≫ 

Tri godine bez velikog Gage Nikolića: Glumci, prijatelji i bratanica Milene Dravić obeležili godišnjicu smrti pokojnog velikana (FOTO)

U Aleju zaslužnih građana, na Gagin grob, došla je nekolicina njegovih prijatelja, bratanica Milene Dravić, kao i nekoliko glumaca

  • 2
Dragan Nikolić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dragan Nikolić preminuo je 11. marta 2016. godine, a u subotu, 9. marta 2019. održan je pomen slavnom glumcu na Novom groblju.

U Aleju zaslužnih građana, na Gagin grob, došla je nekolicina njegovih prijatelja, Verica Dravić - bratanica, kao i glumci Goran Sultanović, Đurđija Cvetić, Milan Caci Mihailović, Branka Petrić  i Milica Mihajlović.

Verica Dravić nije davala izjave, ali je dala čitulju.

- Tri tužne godine su se navršile od odlaska mog voljenog teče - napisala je bratanica Verica u čitulji.

Podsetimo, Milena i Dragan nisu imali dece, pa su Vericu, ćerku glumičinog rođenog brata Radeta, gledali kao svoje dete. Verica je, kada je bio četrdesetodnevni pomen njenoj tetki, otkrila da je bračnom paru najvažnija bila podrška porodice.

- Porodica im je mnogo značila, a Milena familiji takođe. Koliko je značila za umetnost i kulturu, nije na meni da govorim. Ali se, dopustićete mi, izuzetno time ponosim, kao i svi u porodici. I s pijetetom, između ostalog, čuvam razna znamenja koja je poklonila svojoj unuci, mojoj ćerki Ivi. Kada je vidim na ekranu, pa čak i na fotografiji, učini mi se da će svakog trenutka uslediti njen osmeh ili lucidno-duhoviti komentar o nekim porodičnim događajima, zanimljivostima... Negde sam pročitala da nam je odlazeći ostavila odu životu. I složila bi se s tim - govorila je Verica o Mileni.

Doajen srpskog glumišta Dragan Nikolić rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu. Posle završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio, jer je bio premešten u Ekonomsku školu.

Nakon dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, i tada, kao sedamnestogodišnjak, bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Pomen Draganu Nikoliću na Novom groblju, Foto: Telegraf.rs

Filmsku karijeru počeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu "Pravo stanje stvari", tada je potpisan krštenim imenom Dragoslav Nikolić.

Zasluge za izmenu nadimka na mestu imena duguje grešci na kraju televizijske serije "Dovoljno je ćutati" iz 1965. godine kada mu je u kajronu za uloge umesto imena stavljen nadimak koji će obeležiti njegovu karijeru.

Pomen Draganu Nikoliću na Novom groblju, Foto: Telegraf.rs

Prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je ulogom u filmu "Kad budem mrtav i beo" (1967) Živojina Pavlovića. Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od trideset filmova; ističu se još "Horoskop" (B. Drašković, 1969); "Bube u glavi" (M. Radivojević, 1970), "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" (B. Čengić, 1971), "Mlad i zdrav kao ruža" (J. Jovanović, 1971), "Bez reči" (M. Radivojević, 1972, Car Konstantin u Nišu), "Kičma" (V. Gilić, 1975), "Nacionalna klasa" (G. Marković, 1979, Car Konstantin), "Ko to tamo peva" (S. Šijan, 1980), "Banović Strahinja" (V. Mimica, 1981), gde je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, "Sezona mira u Parizu" (P. Golubović, 1981), „Nešto između“ (S. Karanović, 1983), "Balkan ekspres" (B. Baletić, 1983), "Obećana zemlja“ (V. Bulajić, 1986), "Poslednji krug u Monci" (A. Bošković, 1989), "Original falsifikata" (D. Kresoja, 1991).

Pomen Draganu Nikoliću na Novom groblju, Foto: Telegraf.rs

Veliku popularnost kod mlađe publike doneo mu je lik Prleta iz serija i filmova "Otpisani" (1974) i "Povratak otpisanih" (1976), režisera Aleksandra Đorđevića, a istakao se i u seriji šou programa "Obraz uz obraz", zajedno sa suprugom Milenom Dravić.

Godine 2000. uručena mu je nagrada "Pavle Vuisić", koja se dodeljuje glumcu za životno delo.

Od septembra 2011. do 2013. godine, bio je voditelj popularnog svetskog kviza "Multimilioner" na TV Pink.

Milena Dravić preminula je dve i po godine posle njega - 14. oktobra 2018. godine.

(D. Janković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušaduša

    9. mart 2019 | 12:35

    Počivaj te u miru, zaslužili ste, veliki glumci, veliki ljudi, poštovanje.

  • Wladimir

    9. mart 2019 | 22:00

    Posle Gagine smrti,dugo me “držala” tuga,kao da mi je umro neko najrodjeniji,jer njegovi likovi iz filmova i serija su mi obeležili detinjstvo i život do sada uopšte...Veliki čovek,veliki glumac,pravi gospodin...Večna slava i hvala,veliki Gago.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA