8 makroa koji podvode starlete širom Srbije: Samo nekima je suđeno, a spisak onih na slobodi je daleko veći

Većina novosadskih prostitutki ima između 18 i 29 godina, kao i da se uglavnom radi o siromašnim devojkama, većinom romske nacionalnosti ili interno raseljenim sa Kosova i Metohije

  • 3

Mihailo Maksimović, poznati makro, nedavno je uhapšen ali ne zbog podvođenja, kako je pisano. Naime, kako smo ekskluzivno objavili, Mihailo je ovaj put uhapšen zbog sumnje da je počinio mnogo teže krivično delo, a reč je o trgovini ljudima.

U nastavku teksta podsetićemo na nekolicinu makroa čija hapšenja su izazvala veliku pažnju javnosti, ali reč je o svega nekoliko makroa, dok ostatak, daleko veći, i dalje nije poznat široj javnosti.

Veliki broj makroa cirkuliše po Beogradu i noćnim klubovima, a pored muškaraca "u poslu" su i žene poznate kao "madam", od kojih neke imaju veću "ponudu" od brojnih muških kolega.

MIHAILO MAKSIMOVIĆ

Za Mihaila Maksimovića prvi put se "naširoko" čulo u decembru 2014. godine, kada je uhapšen, a u njegovom društvu tada je bilo nekoliko prostitutki koje su radile za njega. Među "zaposlenim" devojakama tada su sa njim bile Mimi Oro, Božana Vujinović i Sanja Stanković.

Kod njega su tada "pronađena četiri mobilna telefona, lap top, kao i 16 mobilnih telefona sa takozvanim 'zlatnim brojevima'", saopštio je tom prilikom MUP.

Pronađen je i "tabelarni prikaz zarada devojaka, evidencija rashoda, odštampan plan za proširenje posla i uputstva o ponašanju i obavezama devojaka", navelo se tada u saopštenju.

Po osnovu naredbe Prvog osnovnog javnog tužilaštva, policija je pregledala mobilni telefon i lap top osumnjičenog "i u njima pronašla poruke, adrese određenih osoba, uplaćeni novčani iznos, kataloge obnaženih ženskih osoba".

SLOBODAN DUBAJIĆ DABI

Slobodan Dubajić (64), poznati trener borilačkih veština, navodno je jedan od vodećih makroa na Balkanu.

Njemu se sudi u Opštinskom sudu u Zadru, zbog sumnje da je organizovao elitnu prostituciju na zadarskom području.

- Nisam kriv - rekao je Dubajić na početku suđenja u februaru 2018. godine. Kako je tada pisala "Slobodna Dalmacija", radi se o delu od pre 9 godina kada su on i jedan muškarac, 53-godišnjak, uhapšeni zbog sumnje u organizovanje prostitucije na jahti u Biogradu.

Na tu jahtu, koja je plovila od Rijeke do Splita, 64-godišnjak je doveo devojke za Italijane koji su za druženje izdvojili 4.000 evra.

U prostituciju su bile uključene dve državljanke Republike Srbije M. F., (38) i K.Š., (27), državljanka BiH A.M., (31), kao i državljanka Republike Hrvatske J.L., (37). Zbog zaštite njihovog porodičnog života, javnost je bila isključena sa suđenja

Kada je uhapšen kod Dubajića je navodno pronađena i "crna knjiga" sa upisanim podacima o uslugama, klijentima i cenama.

Dubajić je u zadarskom zatvoru bio od 9. jula do 18. septembra 2007. godine, a dve godine nakon izlaska uhapšen je zbog sumnje da je po hotelima u Zagrebu tokom 2008. i 2009. godine bogatim klijentima podvodio četiri hrvatske državljanke, dve državljanke BiH, kao i državljanku Srbije. 

Veliki broj devojaka iz Srbije i regiona deo je prostitucije i elitne prostitucije, Foto-ilustracija: Profimedia/Petr Šebesta - ČIF

Za pronalazak klijenata Dubajić je navodno koristio i poznanstva, prijateljske i poslovne veze, ali i preporuke osoba koje su bile sa devojkama. Klijenti su mu, između ostalog, bili i poznati sportisti i biznismeni koji su za noć sa prostitutkama izdvajali i po 600 evra.

On je uhapšen još jednom 2016. godine zbog sumnji u organizovanje prostitucije u Središću. Tri devojke iz Srbije nudile su seksualne usluge imućnijoj klijenteli, a cena je bila i do 4.000 evra, piše portal.

U samo jednoj godini Dubajić je, pokazalo je praćenje njegovih računa, od prostitucije zaradio više od 135.000 evra, piše "Slobodna Dalmacija".

Makro "pokošen" u akciji hrvatske policije "Dinamiko“ u Srbiji je dva puta pravosnažno osuđen na kaznu zatvora.

On je najpre 2003. godine pred Okružnim sudom u Beogradu kažnjen sa pet meseci robije, jer je omogućio pevaču Rođi Raičeviću da se drogira heroinom u njegovom stanu, posle čega je Raičević preminuo od prevelike doze.

Nešto kasnije, pred Prvim opštinskim sudom, osuđen je na godinu dana i dva meseca zatvora zbog posredovanja u prostituciji. Ipak, nijedna od kazni nije izvršena, jer je Dubajić ubrzo pobegao u Hrvatsku.

Njegovu fotografiju pogledajte OVDE.

Devojke iz Srbije i regiona često idu na luksuzne destinacije, gde "obavljaju posao", Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

SAŠA R. (48)

Saša R. 2017. godine uhapšen je u Novom Sadu, pod sumnjom da se bavio trgovinom ljudima, tačnije da je podvodio devojke je bio očigledno toliko vešt u svom poslu, pošto komšije iz starijih šestospratnica u Ulici Omladinskog pokreta, koja se nalazi kod Železničkog parka nisu znale za njegov biznis.

Iako je Saša R. dve devojke primoravao na prostituciju u njegovom stanu, komšije nisu imale pojma.

- Mislim da znam ko je po liku, ali nismo imali pojma o prostituciji. Znate, Pariske komune i okolina nisu baš najmirniji kraj - rekla je tada jedna komšinica.

Saša R. je povratnik u poslu podvođenja, a već je optuživan za trgovinu ljudima. Protiv njega se pred novosadskim Višim sudom vodio proces za isto delo.

- Postojanje salona za masažu nije zakonski zabranjeno, a u onima gde se odvija prostitucija, kako bi imali validne dokaze pred sudom, potrebno je maltene da "maserke" i klijente uhvatimo na delu. Zbog toga je i ova akcija trajala nekoliko meseci, a makro je uhapšen kad smo došli do konkretnih dokaza da je podvodio devojke. One su dobijale novac od makroa, što je, osim straha, bio dodatni razlog da ćute - objasnio je tada izvor iz ovog slučaja.

Istraživanje je pokazalo da većina novosadskih prostitutki ima između 18 i 29 godina, kao i da se uglavnom radi o siromašnim devojkama, većinom romske nacionalnosti ili interno raseljenim sa Kosova i Metohije.

Istraživanje je pokazalo da većina, recimo, novosadskih prostitutki, ima između 18 i 29 godina, Foto: Profimedia

DUŠAN MILIĆ (41)

Dušan je pre 14 godina napustio našu zemlju i otišao u Švajcarsku, gde je počeo da radi kao makro. U Švajcarskoj se povezao s drugim makroima s kojima je počeo da odvodi devojke iz Srbije u Ujedinjene Arpske Emirate.

- Tip koji me je uveo u posao je od makroa posatao šeikov lični savetnik i zarađuje ogromne pare. Zadovoljan sam svojim poslom jer u Emiratima radim za lovu o kojoj naši makroi mogu samo da sanjanju. Pored toga, nemam problem s policijom i zakonom, normalno se šetam gradom i preko dana mogu da sedim po kafićima, a da se ne uplašim da će me neko uhapsiti - ispričao je 2015. godine Dušan za beogradske medije.

On je takođe dodao da se kod Arapa zarađuje ogroman novac na prostitutkama i da njima nije problem da troše velike sume novca na žene koje ih seksualno zadovoljavaju.

- Poslednje tri godine radim s pet vrhunskih devojaka iz naše zemlje koje su od ovog posla pokupovale stanove širom sveta. Od običnih lokalnih devojaka napravio sam bogate dame - izjavio je on i dodao da one zarađuju između 3.000 i 5.000 dolara nedeljno.

One moraju da vode računa o higijeni, izgledu i garderobi, a u obavezi su da rade svaki dan, osim za vreme menstrualnog ciklusa, kada su slobodne, navodi ovaj makro.

Foto: Shutterstock

 Zoran Novaković Ćoravi (44)

Zoran je osuđen za zlostavljanje, podvođenje i prodaju devojčice, a 2015. godine u napuštenoj kući u Pančevu držao je zatočenu devojčicu D.P. koju je naterao na prostituciju i od nje je otimao zarađeni novac.

U krivičnom dosijeu ima brojne osuđujuće presude, a njegov kriminalni pohod počeo je 1993. kada je uhapšen zbog nošenja oružja u Somboru. Zbog ovog dela je proveo tri meseca u zatvoru, a osuđivan je i zbog tuče u Bačkoj Topoli i u Somboru.

Prvu krađu počinio je 2010. u Pančevu i kažnjen je sa 15.000 dinara. Godinu dana kasnije počinio je tešku krađu, pa ga je Apelacioni sud u Novom Sadu kaznio sa godinu dana zatvora. Protiv njega je policija podnosila i krivičnu prijavu za krađu, ali je odbačena zbog nedostatka dokaza.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Marko J. (33), Rade B. i Miloš V.

Marko J. (33), Rade B. i Miloš V. još 2014. godine sumnjičeni su za organizovanje lanca prostitucije u Budvi.

Njih trojica uhapšeni su u okviru akcije "Marina" koju je sprovela grupa za sprečavanje organizovanog kriminala.

Rade B. tada je držao jedan noćni klub u Budvi, za koji se sumnja da je bio javna kuća, dok su Miloš V. i Marko J. sklapali poslove i uzimali novac od klijenata kod kojih su vodili devojke koje su im pružale seksualne usluge.

Ovo su, naravno, samo neka od imena iz ovog posla. Samo u Beogradu, kako se priča, ima nekoliko ozbiljnih makroa koji su posao proširili na čitav region.

Njihova imena se, barem javno, još uvek ne znaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    11. april 2019 | 18:12

    Posto ste krenuli sa ovom pricom o prostituciji, bilo bi lepo da napisete i jedan tekst koji govori o posledicama zena koje se bave tim poslom. Pisite o losim stranama, a ne o poklonima i parama koje oni zaradjuju, jer tako ispada da se prostitucija promovise kao nesto isplativo.

  • jedna mama

    11. april 2019 | 22:13

    Posto ste naveli makroe,neke prostitutke onda bi bilo red i da nave dete I klijente?! Zar ne?!

  • Ana

    12. april 2019 | 07:15

    Toliko uhapsenih prostitutki i makroa ...a klijenti ?Zar i oni ne krše zakon?Pa bar jednog da uhvatiše...lDok ne ibjave imena klijenata i dok i oni ne snose posledice svog ponašanja prostitucije nema.Pa nisu se one prodale,dale za pare same sebi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA