Šest godina bitke za dete: 3 različita suda, bezbroj afera, tužbi, presuda, intriga

Bitka za dete traje već šest godina i evo kako se situacija odvijala

  • 15
Severina, Milan Popović, sud Foto: Promo/RTL/Youtube/Dražen Stopić, Foter/Flickr/SalFalko

Pravna bitka Severine Kojić (47) i Milana Popovića (54) oko starateljstva nad detetom traje još od 2013., kad je definitivno pukla ljubav između splitske pevačice i srpskog preduzetnika.

Jedna od prvih odluka koje je doneo zagrebački Opštinski građanski sud bila je da dečak živi s majkom, a otac ima pravo viđanja.

Severina je tražila da ta viđanja budu samo u Hrvatskoj tvrdeći da je Milan dečaku bez njenog znanja izradio pasoš Republike Srbije, što je on demantovao. Već u martu 2014. godine sudija Marina Parać Garma je Severini dosudila najveću alimentaciju u dotadašnjoj sudskoj praksi odlučivši da Milan za izdržavanje sina mora da plaća 15.000 kuna mesečno.

Netrpeljivost između bivših partnera zahuktala se 2015. godine, kad je Milan u zagrebačkoj Palati pravde podneo još nekoliko tužbi protiv Severine. Tražio je da sina viđa češće, dva puta po pet dana mesečno, u drugoj tužbi tražio je da Aleksandar živi s njim i da mu Severina plaća 3500 kuna alimentacije, a tužio ju je i zbog toga što je upisala dete u vrtić bez konsultacija s njim.

Severina sa sinom Aleksandrom Severina i sin Aleksandar; Foto: Instagram/severina

Tužbe su spojene, a predmet je dat u rad sudiji Verici Nikić. Ona je udovoljila očevom zahtevu pa dečak pet meseci nije išao u vrtić, sve dok Županijski sud u Zagrebu nije ukinuo meru.

Sudija je 26. aprila 2017. godine donela privremenu meru prema kojoj dečak treba jednako vremena provoditi s oba roditelja, odnosno jedne nedelje da živi s majkom, a druge nedelje s ocem, i da roditelji po principu pola-pola dele dete tokom zimskih i letnih praznika.

U junu 2017. godine, pre nego što će predmet po žalbi otići na Županijski sud u Splitu, Severina se požalila medijima na odluku. U kritikama rada suda obrušila se i na sudiju Nikić.

- Nakon što je Opštinski građanski sud u Zagrebu u predmetu doneo privremenu meru, medijski prostor je iskorišćen kako bi se obezvredio i omalovažio rad sudije Verice Nikić, nakon pune 43 godine njenog besprekornog radnog staža, kao i da se izvrši neprimeren i nedopušten pritisak na rad sudije, kao i Županijskog suda, s obzirom na to da je po izrečenoj meri u toku žalbeni postupak. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, da šteti detetu ili na neki drugi način krši detetova prava i tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, pre svega odazivanjem na pozive suda, davanjem iskaza pred sudom, davanjem prioriteta svom učestvovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici - naveo je u priopštenju Opštinski građanski sud u Zagrebu.

Milan Popović sa sinom na aerodromu u Beogradu Milan Popović i sin Aleksandar; Foto: Marko Todorovic

U julu iste godine Županijski sud u Splitu ukinuo je privremenu meru zbog bitne povrede postupka i vratio predmet na ponovno odlučivanje. Isti sudija 22. februara 2018. donosi istu presudu, da otac i majka podjednako provode vreme s detetom.

I tu je presudu ukinuo Županijski sud u Splitu 10. avgusta 2018. i vratio predmet sudu, ali ovaj put dodeljen je u rad sudiji Tei Golub. Upravo je ona u četvrtak odlučila da dečak živi s ocem, a majka ga posećuje i ocu mora da isplaćuje alimentaciju.

Osim na građanskom sudu, Milan je Severinu i njene saradnike tužio i na Opštinskom kaznenom sudu u Zagrebu smatrajući da su ga oklevetali u svojim javnim istupima. Jedan postupak vodio je protiv Severininog bivšeg menadžera Tomice Petrovića, koji je nedavno prvostepeno oslobođen optužbi, a u dva odvojena slučaja tužio je Severinu i njenog bivšeg advokata Darija Budimira.

Protiv Severine se vodio postupak i na prekršajnom sudu zbog sumnje u porodično nasilje. Pre nekih mesec dana u tom postupku je donesena prvostepena presuda prema kojoj je Severina prvostepeno proglašena krivom da je počinila psihičko nasilje u porodici koje je kod žrtve prouzrokovalo povredu dostojanstva i uznemirenost. Izrekli su joj novčanu kaznu u iznosu od 3000 kuna. Rasprave su bile zatvorene za javnost, kao i u postupcima koji su se vodili ili se vode na druga dva suda. Reč je bilo o uvredljivim mejlovima koje je poslala Popoviću.

Bitka za dete duga više od šest godina

2013. - Severina i Milan Popović razišli su se kad je njihov sin imao godinu dana. Nisu se mogli dogovoriti oko daljnjeg starateljstva nad dečakom pa je to prepušteno sudu.

Milan Popović i severina Severina i Milan Popović; Foto: Milena Đorđević

2014. - Presuđeno je da će otac s dečakom boraviti svaki drugi vikend od četvrtka do nedelje, svaku drugu sredu popodne i po nedelju dana u julu i avgustu. Severina se žali, između ostalog i zato što vikend ne traje od četvrtka do nedelje i sud presuđuje da otac viđa dete svake druge nedelje od petka do nedelje.

2015. - Milan Popović pokreće postupak za izmenu odluke u kojem traži da dete živi s njim, navodeći da su se okolnosti promenile, da je dete naraslo i s ocem ima dobar odnos. Nadležni Centar za socijalno starateljstvo napravio je procenu roditeljskih kapaciteta oba roditelja, koja je pokazala da su oba roditelja jednako adekvatna. Temeljem takve procene Popović traži i donošenje privremene mere koja bi trajala do okončanja sudskog postupka, a prema kojoj bi dečak živeo sedam dana s njim, a sedam s majkom.

2017. - Sudija donosi privremenu meru, prema kojoj bi dečak živeo sedam dana s njim, a sedam dana s majkom. Severina ulaže žalbu i viši sud ukida privremenu meru s obrazloženjem da ako sud smatra takvo rešenje optimalnim, treba doneti takvu presudu, a ne privremenu meru.

Februar 2018. - Zagrebački Opštinski sud donosi prvostepenu presudu, vrlo sličnu ukinutoj privremenoj meri, prema kojoj dečak treba sedam dana da živi s majkom, a sedam dana s ocem.

Avgust 2018. - Županijski sud u Splitu ukida presudu iz februara, prema kojoj dječak treba sedam dana da živi s majkom, a sedam dana s ocem i vraća predmet na ponovno suđenje. Do donošenja nove odluke na snagu ponovno stupa odluka iz 2014., prema kojoj dete živi s majkom, a oca viđa svaki drugi vikend od petka do nedelje, svake druge srede...

I tu je presudu ukinuo Županijski sud u Splitu 10. avgusta 2018. i vratio predmet sudu, ali ovaj put dodeljen je u rad sudiji Tei Golub. Upravo je ona u četvrtak odlučila da dečak živi s ocem, a majka ga posećuje i ocu mora da isplaćuje alimentaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    29. novembar 2019 | 14:26

    Jadno dete.

  • .

    29. novembar 2019 | 14:44

    Realno , krivi su oboje , prepucavaju se pola zivota oko deteta , koji vise i nije tako mali .Ovome jos nije kraj . Detetu je mesto pored majke , ne zato sto je majka majka , nego sto je detetu potrebna majcinska ljubav!!!! Nemoze otac da zameni majku. Dete pripada majci , otac treba da ga posecuje !!!!

  • Lols

    29. novembar 2019 | 21:41

    Jadno dete,ni krivo ni duzno..majku ne moze nista da zameni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA