≫ 

Strelište „Tamnava“ Veliki Crljeni: Održan turnir u “vazdušnom” streljaštvu

Na nedavno završenom „BA Shooting Challenge“ gađalo se iz vazdušnih pušaka, u zanimljivim disciplinama i na krajnje neuobičajenim distancama

  • 1
Tamnava 2022 Foto: V. Nićiforović

Na strelištu “Tamnava” kod Velikih Crljena (Obrenovac), u organizaciji entuzijasta okupljenih oko grupe “Balkan Airguns”, održan je turnirBA Shooting Challenge“, na kome se gađalo iz vazdušnih pušaka, u zanimljivim disciplinama i na krajnje neuobičajenim distancama.

„Longrejndžeri“ u akciji

Vladimir Lalović, jedan od organizatora skupa, izjavio je da je ovo njihov drugi turnir na “Tamnavi”. S obzirom na to da je vreme godišnjih odmora, veoma su zadovoljni odzivom kolega.

“Na turniru smo pucali našu „benchrest ligu“, koja se održava od početka godine, ali i nove i vrlo atraktivne discipline. U pitanju je takozvano dalekometno, odnosno „long range“ gađanje u čelične gongove određenih dimenzija, koji su bili postavljeni na rastojanju od 100 i 150 metara”.

U okviru „benchrest“ kategorije strelci pucaju u papirne mete, postavljene na rastojanju od 25, 50 i 100 metara i to tako što u svaku metu ispale po jednu dijabolu (ukupno 25 hitaca), a na kraju se bodovi broje uobičajenim sabiranjem „krugova“.

Tamnava 2022 Na turniru su mogli da se vide i profesionalni takmičarski modeli. Foto: V. Nićiforović

“Kada je reč o „long range“ kategorijama, što je u ovom delu sveta potpuna novost, gađaju se čelični gongovi prečnika od 17 do 6,5 centimetara, koji su postavljeni na 100 i 150 metara, od najvećeg ka najmanjem. Strelci su vremenski ograničeni i pobednik je onaj ko u najkraćem roku pogodi svih osam meta. U slučaju da promaši, vraća se na početak i ponovo gađa sve gongove. Zato su ove discipline veoma atraktivne, ne samo za takmičare, već i za publiku”, naglasio je Lalović.

Tamnava 2022 Najuspešniji „longrejndžeri“ na 150 metara Foto: V. Nićiforović

Pobednici u kategorijama

U kategoriji „Spring Piston 25 m“ prvo mesto osvojio je Ivan Savić, drugi je bio Nikola Čeh, treći Aleksandar Drinjak, a četvrti Petar Pavlović. U disciplini „Open 25 m“ najuspešniji su bili Goran Bijelić, Aleksandar Stojadinović i Dejan Pešić. U kategoriji „Unlimited 50 m“ najviše krugova „upucali“ su Miodrag Jankov, Dejan Zorić i Petar Obradović. Petar Obradović, Dragan Horvat i Zoran Đurica ostvarili su najbolji rezultat u disciplini „EBR Unlimited 100 m“. U okviru kategorije „Slug Challenge 100 m“ prvo, drugo i treće mesto pripalo je Željku Božiću, Dejanu Zoriću i Vladimiru Taškoviću. Najprecizniji u disciplini „Full Power 50 m“ bili su Miodrag Jankov, Dejan Zorić i Dragan Horvat. U okviru „Long Range“ kategorije, na 100 m zlato je pripalo Dejanu Zoriću, srebrnu medalju osvojio je šesnaestogodišnji Aleksandar Ledenčan, a bronzu Dragan Horvat, dok su na 150 m najbolji učinak imali Saša Ledenčan, Dejan Zorić i Aleksandar Ledenčan.

“Arsenal” za nevericu

Za neupućene posmatrače, koji pojam „vazdušno oružje“ povezuju sa puškama kakve su korišćene pre više decenija, pogled na arsenal koji se danas upotrebljava na ovakvim manifestacijama izazvao bi nevericu. Većina strelaca opremljena je tzv. PCP (pre-charged pneumatic) modelima, koji projektil ispaljuju putem komprimovanog vazduha, a on se pod velikim pritiskom skladišti u cilindru ili boci ispod same cevi. Takve puške često imaju okvire i repetiraju se kao lovački karabini ili moderne snajperske puške, te nisu ni nalik na „prepotopske“ puške kod kojih se vazduh sabija oprugom, najčešće prelamanjem cevi.

Tamnava 2022 Doskora nezamislivo – gađanje na 150 metara Foto: V. Nićiforović

Jedan od organizatora manifestacije bio je i Milenko Sebić Seba, naš proslavljeni olimpijac, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju. Čitav projekat popularizacije „vazdušnog“ streljaštva, naročito u svetu izuzetno popularnih (a kod nas jedva poznatih) BR i LR disciplina, podržao je i Darko Božić, vlasnik „oružarskog“ YouTube kanala „DUM DUM“.

Strelci iz skoro svih krajeva Srbije nadmetali su se na „Tamnavi“ od jutarnjih časova do popodneva, posle čega su proglašeni najuspešniji, kojima su pripale medalje i pehari. Sledeći „BA Shooting Challenge“ održaće se na istoj lokaciji, 18. septembra.

Napomena: Nenamernom greškom autora zamenjena su imena trećeplasiranog takmičara i osvajača četvrtog mesta u disciplini „Spring Piston 25 m".

(Saša Ledenčan Ledeni/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soniq

    24. avgust 2022 | 16:04

    Prelepa manifestacija, nadamo se sve brojnija u buducnosti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA