• 3

Nihad Kantić Šike, 40 godina u diskografiji: Skroman čovek, vrhunski pevač i antizvezda

Nihad Kantić Šike je oličenje skromnog čoveka i vrhunskog pevača. Još kao klinac pročuo se kako peva Šabanove pesme na takmičenjima pevača amatera oko Rapatnice, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog i ostalih mesta širom Bosne

 • 3

- Ova pesma je i festivalska i komercijalna, i zahtevna za pevanje i pitka za slušanje. Kad je Nihad izašao na pozornicu Ilidžanskog festivala i kad je zapevao, Lepa Lukić je istrčala iz "bekstejdža" da vidi ko to peva. Oduševila se žena i melodijom i tekstom i rasponom. Pesma nije dobila nagradu, a sve je slušanija, a Šike je ostao vrhunski a neizvikan pevač - kaže hitmejker Cvetin Todorović.

"Kad ti teško bude, kad srce zaboli,

ti se seti onog koji te još voli.

Sa odlaskom tvojim umrla je ljubav,

umrla je ljubav, a ostala rana,

za koga da živim, kome da se nadam,

čežnjo moja pusta, pesmo nepevana.

Od rastanka tuga caruje u meni,

suzo bola stani, sačekaj, ne kani.

Zaljubljeno srce dadoh grešnoj ženi,

najteže je kada plaču ostavljeni."

(Cvetin Todorović)

 

Nihad Kantić Šike je oličenje skromnog čoveka i vrhunskog pevača. Još kao klinac pročuo se kako peva Šabanove pesme na takmičenjima pevača amatera oko Rapatnice, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog i ostalih mesta širom Bosne.

- Nisam imao priliku da postanem nadmen i besan, moja skromnost je prirodna i logična. Moji roditelji su imali osmoro dece, tako da "znam šta znači nema, i sve što sad imam uvek mi je dosta". Odmalena sam imao respekt prema životu i korici hleba na putu - pričao je Šike u mikrofon Muzičke apoteke na obeležavanju godišnjice Ilidžanskog festivala.

- Ušao sam na velika vrata u diskografiju sa velikim majstorom Acom Stepićem, ali sam se te iste godine oženio, dobio decu. Snimao sam sa najvećim kompozitorima i šefovima orkestara, od Ace Stepića i Cvetina Todorovića preko Zorana Starčevića i Miće Nikolića do Srki Boja i Dina Merlina. Snimio sam mnogo pesama koje su posle mene proslavili neki drugi pevači, a ja nijednog trenutka nisam zažalio što nisam postao neka velika zvezda. Nikad ne bih žrtvovao porodicu zbog karijere i popularnosti.

1982. godine započela je diskografsko- estradna karijera Nihada Kantića Šikea. Snimio je dvadesetak studijskih albuma, oko dvesta sentiša sa snagom evergrina: "Kad ti teško bude", "Kako starim sve te više volim", "Prelepa moja Hani", "Nema sile da nas rastave", "Poželećeš da se vratiš", "Naše vreme dolazi", "Oprosti mi majko", "Stižu godie", "Zbog te žene", "Gde je žena koju sam voleo", "Jedina si u životu mome", "Zakuni se da me voliš", "Dao sam ti cvet mladosti", "Poželi me", "Volesmo se jedno leto", "Ti si glavna premija", "Hej, mala, malena", "Potražiću te opet", "Neću tvoju ruku", "Daj mi grumen zemlje naše"...

Diskografiju Nihada Kantića Šikea obeležio je maestro Aca Stepić sa svojim pesmama i ansamblom.

- Aca Stepić je veliki umetnik, a upoznao sam ga zahvaljujući mom projatelju Miki iz Bosanske Bijele. Mika me je pratio na mojim prvim nastupima i takmičenjima i snimao na kasetama. Kad je te snimke poslao Aci Stepiću, ubrzo mi je stigao poziv da dođem u Beograd.

- Željno sam iščekivao taj susret koji se i desio oktobra 1981. Bio sam stidljiv dečkić, a bio je to i moj prvi susret sa velegradom. Odmah sam rekao velikom majstoru da od mene ne očekuje nikakve pare jer ih nemam, a čika Aca mi je rekao da od mene ništa i ne traži, samo vidi veliki potencijal. Započeli smo saradnju koja je trajala šest godina i rezultirala sa šest albuma. Zahvalan sam Aci ne samo na vrhunskim pesmama nego i na očinskim savetima i tom gospodstvu koje je širio na svoje saradnike.

Šike je gospodin koji tačno zna šta hoće, savršeno svestan svojih pevačkih kvaliteta i svog mesta na estradnoj sceni.

- Sa ove istorjske distance vidim da nisam prepoznavao hit, ni kod sebe ni kod drugih. Pored dvesta snimljenih pesama, propustio sam neke pesme koje su prvo meni nuđene, a kasnije su postale hitovi kod drugih kolega.

- Nikad nisam zažalio što sam odabrao ovakav put. Hvala dragom Bogu što sam slavu uzimao samo u malim količinama i što nisam dozvolio da me otruje sujeta.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Gile

  6. decembar 2022 | 08:26

  Divna ljudska prica. Neko bi trebalo da skupi i objavi sve lepe price iz istorije nase narodne muzike. Zasluzili su i umetnici kao i mi ljubitelji muzike.

  8
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok