Poznati autori traže i do 50.000 € za ustupanje svoje muzike, a on to radi potpuno besplatno

- Ja sam ustupljivao muziku bez nadoknade serijama i filmovima - istakao je osnivač Legendi

  • 0
Aleksandar Radulović Futa, Zoran Dašić Daša, Aleksandar Milić Mili, Adis Gojak, Momčilo Bajagić i Zoran Živanović Žika Foto-montaža: Marko Jovanović, A. Nalbantjan, ATA Images, Instagram/adis.gojak, Nikola Tomić, Tanjug/Dragan Kujundžić, Pixabay

Autori pesama ne zarađuju samo od honorara koje im isplaćuje "Organizacija muzičkih autora Srbije - Sokoj", već i prodajom njihove muzike za reklame, serije, filmove. Za ove namene pojedini izvođači traže i do 50.000 evra, dok neki to rade potpuno besplatno.

Ne postoji zakonom precizirana tačna nadoknada već je autor slobodan da sam odredi cenu. Iz tog razloga u tim formatima ne čujemo pesme Olivera Mandića za kog se spekuliše da drži visoku cenu, navodno i do 50.000 evra, dok ima i onih koji besplatno ustupaju svoj rad, piše Kurir.

Pravi primer da autorska prva dobro funkcionišu jeste slučaj pokojnog Zorana Simjanovića, koji je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora na ovom prostoru. On je kreirao muziku za više od 60 filmova, za 50 serija, 600 spotova, 300 sati televizijske muzike. Njegova porodica od toga dobija sasvim solidnu nadokandu. Kako se spekuliše u pitanju je cifra do 40.000 eva na godišnjem nivou.

- Da se ja ne bih bavio time jer je tema široka imam ekipu koja to radi u moje ime. Iskren da budem, ne znam koje su tarife. Meni se obično mejlom obrate i ja prosledim saradnicima. Postoji cenovnik i uvek je važno da nas pitaju da li može. Zakon je takav da kad nešto hoćeš da uzmeš od autora moraš da pitaš za dozvolu. Treba imati meru u svemu - smatra Aleksandar Radulović Futa.

- Ne razumem se oko toga. Bajaga je istakao da ne zna koliko se naplaćuje korišćenje muzike za potrebe serija, filmova ili reklama, iako su se njegova autorska dela mogla čuti u raznim projektima - izjavio je Momčilo Bajagić Bajaga.

- Kod nas slabo funkcionšu autorska prava jer se zakon o njima ne poštuje. Objavljuju se pesme bez dozvole i autora i izdavača. To je izazavlo mnogo sudskih procesa kojima su sudovi zatrpani. Sudovi su spori i potrebne su godine i godine da bi se došlo do pravde. To izaziva ukidanje mnogih jutjub kanala digitalne distribucije što se trenutno i dešava. Smatram da bi bilo lakše da se svi učesnici ustvaranju muzičkog dela ponašaju u skladu sa zakonom i tada ne bi bilo nikakvih problema. Moja dela otkupljuju u inostranstvu sa kompletnom papirologijoim i plaćenjem i tada nemam nikakav problem ni sa kim - poručuje Aleksandar Milić Mili.

- Autorska prava su neprikosnovena. Kod naših koncerata, kako u zemlji i celom svetu, postoje autorska prava za koja se uredno plaćaju nadoknade i mi nikada nismo imali problema - kaže Adis Gojak,  menadžer Gorana Bregovića.

- To su stvari koje su privatne. Ako određeni pevač toliko traži veliku cifru znači da toliko vrednuje svoj rad i pesmu. To su poslovne tajne i o tome se ne raspreda. Neko će naplatiti manje, neko više. U čitavom svetu u muzičkoj industriji se to naplaćuje. Ako je autor uspešan i plodan, on će tražiti veću nadoknadu - ocenjuje Zoran Živanović Žika, frontmen grupe Zana.

- Ja nikako ne poslujem jer dajem za džabe. Ja sam ustupljivao muziku bez nadoknade serijama i filmovima. Nisam previše upućen, jer se time nisam bavio. Sada kada se zakon pooštrio ulazimo u svetski trend. Meni je drago kada neko uzme za neki projekat. Ja računam, postoji Sokoj i treba da ide po automatizmu. Ja dam pesmu u zamenu da nas potpišu - poručuje Daša, osnivač Legendi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA