≫ 

Majku, babu, dva ujaka i tetku su mu odveli u Jasenovac, deda mu je bio Solunac, a otac alkoholičar: Neispričana priča Gorana Bregovića

- Potičem iz srednje klase, gde nikad ničega nije falilo, ali nije bilo ni izobilja - počeo je svoju ispovest Bregović

  • 12

Goran Bregović jedan je od najpopularnijih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije, a njegova životna priča nije do detalja poznata.

Goran je rođen 1950. godine u Sarajevu, sin je Srpkinje Borke i Hrvata Franje, a o detaljima iz mladosti retko je pričao.

- Moj otac je bio vojno lice, a majka knjigovođa. Potičem iz srednje klase, gde nikad ničega nije falilo, ali nije bilo ni izobilja. Stid od razmetanja verovatno nosim iz kuće, pa se nadam da će mi i deca biti takva. Roditelji su mi bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili verski praznici, ali iznad mene je živeo pravoslavni pop, pa sam uvek imao šarena jaja za Vaskrs. Istovremeno, bio sam u takvom komšiluku da sam za Bajram slao komšijama kurban, meso od ovna koji se kolje za taj praznik. Samim tim sam i ja tog dana dobijao kurban. Bez obzira na to što sam odrastao u takvoj kući, Bog mi je redovno slao signale - kaže Bregović.

Bregovićevo odrastanje obeležio je i razvod njegovih roditelja.

- S majkom sam ostao u Sarajevu, iako sam svakoga leta išao kod oca i brata u Livno. Kasnije se moj brat doselio kod mene u Sarajevo, gde je i studirao, a mama mi je pomagala u stvarima koje druge majke možda i ne bi. Recimo, kupila mi je prvu gitaru. Ne znam šta joj bi. U to vreme sam, kao dobar crtač, nameravao da upišem umetničku školu. Moja tetka je radila u Domu zdravlja na sistematskim pregledima i moglo joj se verovati kad je mami rekla: "Bogami, sestro, otamo ti dolaze samo pe*eri." Zbog toga me nije pustila u umetničku školu - objasnio je Bregović.

Goran Bregović Foto: Promo/ Nebojša Babić

- Moj otac je, na nesreću, bio alkoholičar, zbog toga se razveo od mame. Tako je propala jedna ogromna ljubav. Imao sam 10 godina, moj mlađi brat pet. Kada čoveku umre majka, to je velika katastrofa, jer ona je neko s kim se volite svakodnevno. Otac vam nikada na taj način ne poverava osećaje - rekao je Goran.

- Što sam stariji, čini mi se da sve više ličim na oca. Kada se penzionisao, vratio se u svoje selo, u Zagorje, Sveti Petar Čvrstec. Prvih pet ili šest godina nije hteo da u kuću uvede struju. Ni vodu. Kada dođete kod njega, morate da razgovarate - nema televizora. Inače, u tom selu je bio jedini koji je otišao u partizane; ostali su bili u domobranima. Moja mama ga je uvek zafrkavala kako je u partizane otišao jer su tamo bile bolje ribe. Seoski pop ga je u šali nagovarao da ne ide iz sela, da ostane da kod njih umre, jer na groblju nisu imali nijednog partizana. Kada razmišljam o ocu, voleo bih da umrem kao i on. Otišao je srećan, lako. I ispunio je želju seoskog popa... U tom svom selu - rekao je Brega, koji je otkrio da je njegov deda bio solunac.

Goran Bregović, Foto: ATA Images

- Mamini Perišići su poreklom iz sela Kazanci, granica Crne Gore i Hercegovine. Deda je bio solunac i posle Prvog svetskog rata u Slavoniji je, kao nagradu, dobio neku zemlju. Kolonisti. Iz svog zavičaja su dovukli i ime sela - Čemernica. Divno! Samo Crnogorci i Hercegovci mogu davati takva grozna imena selima. Kada je počeo Drugi svetski rat, moj deda je otišao u partizane, a moju babu, dva ujaka, tetku i moju mamu odveli su u Jasenovac. Na vratima logora razmenjeni su za neke zarobljene Nemce. Onda su stigli u Srbiju i moja baba je ceo rat izdržavala decu tako što je švercovala duvan iz Hercegovine. Iskakala je iz voza pre nego što uđe u železničku stanicu Beograd - naveo je Bregović.

VIDEO: Pogledajte šta radi Brega kada dođe u Pariz

(Telegraf.rs/Glossy)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    28. novembar 2018 | 14:32

    Pravi gospodin. A gospodin se prepoznaje po odnosu prema "malom coveku". Goran se isto ophodi i prema custacu ulice i prema profesiru univerziteta. Ko to shvati, ima nade za njega.

  • Pikac

    28. novembar 2018 | 17:43

    Kad ostariš, i saznaš, a pun iskustva, vidiš život, podeliš svoja iskustva , i dobra i loša(edukacija iz prve ruke), iz tog se život sastoji, uvek sam ga cenio, manje više , život je jedna velika ludorija , a neki bi rekli ,,ili češ biti čekić ili ekser", on je izabrao čekić, ali na jedan umetnički način(prefinjen), to se ne uči, sa time se rađa. Biće da je Hercegovac. Brego samo napred i hvala ti za sav urnebes koji si nam ,,složio".

  • Sarajevo

    28. novembar 2018 | 14:25

    Uljepsa mi dan ova prica. Hvala Brega. I miss Sarajevo ❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA