≫ 

Vreme čitanja: oko 14 min.

Septembar 2022: Plan gastronomskih, etno, kulturnih i lovačkih manifestacija u Srbiji

Vreme čitanja: oko 14 min.

Ukoliko deo godišnjeg odmora provodite u našoj zemlji, ili o vikendima odmarate van grada, predlažemo posetu nekoj od mnogobrojnih predjesenjih svetkovina

  • 0
Manifestacije Konjičke igre, Mamut fest, Dani ludaje Foto: Shutterstock, mup.gov.rs, Youtube/TV Kikinda

Ako želite da deo godišnjeg odmora provedete u našoj zemlji, ili ćete o vikendima odmarati van grada, pokušajte da se odlučite za nekoliko mnogobrojnih septembarskih manifestacija. U zavisnosti od toga kakve svetkovine volite, “prečešljajte” naše predloge i opredelite se za najzanimljivije.

Pre nego što odlučite da krenete na “...ijadu”, sabor, sajam, kulturnu ili kulinarsku manifestaciju, proverite da li se najavljene svetkovine održavaju. Masovna okupljanja i dalje se odvijaju u senci aktuelne pandemije korona virusa, a moguće je da će organizatori pojedinih manifestacija otkazati iste zbog lošeg vremena.

"Fiš fest", Sabor lovaca, "Buregdžijada"

Od prvog dana septembra, odvija se Sabor lovaca na Tari, takmičenje u lovnom streljaštvu i pripremi lovačkog gulaša. Organizator je Turistička organizacija "Tara-Drina" iz Bajine Bašte.

Od 1. do 4. septembra, Unija pekara Grada Niša organizuje Dane bureka”, posvećene tradicionalnom niškom doručku. Manifestaciju u čast bureku podržava Grad Niš i Turistička organizacija Niša. Na platou ispred Oficirskog doma, svoje bureke i specijalitete će predstaviti šest niških pekara i jedna iz Bugarske. Pored uobičajenih bureka sa mesom, sirom ili spanaćem, na ovogodišnjoj manifestaciji građani će moći da probaju burek sa kulenom, pečenicom ili nadevom od piletine. Buregdžijadu će pratiti i bogat kulturno umetnički program.

U istom periodu, Beograd će biti domaćin već tradicionalnog ribljeg praznika. “Fish Fest Beograd” se ubraja u najveće gastronomske i turističko-zabavne događaje na reci u Srbiji. Tokom manifestacije, koja će se odvijati kod Kule Nebojše, kuvaju se najbolja jela od ribe, organizuju koncerti, umetničke kolonije i humanitarne akcije. Organizator događaja je Udruženje “Dunav u srcu” koji je programom festivala najavio interesantan produženi vikend za sve ljubitelje ribe i ribljih specijaliteta. Gosti “Fish festa” su Asocijacija šefova kuvara Srbije, Kulinarska federacija Srbije i gostujući kuvari iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije koji će predstaviti publici Cooking Show. Planirana su predavanja za mlade kuvare, a svaki festivalski dan ima svoju temu, počev od Dana sarajevske kuhinje (1. 9.), Dana mediteranskih specijaliteta (2. 9.), Dana takmičenja mladih kuvara (3. 9.) i Takmičenje profesionalaca u kuvanju riblje čorbe (4. 9.), kada će najboljim kulinarima biti dodeljeni pehari i nagrade.

"Vinska vizija Otvoreni Balkan", "Gastro Srem", "Mudrijada"

Burek a pogotovo ribu treba zaliti, a čime ako ne vinom! Prvi Međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ održava se u Beogradu na prostoru Beogradskog sajma, istovremeno kad i Fish Fest, pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Severne Makedonije i Republike Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Cilj sajma je da proslavi vrhunsko umeće majstora u proizvodnji najboljih vina i promoviše jedinstveni spoj ukusa i mirisa koji predstavljaju duh Balkana, njegovu geografiju i bogatstvo sorti vina.

Ljubitelji meda i proizvoda od “tečnog zlata” okupljaju se 2. septembra na manifestaciji pod nazivom „Med - izvor zdravlja”, koja će se održati u Petrovcu na Mlavi, u organizaciji Turističke organizacije ovog grada. Sajam meda obuhvata izložbu i prodaju meda i pčelinjih prozvoda, vina, rukotvorina i opreme za bavljenje pčelarstvom. Na izložbi se pored noviteta u pčelarstvu može uživati u bogatom etno-kulturno-umetničkom programu.

Drugi i treći dan septembra rezervisan je za manifestaciju “Gastro Srem 2022“, koja će se održati na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi. Manifestacija okuplja sve renomirane domaće proizvođače i goste iz Srbije i regiona. Specijalitete će izložiti proizvođači mesnih i mlečnih proizvoda, udruženja žena, poljoprivredna gazdinstva, vinarije, proizvođači meda, džemova, rakije, poslastičari i bombondžije. Posetioci će moći da degustiraju tradicionalne specijalitete ovog podneblja i da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu. „Gastro Srem“ je jedinstvena manifestacija na ovom prostoru koja kroz bogatu gastronomsku, kulturnu, turističku i edukativnu ponudu spaja tradicionalno i savremeno doba. Organizator je Turistička organizacija opštine Stara Pazova.

Istovremeno je 2. i 3. septembar rezervisan je za već čuvenu “Mud(r)ijadu”, nadmetanje u pripremanju specijaliteta od belih bubrega, jedinstveno u svetu, koje se održava u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca. Gurmani iz svih krajeva Srbije i sveta okupljaju se i razmenjuju tajne o pripremi jela od najintrigantnijeg dela tela mužjaka pojedinih životinja. Organizator “Mud(r)ijade” je Udruženje građana „Mudrijada“.

Ljubičevske konjičke igre, etno susreti, "Dani vrganja"

Jasno je da se mnogi ljubitelji manifestacija ne mogu naći u isto vreme na svakom mestu. I dalje smo u dešavanjima planiranim za 2. i 3. septembar, a u “igri” su: “Dani vojvođansko-bavarske kulture Beška fest” 2022”, u organizaciji TO Opštine Inđija i “Dani tradicije” u Kuli, organizatora Kulturnog centra „Nepker“. Manifestacija u Kuli posvećena je mađarskoj nacionalnoj manjini, uz bogat sportsko-kulturni sadržaj i tradicionalno takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša, turnir u malom fudbalu i turnir srednjovekovne tradicionalne borilačke veštine.

Čuvene “Ljubičevske konjičke igre” odvijaju se od 2. do 4. septembra u Ljubičevu kod Požarevca. Turistička organizacija Grada Požarevca tradicionalno priprema 59. međunarodno takmičenje u konjičkom sportu koje obuhvata običajne igre u višeboju, kurirsko jahanje, gađanje kopljem, strelom i topuzom i seču sabljom. Starosna granica za učešće na višeboju je ukinuta. Predviđene su kasačke i galopske trke, preskakanje prepona i Ljubičevski višeboj. U subotu 3. 9. je polufinale, dok je finale u nedelju, 4. septembra. Očekuju se i takmičari iz Severne Makedonije, Mađarske, Bugarske i BiH.

Etno susreti” u Nišu, koje organizuje Gradska opština Niška Banja, održavaju se od 2. do 4. septembra, u centralnom parku u Niškoj Banji. Cilj manifestacije koja okuplja više od 150 izlagača iz zemlje i inostranstva je očuvanje kulturne baštine i negovanje etno tradicije naših krajeva.

Gotovo istovetan termin, od 3. do 4. septembra, rezervisan je za „Dane vrganja“ na Kopaoniku, manifestaciju koja okuplja zaljubljenike u prirodu, planinarenje i sakupljanje šumskih plodova. Učesnici se takmiče u branju gljiva i u pripremi jela od šumskog mesa (gulaši, čorbe i dr). Organizatori su Turistička organizacija opština Brus i Raška, Nacionalni park "Kopaonik i "MK GROUP".

Isti datumi posvećeni su Berzi hrane i poljoprivrednih proizvoda „Plodovi zapadnog Pomoravlja”, koja se održava u selu Zablaće kod Čačka. Cilj ovog događaja, koji organizuje Centar za razvoj sela i Udruženje povrtara je promocija povrtarskih proizvoda i uspostavljanje saradnje prozvođača i kupaca.

Treći septembar posvećen je i „Krajinskoj berbi”, u organizaciji TO Opštine Negotin. U Rogljevačkim pivnicama posetioci će prisustvovati berbi vinograda, kao i tradicionalnom, davno zaboravljenom načinu prerade grožđa. Na centralnom trgu u Negotinu, pored kulturno-umetničkog i muzičkog programa, biće organizovana izložba vina i suvenira.

Likovna kolonija u Gruži, "Pasuljijada", "Maglič fest"

Ljubiteljima umetnosti preporučujemo posetu Međunarodnoj likovnoj koloniji “Gružanska jesen”, u periodu od 3. do 10. septembra, koju organizuje TO Opštine Knić. Učesnici ove manifestacije su slikari, vajari, ikonopisci iz Srbije i inostranstva, dok su gosti pesnici i glumci koji učestvuju na književnim večerima. Kolonija se oranizuje u seoskom ambijentu, a umetnici će biti smešteni u domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom.

Nedelja 4. septembar u znaku je devete "Levačke Pasuljijade", koju u Sekuriču kod Rekovca organizuje Udruženje “Levačka pasuljijada”. Manifestacija okuplja ljubitelje pasulja i dobrog druženja, koji u Sekurič dolaze iz svih krajeva Srbije, ali i okolnih zemalja. Istog dana, u Kraljevu je predviđeno održavanje „Maglič festa” koji organizuje Turistička organizacija ovog grada. Manifestacija se održava u čuvenoj Dolini vekova, uz viteške borbe, nastupe izvođača srednjovekovne muzike, glumačke predstave, istorijska predavanja, trubadure, pevače, prinčeve, princeze i paževe. Maglič fest je manifestacija koja se održava na prostoru manastira Studenica.

"Foto safari", "Mamut fest", "Pečenjijada" u Stopanji

Gde su septembarska dešavanja, tu je i drugi "Foto safari kroz predeo gde priroda grli istoriju”. Ova manifestacija, koju za 4. septembar u Šimanovcima organizuju FK “Beograd” i Foto klub "Šimanovci", uz podršku SO Pećinci i TO Pećinci, prvi put je održana 2021. godine, kada je okupila više od 70 najeminentnijih fotografa iz zemlje i regiona.

Od 2. do 27. septembra Paraćin je domaćin “Krstovdanskih svečanosti”, kulturno-zabavne i umetničke manifestacije koju u okviru "Dana opštine", uz „Džez veče“, „Dečiji karneval“, „Etno fest“ i koncert za Dan opštine, organizuje TO Paraćin.

Od 9. septembra nižu se “Sajam poljoprivrede, industrije i vašar zanata TOP EXPO” u Bačkoj Topoli i “Mamut fest” (9. i 10.9.) posvećen deci i rođendanu kikindskog mamuta Kike, u organizaciji Narodnog muzeja Kikinde. Istovremeno se od 9. do 11. 9. u selu Stopanja održava “Pečenjijada” pod sloganom “Pečenje spaja ljude”, a organizuje je Turistička organizacija Trstenik. Selo Stopanja sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika i tradicijom dugom skoro čitav vek zasluženo nosi epitet prestonice pečenja. U vinskoj i rakijskoj ulici se degustiraju lokalni specijaliteti od šljive, kruške, grožđa.

Desetog septembra u Velikoj Plani odvija se Izložba goveda simentalske rasne stoke (svinja, ovaca, koza, simentalskih goveda), koja ima tradiciju dugu četiri decenije.

"Dani ludaje", "Berbanski dani", "Good Food&Wine festival"

Berbanski dani” na Paliću, 10. i 11. septembra, po 32. put slave berbu ne samo grožđa, već svih plodova koji dospevaju početkom jeseni. Uz zabavni i gastronomski program, na Velikoj terasi i u parku i na šetalištu u blizini Velike terase se organizuje i bazar rukotvorina i mala pijaca prerađevina, meda, voća, vina i rakije.

Festival „Ukusi Vojvodine“ je način da se Vojvodina brendira kao prepoznatljiva enogastronomska destinacija koja privlači mnogobrojne turiste i zaljubljenike u dobru kapljicu i zalogaj. Udruženje za edukaciju i promociju kulture vina "Interfest" je organizator ovog dešavanja koje će se odvijati 10. i 11. septembra u Novom Sadu.

Od 15. do 18. septembra u Kikindi se održavaju “Dani ludaje. Osnovu ove manifestacije čini izbor najtežih, najdužih i najneobičnijih plodova tikve, a kao prateći programi održavaju se brojni kulturni, umetnički, folklorni, etno, gastronomski i naučni događaji, u organizaciji Grada Kikinde. Sve je počelo odavno, kada su ljudi, da bi opisali koliko je Кikinda ravna, govorili: „Popneš se na ludaju i vidiš Кekendu“. Postojala je izreka, a onda je grupa entuzijasta 1986. godine napravila prve “Dane ludaje”.

U istom periodu kad su predviđeni “Dani ludaje”, odvijaće se “Župska berba”, najpoznatija privredno-turistička manifestacija ovog dela Srbije koja traje već pola veka i okuplja najbolje župske vinare i vinogradare u slavu početka berbe grožđa. Organizator je Turistička organizacija opštine Aleksandrovac. Ova manifestacija se održava od 1963. godine. Zainteresovani gosti mogu posetiti Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu.

Od 16. do 18. septembra predviđena je "Čivijada", tradicionalna manifestacija koja se održava u Šapcu od 1968. godine pod sloganom "Belosvetski vašar humora i satire" i neguje izvorni humor naroda ovog kraja. Moderna "Čivijada" ima više programskih sadržaja: izložbu karikatura, Karneval beba i trudnica, Dečiji karneval, Međunarodni čivijaški karneval, promociju lista "Čivija", "Fićijadu" Čivijaško kolo i izbor za predsednika Čivijaške republike.

Sedamnaesti septembar "rezervisan" je za Festival sira i kačkavalja u Pirotu, a istovremeno bi trebalo da se održi i "Biciklijada" u Koceljevi.

Za 19. septembar predviđen je početak četvrtog "Good Food&Wine festivala", koji se do 24. 9. održava na "Sava promenadi" u "Beogradu na vodi", pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Sekretarijata za privredu i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a u organizaciji Centra “Spektar”. "Good food & Wine festiva"l je dobitnik prestižnog priznanja “Zvezde Beograda” za 2021. godinu, kao jedna od najboljih manifestacija koju je u toj godini podržao Grad Beograd i zbog toga će slogan ovogodišnjem festivala biti ,,Zvezda Beograda“.

Sremski Karlovci Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Sabor paprikara", Karlovačka berba grožđa, sajmovi rakije, "Spržijada"

U septembru se održavaju i Lovački dani na Radanu. Cilj manifestacije je okupljanje lovaca i prijatelja lovstva. Za 24. i 25. septembar, u Bojniku, u Turističkoj organizaciji ove opštine, predviđena je lovačka manifestacija, sa smotrom lovačkih pasa u prvom danu, nakon čega sledi takmičenje u gađanju glinenih golubova, dok su za drugi dan planirani lov svečani ručak.

Septembar 2022. je krcat i drugim tematskim manifestacijama. “Dunavski vez” (manifestacija izložbenog i takmičarskog karaktera: okuplja žene koje neguju domaću radinost, pre svega tehniku tradicionalnog dunavskog veza), u organizaciji Udruženja žena “Zlatne ruke” održava se u Bačkoj Palanci.

Grožđe Foto: Shutterstock

Karlovačka berba grožđa” je manifestacija nastala iz tradicionalne svečanosti kojom se obeležavao početak berbe grožđa. Ovo dešavanje obnovljeno je 1992. godine, sa ciljem negovanja kulturne i duhovne tradicije Sremskih Karlovaca, unapređivanja turizma, a pre svega, kao podsticaj vinogradarima da istraju u proizvodnji vina i tako nastave bogatu tradiciju svojih predaka. Program manifestacije se sastoji od privrednog dela u okviru kojeg se organizuje prodajna izložba grožđa, vina, autentičnih suvenira i kulturno-umetničkog dela u okviru kojeg se organizuju izložbe i bogat kulturno-zabavni program (koncerti eminentnih izvođača, predstave, smotra folklora…). Organizator je Opština Sremski Karlovci.

Septembar je i u znaku “Sabora paprikara” u Rutevcu kod Aleksinca, u organizaciji MZ Rutevac. To je tradicionalna poljoprivredna, kulturna i turistička manifestacija sa takmičenjem u kuvanju paprikaša i prigodnim kulturno-umetničkim programom i ove godine održava se 5. septembra. “Šljivovički sajam domaće rakije” se održava u zlatiborskom selu Šljivovica i od zaborava čuva tradiciju i umeće Šljivovaca i Zlatiboraca u proizvodnji rakije od šljive. Tokom manifestacije, koja počinje simboličnim potpaljivanjem kazana „čučavca“, posetioci mogu degustirati najbolje rakije, uz bogat kulturno-umetnički program. Organizator sajma na Zlatiboru je PD „Zlatiborski Eko agrar“. Turistička organizacija opštine Odžaci, u selu Karavukovo organizuje i drugu Spržijadu, takmičenje u pravljenju ovog mesnog specijaliteta, uz bogat kulturni program.

Seleuški višeboj", "Brankovo kolo", Dani evropske baštine

U Seleušu se 3. septembra održava takmičenje u tradicionalnim narodnim igrama, peti “Seleuški višeboj”. Manifestacija koju organizuje TO Opštine Alibunar, promoviše takmičenje u tradicionalnim autentičnim krajiškim igrama u više disciplina i ima za cilj očuvanje tradicije i običaja naroda iz tih područja.

Tradicionalna pesnička manifestacija “Brankovo kolo” u organizaciji istoimenog udruženja, u Sremskim Karlovcima, Stražilovu i Novom Sadu svake godine u ranu jesen (ove godine od 9. septembra) okuplja najveća i najdarovitija, afirmisana i najmlađa imena iz sveta poezije i književnosti, ali i iz dramske, likovne i muzičke umetnosti, te filozofije i duhovnosti uopšte. Sadržaj manifestacije čine pesnički, književni, scenski, dramski, muzički, likovni, obrazovni, duhovni i drugi programi.

Sačuvajmo gajde i stare igre od zaborava” je manifestacija koja se održava na arheološkom nalazištu Rudna Glava kod Majdanpeka, u organizaciji MZ i KUD „Rudna Glava“. Obuhvata revijalni nastup kulturno–umetničkiha društava sa izvornim narodnim igrama i nastupima gajdaša.

"Dani evropske baštine" su zajednički program Saveta Evrope i Evropske komisije, čije je održavanje predviđeno u drugoj polovini septembra i prvoj polovini oktobra u Beogradu. CIlj Dana je da se širokoj javnosti u svim evropskim državama približi i učini dostupnim kulturno nasleđe svake zemlje i da se tom prilikom istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, kao jednog od najkarakterističnijih činilaca evropskog identiteta. Tema ovogodišnje manifestacije je „Kulturno nasleđe za sve“ (Neritage: All Inclusive) i predložena je kao zajednička tema. Dani evropske baštine su u svojoj osnovi uvek imali inkluzivnost, a događaji i aktivnosti koji se održavaju u 50 zemalja slavili su ne samo naše zajedničko nasleđe već i poštovanje naše različitosti. Istraživanje bogatog mozaika kultura u Evropi promoviše poverenje i razumevanje, podstiče veću toleranciju i promoviše razmišljanje izvan nacionalnih granica. Organizator “Dana evropske baštine” je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

"Dani patrijarha Pavla", "Smederevska jesen", "Praznik pudara"

"Pudarski dani" predviđeni su za 16. i 17. septembar i održavaju se u Irigu od 1993. godine. Posvećeni su pudaru – čuvaru vinograda, vinu i grožđu, razvoju vinogradarstva. Manifestacija je propraćena raznovrsnim dešavanjima kao što su: berba grožđa, defile fenjera od bundeva i maskenbal ulicama Iriga, dečija pijaca i prodajna izložba sremskih kolača, koncert za mlade, izložba likovnih i literarnih radova na temu grožđa, vina, pudara, razna takmičenja za izbor najboljeg vinograda, najboljeg vinskog podruma, najbolje rakije i vina, najtežeg grozda, najukusnijeg sremskog kolača, kao i takmičenje u kuvanju pudarskog (pilećeg) paprikaša. Manifestaciju prati i veoma bogat kulturno-umetnički program, a organizator je Društvo Irižana.

Jaša Tomić domaćin je nekoliko septembarskih manifestacija: “Tamiškog kotlića”, nadmetanja u kuvanju riblje čorbe, uz učešće tamburaških orkestara, dobre pesme i igre. To je tradicionalno obeležavanje oslobođenja varoši od okupatora 1944. godine. “Bosanski kotlić”, koji organizuje TO Opštine Sečanj predstavlja septembarsko takmičenje u pripremanju najlepših bosanskih jela, sa ciljem negovanja bosanske tradicije i običaja. Najbolji kulinari će predstaviti svoja umeća u selu Krajišnik.

Sedmi “Dani patrijarha Pavla” u Čačku se održavaju 27. septembra. Manifestacija je posvećena Patrijarhu Pavlu, koji se zamonašio u manastiru Blagoveštenje u Ovčar Banji. Deo programa održava se u Ovčar Banji, gde se organizuje izložba krstova sa kolonije „Krst patrijarha Pavla“, a drugi deo programa održava se u Čačku. Manifestacija ima svoje ogranke – Gacko, Republika Srpska; Nikšić, Crna Gora; Kućanci, Hrvatska i samim tim je međunarodnog karaktera.

I “Smederevska jesen” održava se svake godine u septembru, obično tokom prve nedelje meseca i traje četiri dana. Manifestacija se odigrava na nekoliko lokacija u gradu Smederevu.

Septembarske manifestacije održavaju se i u sledećim gradovima: Bačka Palanka - Čelarevo - Čelarevo fest - Dani piva; Boljevac - Crnorečni kotlić; Čačak - Mrčajevci - Kupusijada; Dimitrovgrad - Sajam balkanskog biodiverziteta i seoskog nasleđa (spremanje janjije i ovčetine); Inđija - Maradik - Maradička jesen - izložba starih jela, meda i pića; Koceljeva - festival zimnice; Kraljevo - Srebrni kazan (takmičenje u kuvanju pasulja); Kraljevo - selo Ratina - Projada (sve od projinog brašna); Leskovačka roštiljijada; Varvarin - Etno festival; Velika Plana - Karađorđevi dani gurmanluka; Vranje - Dani Vranja (prezentacija vranjskih pita); Žabalj - Škembijada (takmičenje u pripremi škembića); Žitište - selo Srpski Itebej - Banatska testijada i Žitište - Banatsko Karađorđevo - Pogačijada, “Štrudlijada” u Zrenjaninu...

Ljubitelji starih automobila uživaće u Međunarodnim susretima oldtajmer vozila i relija kroz Vojvodinu. Organizator susreta koji se održavaju 9. i 10. septembra je JU ANK Veteran iz Novog Sada. Na tradicionalnom skupu oldtajmera učestvuje oko 90 automobila i motora iz najpoznatijih klubova iz Srbije i desetak evropskih zemalja. Reli svake godine kreće iz drugog grada u Vojvodini, a završava se izložbom starovremenskih vozila na Trgu slobode u Novom Sadu.

„Vršački atletski klub 1926“, u saradnji sa Gradom, Turističkom organizacijom i Sportskim savezom Vršca, u subotu 17. septembra organizuje 9. “Grožđebalske ulične trke”.

Ovo sportsko takmičenje održava se usred tradicionalne manifestacije, 64. po redu Dana berbe grožđa, popularnog Grožđebala koji se, kako je planirano, održava u Vršcu od 15. do 18. septembra, saopštila je Turistička organizacija ovog grada.

U slučaju da smo prevideli neku manifestaciju, ne zamerite: samo je prirodajte spisku putovanja koji ste već napravili.

Živeli!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA