanović je govorio da, kad sluša moje pesme, slike naviru i ispred zatvorenih očiju. Moja pesma ima ritam izlaganja i poentu, glavni udar i damar pesme.+Šaban je voleo poetične tekstove. U svom prvom intervjuu za Radio Šabac posle izlaska prve ploče i legendarne "Utjehe", govorio je da voli pesme koje stvaraju sliku i razgaljuju dušu.

Šaban je voleo poetične tekstove. U svom prvom intervjuu za Radio Šabac posle izlaska prve ploče i legendarne "Utjehe", govorio je da voli pesme koje stvaraju sliku i razgaljuju dušu.

- Sa Šabanom sam se viđala i družila u Beogradu, a naročito kod Buce. Kad nam se duša razdraga od pesme, Buca je znao da kaže - mir deco!

- Ostaje žal što nisam završila za profesora književnosti, pa da sa katedre prenesem budućim pesnicima sve čari i zamke pisanja poezije, a naročito koliko je ritam važan za pesmu.

Šaban Šaulić je na nekoliko svojih albuma stavljao snimak pesme "Ti motiku, a ja plug". Ova pesma sa biblijskom porukom ne učestvuje u trci za lajkove i rejting, a i nije na meti presnimavača. Nije to masovna pesma za svakodnevnu "upotrebu", to je pesma za retke trenutke nostalgije i izleta u romantičnu prošlost.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    1. oktobar 2022 | 18:29

    Predivna pesme,predivno vreme...ostaje samo zal za ovakvim muzickim biserima u moru sunda i kica,nazalost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA