12. "Fišijada Ratko Bogdanović" u Podnovlju kod Doboja: Pobedila ekipa "Kolorada"!

Članovi URR "Varaličar” iz Ćuprije, stigli su skelom na takmičenje koje je organizovao njihov pobratim SRU "Bosna", domaćin i šestog Varaličarskog "Bosna kupa"

  • 1
Fišijada Doboj

Foto: Vladimir Milojević

Dvanaesta po redu "Fišijada" koja se tradicionalno održava u Podnovlju kod Doboja, ponovo je okupila ljubitelje ribolova i druženja. Članovi URR “Varaličar” iz Ćuprije imali su čast da budu gosti manifestacije koja od ove godine nosi ime Ratka Bogdanovića, nedavno preminulog predsednika Sportskog ribolovnog udruženja “Bosna”. Bogdanović je pre 11 godina osmislio i pokrenuo takmičenje u pripremanju riblje čorbe u Podnovlju.

Iako su ribolovci, Ćupričani baš i nisu vični pripremanju ribljih specijaliteta, pa su se prihvatili posla žirija. Kako polovina ćuprijske ekipe ne jede ribu, uz pomoć Nišlija, koje je predstavljao Vladimir Vidanović, Ćupričani koji jedu ribu, Dejan Ljubić i Dragan Savić, preuzeli su odgovornost.

“Kolorado” pobednik 12. Fišijade 

Dok je čorba ključala i riba se kuvala, na obalama Bosne uživalo se u lepom danu i svakojakim specijalitetima, od suhomesnatih proizvoda, preko uštipaka od testa do roštilja i pečenja. Vrhunac je bila volovska glava koja se, kako smo čuli od organizatora, pekla čitave noći da bi stigla na sto jedne od ekipa. Žiri se bavio ocenjivanjem u fer atmosferi. Svaka čorba probana je po nekoliko puta. Odluka je morala da bude pravedna i poštena. Bodovali su se izgled, miris i ukus čorbe. Bilo je i publike, koja je navijala iz sveg glasa, ali je žiri ostao dosledan.

Pobednik 12. Fišijade “Ratko Bogdanović” u Podnovlju je ekipa “Kolorado”.

Da bi stigli na šesti varaličarski “Bosna kup”, Ćupričani su se sa svojim domaćinima na drugu obalu Bosne prevezli skelom. Bio je to jedinstven doživljaj. Zaigrale su uspomene iz vremena kada je na Velikoj Moravi kod Ćuprije radilo nekoliko skela, koje su ratare prevozile sa jedne obale na drugu. Dobri skeledžija na Bosni nije želo da naplati prevoz. Ipak, nije moglo da prođe bez časti koju je starina zaslužila za svoj rad i trud.

Reka Bosna, mirna, krotka, umnogome podseća na Veliku Moravu i pruža razna zadovoljstva. Jedno od njih je i ribolov.

Sličnosti između Dobojlija i Ćupričana su u tome što su i jedni i drugi odlični ribolovci, a slične su i reke Bosna i Velika Morava. SRU “Bosna” i URR “Varaličar” iz Ćuprije nastavljaju da grade uspešnu saradnju, započetu prošle godine sporazumom o bratimljenju dva udruženja, potpisanim u Ćupriji. Sve što se dešavalo u Ćupriji, u septembru na "Most kupu", i početkom oktobra u Doboju, poprima dimenzije mogo veće i značajnije od samog ribolova.

Šesti varaličarski kup SRU “Bosna”, najveći do sada

Na obalama reke Bosne, kod Doboja, održan je i šesti varaličarski kup SRU “Bosna”. Na dosad najvećem takmičenju učestvovalo je 130 varaličara iz Hrvatske, Federacije BiH, Srbije i Republike Srpske. Vrhunska organizacija i gostoprimstvo doprineli su da se svaki ribolovac oseća počastvovanim što je došao u Doboj. Varaličarski skup bio je posvećen nedavno preminulom predsedniku SRU “Bosna” Ratku Bogdanoviću. Održan je minut ćutanja, a Ratkov sin David preuzeo je plaketu koja je posthumno dodeljena njegovom ocu, čoveku koji je u ribolovu video mogućnosti za povezivanje ljudi, širenje sportske kulture i turizma, očuvanje prirode i njenih znamenitosti.

Konkurencija je bila izuzetno jaka, jer varaličari iz Hrvatske uvek dolaze spremni i dobro opremljeni za sve izazove. Oni su rivali na stazi, ali i veliki prijatelji. Pobedilo je druženje, što je i cilj ovakvih manifestacija, gde god da se održavaju. Takmičenje je proteklo u fer i sportskoj atmosferi, sa mnoštvom ulova, ponajviše štuke i klena i ponekog smuđa i grgeča. Sva riba je nepovređena vraćena u vodu. Iako je skup bio revijalnog karaktera, nagrade su bile vrhunske, kao i dosad. Za njih se pobrinuo veliki broj sponzora, kao i pokrovitelj, Grad Doboj, koji podržava ovakve manifestacije.

Fišijada Doboj

Foto: Vladimir Milojević

Pobednik Slobodan Malinić Brus poneo je u Ćupriju pune ruke nagrada, izjavivši da se odužio domaćinima i ispunio obećanje da će pobediti na njihovom terenu. Ekipa Ćupričana ostvarila je važne kontakte sa predstavnicima Hrvatske, iz Varaždina, Ogulina i Koprivnice, te domaćim takmičarima iz Federacije BiH i Republike Srpske, kao i sa gostima iz Srbije, kojih je ovoga puta bilo od Apatina do Kuršumlije.

(Telegraf.rs/Vladimir Milojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    24. oktobar 2022 | 20:39

    Eh, kada bi svi ljudi bili kao pecarosi. Bila bi milina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA