≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jubilarni Peti varaličarski turnir “Miša Gvozdeni” 2023. u Donjem Milanovcu: Trijumf Borčanina Milana Antića

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvoplasirani Antić iz Dunava je izvukao smuđa-grdosiju od 7 kilograma i 100 grama, a na tronu najuspešnijih pridružili su mu se Dejan Božanić sa ulovom od 4.700g i Ivica Gavrilović sa smuđem od 1.460 grama

  • 0
Varaličarski turnir “Miša Gvozdeni" 2023 Veljko Antić, prvoplasirani sa pobedničkim smuđem Fotografije: Vladimir Milojević/Željko Vladić

U Donjem Milanovcu, u subotu 2. decembra 2023. godine, održan je peti varaličarski kup "Miša Gvozdeni". Na ovom tra dicionalnom i jubilarnom ribolovačkom turniru učestvovala su 202 takmičara, najviše otkako se u Srbiji organizuju ovakva okupljanja ribolovaca.

Varaličarski turnir "Miša Gvozdeni" organizovao je Klub sportskh ribolovaca "Štuka", uz podršku Opštine Donji Milanovac, kao generalnog pokrovitelja i Turističke organizacije koja je dala logističku podršku.

Ćupričani najavili jubilarni "Most Kup" 2024. godine

Neuobičajeno toplo decembarsko jutro nije bilo sasvim "potaman" takmičarima, jer je duvao vetar, pa su se na prelepom Milanovačkom keju povukli u zavetrinu i kod "signala", gde je "pao" smuđ kapitalac.

Majstor za ovu grdosiju od sedam kilograma i 100 grama bio je Veljko Antić iz Borče koji je postao rekorder turnira i rekorder po ulovu smuđa sa obale, na milanovačkom delu Dunava. Njemu su pripale sve zasluge i glavna nagrada generalnog sponzora takmičenja "Formax Store" iz Beograda.

Drugo mesto pripalo je Dejanu Božaniću iz Donjeg Milanovca, koji je iz Dunava izvukao smuđa od 4.700 grama. Treće mesto pripalo je Ivici Gavriloviću, koji je svojim ulovom, smuđem od 1.460 grama, otvorio takmičenje.

Na Kupu je upecano samo 14 riba: reklo bi se da je to malo za ovako veliki broj takmičara. Dunav je ponekad ćudljiv, pa je tako bio i ovog puta. Ipak, kad je reč o smuđu, vremenske neprilike ne postoje: ova riba voli "pasje vreme", a ribolovac mora da ima dobru odeću, pouzdan pribor i strpljenje za "cug", poručili su Nikola Bundalo i Jovan Jodža Lončar, poznati smuđaroši koji uživaju u ribolovu i varaličarskim skupovima. Nikola i Jodža vole da se takmiče, a kolege ih poznaju po nesvakidašnjem nadmetanju u broju ulovljenih smuđeva. Rezultat nije bitan, a oni uživaju u rivalstvu i zajedničkom vremenu provedenom na vodi.

Slobodan Brus Malinić predvodio je sedmočlanu ekipu Udruženja rekreativnih ribolovaca “Varaličar” iz Ćuprije, kojoj ovakvi tereni odgovaraju. Malinić je ulovio smuđa od 1.045 grama, a njegov kolega Dejan Ljubić dodao je još dva. Uvek se ponešto ulovi, a sa skupa se ode sa mnoštvom uspomena, novih poznanstava, kontakata i pozitivne energije. Ćupričani su promovisali svoje URR "Varaličar”, Turističku ponudu opštine Ćuprija, a ponajviše ribolovački “Most kup” koji će 2024. godine biti jubilarni, peti po redu.

Mladi pecaroši - ribolovačka budućnost Srbije

U Donjem Milanovcu se našlo još jedno veliko varaličarsko ime – Vladimir Mitrović, prekaljeni ribolovac sa mnogih voda u Srbiji i inostranstvu. On je izjavio da je počastvovan učešćem na ovako velikom takmičenju, posvećenom uspomeni na Mišu Gvozdenog.

Varaličarski turnir “Miša Gvozdeni Milan Panić na najmlađim učeniscima Varaličarskog turnira “Miša Gvozdeni" 2023 Fotografije: Vladimir Milojević/Željko Vladić

U Donji Milanovac je došlo i mnogo mladih ribolovaca, od 10, 12, 14... godina. Svi su dobili po kesu varalica glavnog sponzora "Formax Store". Sa njima se na stazi družio Milan Panić, najbolji varaličar u zemlji i idejni tvorac turnira "Miša Gvozdeni". O Milanu Pešutu - Miši Gvozdenom u Milanovcu u hvalospevima govore i mladi i stari: sećaju ga se kao plemenitog čoveka koji je svima bio na usluzi.

Kafana "Kapetan" u Donjem Milanovcu bila je tesna da primi sve ljubitelje ribolova i poštovaoce ove manifestacije koji su želeli da prisustvuju dodeli nagrada i zaokruže boravak na jubilarnom varaličarskom turniru "Miša Gvozdeni".

Nagradni fond od 200 hiljada dinara, podeljen je varaličarima od 10. do prvog mesta, zatim damama, te najstarijim i najmlađim učesnicima. Budućnost pripada dečacima-ribolovcima kojima nije bilo hladno, ni dosadno, niti su im bili potrebni mobilni telefonii: varaličarski štap, Dunav i smuđevi bili su njihovi izazovi.

Naredno okupljanje varaličara je u Karavukovu, u subotu 9. decembra, kad će se prvi put pecati na kanalu "Dunav-Tisa-Dunav". Visok vodostaj Dunava primorao je organizatore da za održavanje manifestacije odaberu drugu lokaciju.

Srbija je srećom zemlja velikih bogatstava, pa obiluje i ovakvim mestima.

Bitro!

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA