≫ 

Slučaj Štajnfeld i Lečić: Šta znamo do sada i šta sledi?

Danijela je u avgustu 2020. godine javnosti priznala da ju je silovao "moćnik iz filmske industrije", a 22. marta glumica tvrdi da je to Branislav Lečić

  • 36
Branislav Lečić, Danijela Stajnfeld Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Printskrin: www.holdmerightfilm.com

Glumica Danijela Štajnfeld u izjavi Višem javnom tužilaštvu iznela je tvrdnje da ju je glumac Branislav Lečić navodno silovao 7. maja 2012. godine.

U svom dokumentarcu otkrila da je silovana, ali nije iznela ime navodnog počinioca

Danijela je u svom dokumentarcu "Zaceli me" intervjuisala i žrtve i zlostavljače, ali i ispričala šta se njoj dogodilo, ona je otkrila da ju je silovao moćnik iz filmske industrije, a njena ispovest krajem avgusta prošle godine, odjeknula je u javnosti, ali glumica tada nije otkrila ime navodnog počinioca.

Imala sam ideju da napravim film o posledicama silovanja i seksualnog zlostavljanja iz perspektive žrtve i ljudi koji su počinili zločin. Kada sam pogledala sirovi materijal ohrabrila sam se i u poslednjem trenutku odlučila da i ja podelim svoju priču - ispričala je tada Danijela, a kako je rekla, plašila se da bilo kome kaže šta se desilo, a za bezbednost porodice je veoma strahovala.

Posle silovanja poveravala sam se jedino mom laptopu. Snimila sam male video zapise koji su na kraju završili u dokumentarcu. Oni su danas dragoceni testament, jer pokazuju kako se žrtva oseća posle zlostavljanja - rekla je tada glumica koja se nakon navodnog silovanja odselila u Ameriku, gde je imala problem sa posttraumatskim poremećajem, ali se oporavljala uz pomoć prijatelja.

- Zatekla me je činjenica da to što ću govoriti o tome je zapravo početak toga da budem okej. To je lečenje. Bilo je to veliko otkriće za mene - rekla je Danijela tada i istakla da se plašila da bilo kome kaže šta joj se navodno desilo, a veoma je strahovala i za bezbednost porodice.

Kako je rekla, plašila se da bilo kome kaže šta se desilo, a za bezbednost porodice je veoma strahovala.

Posle silovanja poveravala sam se jednino mom laptopu. Snimila sam male video zapise koji su na kraju završili u dokumentarcu. Oni su danas dragoceni testament, jer pokazuju kako se žrtva oseća posle zlostavljanja - rekla je glumica.

U dokumentarcu otkriven je jeziv deo razgovora sa "moćnikom iz filmske industrije"

U Danijelinom dokumentarnom filmu deo je jezivog razgovora sa "moćnikom iz filmske industrije", koji je Štajnfeldova tajno snimila četiri i po godine nakon navodnog silovanja kada se sa njim suočila preko telefona.

Inače, Danijela je u tužilaštvu kao jedan od dokaza dostavila i snimak pomenutog razgovora. Na originalnom snimku čuje se muški glas za koji se sumnja da je Lečićev, a na osnovu sadržaja razgovora jasno je da muškarac događaj nije negirao.

U razgovoru koji je objavljio Insajder, čuje se dijalog između Danijele i muškarca za kog tvrde da je Lečić.

Lečić je komentarisao Danijelino otkrće da ju je sliovao "moćnik iz filmske industrije"

Kada je Danijela, prva glumica u Srbiji koja je javno priznala da je silovana, svojom pričom potresla javnost, među mnogim javnim ličnostima, njen slučaj komentarisao je i Branislav Lećić.

- Stvar mora biti dokazana i treba da se pokrene sudski proces. Sve što je doživela mlada koleginica je nedostojno i spada pod neku vrstu mobinga - rekao je tada Lečić.

Saslušana u septembru 2020, ali nije otkrila ime "moćnika iz filmske indrustrije"

Nakon što je njeno priznanje privuklo veliku pažnju, ali i uznemirilo javnost,  protiv tada nepoznatog muškarca koji ju je silovao pokrenut je sudski postupak, a Danijela je krajem septembra 2020. godine saslušana, međutim nije otkrila ime počinioca.

Kako je Štajnfeldova rekla u intervju za Insajder koji je objavljen juče, 22. marta, Danijela je prilikom saslušanja od tužilaštva tražila da joj garantuju zaštitu, sigurnost i privatnost, a kada su oni su rekli da to ne mogu da garantuju i ne mogu nikome da zabrane da bilo šta piše, glumica je nakon tog saznanja želela da izbegne iznošenje imena javno.

- Htela sam da izbegnem, taj zločin se desio javno, po kriterijumima za neko sudsko sprovođenje. Međutim, tabloidi su se uhvatili mog slučaja, krenuli da interpretiraju i Tužilaštvo je počelo predistražni postupak, tražilo od mene da se izjasnim, a ja sam tražila od njih da mi garantuju zaštitu, sigurnost, privatnost. Oni su rekli da to ne mogu da garantuju i ne mogu nikome da zabrane da bilo šta piše - rekla je Danijela dan ranije za Insajder.

Slučaj "Milene Radulovuć i Mike Aleksića" preokrenuo sve

Nakon što je Milena Radulovuć optužila profesora i vlasnika škole glume, Miroslava Miku Aleksića, da ju je navodno silovao kada je imala 17 godina i da se navodni zločin ponavljao, Danijela je javno podržala mladu koleginicu. Sa druge strane i Lečić je takođe podržao Milenu i osudio ponašanje Aleksića.

- Potpuno me šokorala priča moje mlade koleginice Milene Radulović, čije roditelje jako dobro znam. Moj sin Ivan i ćerka Ana bili godinu dana u školi Mike Aleksića, dok su bili mali. Samoinicijativno su odustali jer su mi rekli da se mnogo dere na njih! I Miku znam sa fakulteta. Ostao sam bez reči - napisao je Lečić.

Svako nasilje osuđujem i prezirem, a naročito prema ženama, o deci i da ne govorim. To ostavlja trajne posledice na život žrtve nasilja i drasticno menja pogled na svet! Silovanje je poniženje tela, duha, ličnosti i slobodne volje svakog od nas! Hrabre žene imate moju podršku. Borba je jedini odgovor! - zaključio je Branislav i podržao žene koje tvrde da su Mikine žrtve.

Lečić je tada gostovao i na televiziji K1 gde je takođe javno podržao Milenu i osudio Miku. Prema Danijelinim rečima, postupak poznatig glumca bila je "kap koja je prelila čašu" da Danijela progovori javno.

Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap - rekla je Danijela u intervjuu koji je objavljen juče i dodala:

- Ja sam razumela da sad više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti za bezbednost svih tih đaka, da razumeju ko je njih pozvao u školu glume. To je mene prodrmalo. Došla sam do hrabrosti da govorim da sam žrtva silovanja. Znala sam da ću u jednom trenutku da progovorim, ali sam čekala da budem osnažena, hrabra i da se psihički spremim na reakcije koje će da sleduju.

Danijela je u novembru tužiocu i policiji dala audio snimak priznanja navodnog silovatelja

Danijelu je nakon Milenine ispovesti na Tviteru jedan korisnik pitao zašto ona javno nije iznela ime osobe koja ju je navosno silovala, a ona je tada odgovorila da je tužiocu i policiji, pre tri meseca, u novembru dostavila audio snimak priznanja osobe koja ju je navodno silovala.

Tako bi bilo dobro da se sada i Danijela Štajnfeld ohrabri i napokon izrekne ime gada koji ju je zlostavljao... Ne samo zbog nje već i zbog potencijalno novih žrtava tog monstruma - napisala je jedna korisnica Tvitera.

To i ja kažem. Dala sam audio snimak priznanja od mog silovatelja pre 3 meseca javnom tužiocu i policiji. Dala sam iskaz i od njih ništa više nisam čula. Sada je na policiji i tužilaštvu. Njih molim Vas pitajte, i zbog mene i zbog svih Vas! - odgovorila je Danijela na objavu.

Tužilaštvo potvrdilo da je Danijela otkrila identitet navodnog silovatelja, glumica tvrdi: "Branislav Lečić me je silovao"

Danijela je Višem javnom tužilaštvu otkrila identitet osobe iz filmske industrije koji ju je silovao, rečeno je u tužilaštvu, a  glumica je dala izjavu u policiji u prisustvu zamenika javnog tužioca i za silovanje optužila Branisalava Lečića.

- U svojoj izjavi navela je identitet eventualnog izvršioca krivičnog dela B. L. Dalje provere su u toku i radi se na prikupljanju dokaza - rečeno je za Telegraf.rs u Višem javnom tužilaštvu, a B.L. bi, takođe, trebalo da bude pozvan na saslušanje, nakon čega će tužilaštvo odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv njega u vezi sa ovim slučajem.

Nakon Danijelinih tvrdnji Lečić se oglasio tru puta. Prvi put je komentarisao optužbe za medije.

Ne mogu da imam komentar bez dokaza da je ona to zaista rekla, dok ne dobijem iz Tužilaštva poziv, crno na belo - kazao je kratko Lečić za Telegraf, zatim je izdao hitno saopštenje.

- Povodom optužbi koje su se pojavile u medijima o mom navodnom silovanju Danijele Štajnfeld, dajem sledeću izjavu:

Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države, i spreman sam da u bilo kom trenutku odgovaram u Tužilaštvu na ovakvu optužbu. U pitanju je najgnusnija laž koja me diskredituje", napisano je u kratkom Lečićevom saoštenju, nakon čega se glumac oglasio na Tviteru.

Lečić je u svom postu kratko napisao: "Ljudi, samo polako".

Postupak protiv Lečića u predistražnoj fazi: Ovo su mogući naredni koraci policije

Danijelina krivična prijava sa tvrdnjama da ju je pre nekoliko godina navodno silovao Branislav u preistražnoj fazi postupka je i sve radnje preduzima policija u okviru provere navoda krivične prijave i prikupljanja dokaza, pa se očekuje da policija uskoro pozove Lečića na informativni razgovor.

Ukoliko bude osnova, tužilac može dati nalog i za njegovo zadržavanje u svojstvu osumnjičenog.

Lećić ide na poligraf?

Navodno već nekoliko nedelja pojedini ugledni mediji iz inostranstva rade na objavljivanju priče na osnovu podataka koje im je Štajnfeld dostavila, a jedan od tih medija je pozvao Lečića zbog komentara, pa je on tako navodno saznao da je pitanje dana kada će priča osvanuti u javnosti.

Glumac je, navodno, nakon toga, rešio  da pozove najbliže saradnike i da im ispriča šta će se dogoditi. Na tom sastanku je Lečić navodno objasnio osnovne crte svoje odbrane.

Okupio nas nekoliko i rekao da će ga jedna glumica optužiti za silovanje, ali da je to nameštaljka, da je po sredi njena ucena i da ona želi da joj on plati - rekao je izvor za Blic.

Na opasku svog saradnika da ako je navodne ucene bilo, onda to treba i da prijavi nadležnim organima, Lečić je pomenuo da postoji sporni snimak i da se radilo o "probi nekog komada" i da je on "samo glumio", a da je Danijela navodno "iskoristila i zloupotrebila" taj deo.

- Tada je rekao da će, ukoliko priča i snimak budu obelodanjeni, tražiti da bude ispitan na poligrafu - otkrio je izvor za pomenuti medij.

Video: Razgovor Danijele Štajnfeld i Branislava Lečića: To je moje iskazivanje nežnosti, jesi li normalna?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nik

    23. mart 2021 | 08:01

    Katastrofalna greska sto nije prijavljeno odma.Sa druge strane bilo koja zena iz neke lose namere moze nekoga da optuzi za silovanje,i da on bude osudjen na osnovu njenog iskaza!?Ne svrstavam se ja ovim ni na jednu stranu samo kazem da to tako ne bi trebalo da funkcionise,barem ne bez dokaza.

  • Grobbelaar

    23. mart 2021 | 08:57

    Koliko vidim Branislav Lečić ne negira verodostojnost snimka, tvrdeći da su "uvežbavali" tekst iz neke pozorišne predstave!?! Dâ se lako utvtditi za koju su se predstavu pripremali, pa onda neka reaguje tužilaštvo i da ovaj "moćnik" snosi odgovarajuće konsekvence!

  • Andjelka

    23. mart 2021 | 07:58

    Obratite pažnju. Žena je jasno rekla da se odlučila da obelodanio njegovo ime kada je posle hapšenja Mike Aleksića on odmah izjavio da će preuzeti decu iz Mikine škole u svoju školu. Hvala ti Danijela, otkrivanjem silovatelja spasila si svu tu decu koja su se konačno bila otarasiti jednog silovatelja da ne padnu u ruke drugog silovatelja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA