≫ 

Muzička apoteka: Diskografski prvenci narodnjačkih veličina (VIDEO)

Poznati radio voditelj Goran Milošević pozabavio se ovom zaniljivom temom

  • 2

Muzička apoteka vam predstavlja diskografske prvence nekih znamenitih narodnjaka. Kod nekih je bilo po onoj narodnoj - prvo pa muško, a kod nekih - prvi se štenci u vodu bacaju.

Zoran Kalezić je pevao domaće i strane šlagere pre nego što se "prešaltao" u narodnjake. Prvo su ga potsticali da liči na narodnjaka, ali su ga tako unakazili da samog sebe nije prepoznao na omotu prve ploče "Uspomena" iz 1969. godine.

Nikola Urošević Gedža važi za četnickog pevača. Međutim, od 70-ih do 90-ih pevao je sentiše različitog ritma. Prvenac je snimio sa Bucom Jovanovićem 1970.

Malobrojni znaju da je Miroslav Ilić prvu ploču snimio sa 15 godina, na polugodištu 8. razreda osnovne škole. Pričao je u mojoj radio emisiji kako ga je čuveni harmonikaš Dragan Aleksić, da bi razbio tremu, ponudio da "drmne jednu mučenicu". Dakle, prva ploča "Slavuja iz Mrčajevaca" nije "Devojka iz grada" nego "Potočic žubori".

Novica Negovanović je već od prve ploče pokazao da će biti sam svoj majstor - odjedno i peva i svira, sam sebi komponuje, a ponekad i stihove piše. Ovo je Noletov prvenac od pre pola veka "Ah, zašto te pre ne sretoh".

Kemal Malovčić je široj javnosti poznat kao jedan od udarne petorke "Južnog vetra". Ali, na dvadesetak prvih ploča Kemo je pevao čistu, uglavnom srceparajucu "Šumadiju". Prvenac je sam sebi napisao 1968.

Sneža Đurišić je prvu ploču snimila kao devojčica od desetak leta. I pesma je takva, dečja - Mami i tati, snimljena pre pola veka.

Era Ojdanić je neosporno muzikalan čovek. Rano je naučio da svira harmoniku, kasnije i da peva i pomalo komponuje. Međutim, kada je veliki Buca Jovanović čuo Erin prvenac "Morali smo da se rastanemo" rekao je:" Zbog ovakvih treba uvesti estradnu policiju."

Toma Zdravković je počeo kao šlageraš. Prvu ploču je snimio 1963. "Žena druga mog", prepev Enrika Masijaša, uz zabavni orkestar Mirka Souca. Ova ploča je jedna od najskupljih na diskografskom tržištu.

Keba u javnosti ističe da mu je prvenac "Postao sam drug samoće", i od te ploče računa diskografsku karijeru. Poslušajte snimak iz 1976  "Moj jarane" koji svakako demantuje Kebin pokušaj da se malo podmladi.

Ljuba Aličić je kao dečkić propevao i snimio prvu ploču "Pruži mi ruku prijatelju moj" iz 1973. u saradnji sa legendama narodne muzike Zaimom Imamovićem i Jovicom Petkovićem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blek stena

    10. april 2019 | 20:40

    Postovanje velikom poznavaocu narodne muzike Goranu Milosevicu. Ali mislim da je pogresio kod Snezane Djurisic njen prvenac nije pesma "baki i deki" vec kako je jednom prilikom sama izjavila to je bila pesma "bratu za rodjendan"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA