≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Karavukovo - ribolovačka priča: Na kanalu Dunav Tisa Dunav održan varaličarski kup, u Apatinu 13. "Smuđijada"

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pobednik varaličarske manifestacije u Karavukovu, na kojoj je učestvovalo 57 takmičara je Danijel Rikanović Majstorović koji je ulovio štuku dugačku 45 centimetara

  • 0
Varaličarski kup u Karavukovu Varaličarski kup u Karavukovu Foto: Vladimir Milojević

Posle jubilarnog, Petog varaličarskog turnira “Miša Gvozdeni” 2023, koji je održan u subotu, 2. decembra 2023. u Donjem Milanovcu, ribolovci Srbije, ali i drugih zemalja regiona okupili su se ponovo da bi se nadmetali, na jednoj neobičnoj lokaciji.

Visok vodostaj Dunava primorao je organizatore da odaberu kanal "Dunav-Tisa-Dunav", kako je i najavljeno na Petom varaličarskom turniru "Miša Gvozdeni 2023".

“Dunav jeste veliki i jak, ali je naše prijateljstvo veće i jače i tradicija se mora nastaviti”, izjavio je Dejan Antanasković, organizator čuvene "Smuđijade” koja već 12 godina okuplja najbolje varaličare iz Srbije i regiona.

Takmičenje je održano 9. decembra, na kanalu "Dunav-Tisa-Dunav", na vrhunski pripremljenoj pisti za sve vidove ribolova. Dan je bio idealan za varaličarenje, ali grabljivice nisu bile gladne.

Iako je ulova bilo malo, priča iz Karavukova ima posebnu težinu, jer ju je obeležilo druženje pravih prijatelja na vodi. Dejan Antanasković, njegovi sinovi Ilija i Miloš i još nekoliko momaka iz organizacije, potrudili su se da vreme bude ispunjeno, a nedostatak ulova gotovo neprimetan.

Tradicionalno okupljanje ispred kafane "Tiha noć" proteklo je u šali i dobrom raspoloženju. Ekipe su dolazile jedna za drugom, počev od onih iz Siska, Doboja i Bjeljine, preko Apatina, Sombora, Kikinde, Novog Sada i Beograda, sve do Svilajnca, Ćuprije i Niša. Grupu od 57 učesnika ovog varaličarskog skupa pozdravio je domaćin Dejan Antanasković, koji se potrudio da karakteristike dosadašnjih ribolovačkih manifestacija budu prisutne i na najnovijoj manifestaciji.

Vesela atmosfera takmičara preneta je i na stazu dugačku oko 1.200 metara, vrhunski sređenu na delu kanala koji protče kroz ovo malo mesto na severozapadu Bačke, sa platformama za ribolovce, namenjene svim vidovima ribolova.

Danijel Rikanović Majstorović, pobednik Varaličarskog kupa u Karavukovu Danijel Rikanović Majstorović, pobednik Varaličarskog kupa u Karavukovu Foto: Organizator Varaličarskog kupa u Karavukovu

Međutim, ribe ne beše "ni od korova", iako je jedina ulovljena štuka “pala” desetak minuta po otvaranju, što je mnoge obradovalo i vratilo u takmičarski “mod”. Štuku dugačku 45 cm je izvukao Danijel Rikanović Majstorović iz Beograda i postao pobednik ove ribolovačke manifestacije.

Riba nije htela takmičare, ali zato kobasica jeste! Tradicionalni, neizbežni specijalitet svake karavukovačke “Smuđijade" bio je atrakcija i ovoga puta. Promrzli varaličari okupljali su se oko roštilja i krepili vrućim bačkim kobasicama i domaćom rakijom. Temperatura vazduha, tek stepen dva iznad nule, brzo je podizana toplinom vrućeg roštilja i pokoje čašice. Atmosferu na stazi, a kasnije i oko vatre, dodatno je podizao Saša Todić iz Apatina, muzikom sa svoga zvučnika. Nikome više nije bilo hladno, a dan bez ulova nije ni prvi ni poslednji.

Merak, reč svojstvena ljudima koji žive u Bosni i jugu Srbije, obeležila je drugo poluvreme varaličarskog skupa u Karavukovu. Bogat fond nagrada takodje je tradicija karavukovskog takmičenja u varaličarenju. Drugo i treće mesto izvučeni su žrebom, a taj težak zadatak imao je mladi Aleksa Micić iz Karavukova koji je izvukao sebe na trećem mestu, a potom je sreću dodelio Davoru Staniću iz Apatina. Ostale nagrade pripale su mladim varaličarskim nadama, gostima i prijateljima takmičenja iz Siska, Doboja, Niša, Ćuprije i Svilajnca.

13. Smuđijada Apatin 13. Smuđijada Foto: Udruženje sporstkih ribolovaca “Čikla” Apatin

Već sledeće nedelje, 16. decembara, u Apatinu je održana 13. “Smuđijada". Pobedio je Siniša Starčević iz Doboja, član USR “Bosna”, koji je izvukao smuđa od 2.350 grama, drugi je bio meštanin Marin Šimunov, sa smuđem težine 1.650 g, a na trećem mestu se našao Boris Žebeljan iz Pančeva. Na 13. "Smuđijadi" učestvovalo je pedesetak varaličara iz Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske i Srbije, a organizator je bilo Udruženje sporstkih ribolovaca “Čikla” iz Apatina.

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA