Vreme čitanja: oko 6 min.

“Džigovanje” pastrmke “silikonom”: Najefikasniji crvi, glavinjare, peševi…

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ribolov mamcima od meke gume predstavlja totalno drugačiji način ribolova od standardnog varaličarenja, a jedna od najuspešnijih tehnika pecanja “kraljice” brzaka na početku sezone odvija se silikonskim varalicama

  • 0
Silikonske varalice za pastrmku

Foto: Aleksandar Saša Janjić

Na početku sezone, zbog hladne vode, pastrmka je slabo aktivna i najčešće boravi pri dnu reke.

Čak i kasnije, u aprilu i maju, kad se voda malo zagreje, pastrmka počinje intenzivnije da se hrani, ali će i dalje boraviti blizu dna. Tu su vodene struje sporije, pa riba troši manje energije i treba je tražiti pri samom dnu vodotokova.

Jedan od najuspešnijih načina pecanja pastrmke na otvaranju sezone je “džigovanje”. Ova tehnika varaličarenja je veoma rasprostranjena. Najuspešnije je džigovanje silikonskim varalicama, na udicama sa olovnim glavama. Džiguje se i glavinjarama, bilo da su silikonske ili metalne, odnosno sunđerastim peševima koji imitiraju ovu vrstu ribe.

Najmanje i veoma lovne silikonske glavinjare prave “MR. D” i “Vida”: kada je raspoložena, pastrmka ih rado uzima.

Majstori najlovnijih gumenih varalica

Silikonske varalice za pastrmku

Foto: Aleksandar Saša Janjić

Pojam silikonske varalice podrazumeva tvistere, šedtvistere, šedove, larve, račiće, gliste, crviće i ostale imitacije od silikona ili plastisola. Veoma su popularni tzv. “crvići”, gumene varalice koje imitiraju crva, glistu ili larvu na udici. Postoje u različitim bojama i veličinama i, uz minimalno otežanje, mogu biti veoma efikasne. Varaličari kažu da su kod nas najbolji “Vortex bitеs” silikonci.

Sa razvojem ultralajt ribolova u Srbiji, počinje ekspanizija pecanja grabljivica malim silikonskim varalicama. Drčni i uvek gladni grgeč bio je ciljana vrsta mnogih varaličara koji su koristili silikonske mamce. Ribolovci su otkrili i da se na “gumu”, vrlo uspešno, mogu pecati i klen, pastrmka i bucov.

Pošto upravo kreće sezona pastrmke, poslednji nastavak priče o varaličarenju “kraljice brzaka” bavi se silikonskim varalicama.

“Glavni junaci” su majstori ultralakog arsenala Aleksandar Saša Janjić i Vladica Smiljković. Iz njihove “kuhinje” izlaze trenutno najlovnije gumene varalice u Srbiji, a i šire “Vortex bites”.

Svetsko prvenstvo u spin ribolovu u Italiji, 2022

Foto: Aleksandar Saša Janjić

„Učešćem na međunarodnim turnirima i prvenstvima, u lovu pastrmke sa obale, videli smo da kolege iz evropskih zemalja: Italijani, Slovaci, Poljaci, ali i komšije Bugari i Hrvati, Slovenci i Bosanci, često koriste razne imitacije crva, glisti, nimfi, napravljenih od meke gume. Takav pristup daje izuzetne rezultate”, kaže Sale Janjić, reprezentativac Srbije u spin ribolovu i osvajač visokih plasmana na domaćim i međunarodnim takmičenjima, pojedinačno i ekipno. On kaže da je postalo nemoguće napraviti pristojan rezultat bez „silikona“. Imajući to u vidu, ali i zbog slabe dostupnosti proizvoda koji su adekvatni za lov pastrmke kod nas, zajedno sa prijateljem Vladicom Smiljkovićem, krenuo je u realizaciju ideje zvane “Vortex bites“, ručno pravljenih varalica od meke gume.

„Odlučili smo da modele kreiramo sami, da ne „kopiramo“ postojeće“, kaže Janjić. Kao inspiracija poslužile su im kreacije evropskih kolega, naročito Italijana, koji su im bili i od savetodavne pomoći.

Pribor, prezentacija i prednosti

Silikonske varalice za pastrmku

Foto: Aleksandar Saša Janjić

Ribolov pastrmke varalicama od meke gume predstavlja totalno drugačiji način ribolova od standardnog varaličarenja pastrmke. Pribor koji se najčešće koristi za lov pastrmke gumenim varalicama su štapovi težine bacanja od nule do maksimalno sedam grama i ne duži od 210 centimetara. Moraju biti izuzetno osetljivi kako bi se registrovao svaki udarac. Mašinice su takođe male, do veličine 2500.

Prezentacija mamca je mnogo diskretnija, jer se peca gumama sa veoma lakim otežanjem (0.2 g do 1.5 grama), pa je sam pad varalice u vodu manje bučan. Uz takva otežanja idu i udice adekvatne dužine i jačine. Sve mora biti prilagođeno silikonskoj varalici koju plasiramo i sa kojom želimo ulov.

Aleksandar Janjić kaže da se ovaj način ribolova nalazi između mušičarenja, odnosno „nimfarenja“ i klasičnog spin ribolova.

„Prednost u odnosu na mušičarenje je veća preciznost, odnosno mogućnost plasiranja mamca na mesta koja su mušičarima teško dostupna. Druga prednost, u odnosu na lov leptirastim varalicama je sporija prezentacija i mogućnost dužeg zadržavanja varalice u potencijalnoj zoni napada. Treća prednost varaličarenja silikonskim varalicama je mekoća mamca. Pastrmka duže zadrži gumu u ustima što ribolovcu daje više vremena za realizaciju napada“, jasan je Janjić.

Četvrta prednost je dostupnost velikog broja dekora. Janjić smatra da i promena boje silikonskog mamca može da rezultira ulovom.

Poslednji i najvažniji razlog zbog koga u rekreativnom i takmičarskom ribolovu koristi gumu je “mogućnost detaljnog pretraživanja izglednog mesta.”

„Bilo je situacija da je na pojedinim „top“ mestima ulovljeno više desetina pastrmki. Zbog prezentacije, ali i diskretne vibracije, mesto ostaje neuznemireno nakon pažljivog vađenja ribe“, kaže Aleksandar Saša Janjić.

Koliko god mislili da ste tihi, pažljivi i neprimetni, znajte da ste na teritoriji ove ribe veoma nepoželjni. Pastrmske vode su plitke i prozirne, a “kraljica brzaka” je riba koja čeka mamac.

Zato, krenite uzvodno i polako, u slap gde pršti, ili uz obalu, pored prepreke, bilo da je kamen ili grana. Zabačaj mora biti što precizniji. Zbog toga se džigovanje ističe kao jedna od najuspešnijih metoda, naročito na otvaranju sezone, kad riba nije aktivna. Poželjno je da prvo bacanje varalice bude pravilno i na željeno mesto. Dovoljan je samo “buć” tamo gde smo hteli. Sve posle toga ide mnogo lakše.

Modeli gumenih varalica

Džigovanje je relativno laka tehnika varaličarenja. Mamac padne na dno i, sagledavajuće sve uslove u okruženju, polako odižemo varalicu sa dna, bilo da je u pitanju namotaj ručicom mašinice ili odizanje vrha štapa, nežno, bez žurbe i strpljivo. Bitna je koncentracija, jer neka mesta na kojima se krije pastrmka dozvoljavaju samo jedan do dva džiga. Tamo gde je protok jači moguće je koristiti vodene struje koje će zakotrljati varalicu. Ovakav način može se kombinovati sa povremenim titrajima vrha štapa, kao da treperi.

Kako bi pokrio većinu situacija na vodi (veličinu reke, jačinu toka, veličinu prosečnih riba na određenom vodotoku), „Vortex bites” je do sada razvio desetak različitih modela gumenih varalica, od crva velicine 20 mm, preko različtih kreatura, do glisti dužine 70 milimetara.

Veliki broj ribolovaca u Srbiji, ali i u Evropi, čuo je za modele “tequila” i “mini tequila worm“, “rainworm“, “rockbug“, “trilling worm“,”puppet“... Ove sezone dvojac Janjić - Smiljković velike nade polaže u novi model „super worm“, glistolikog crva koji bi trebalo da pokrije većinu situacija na vodi.

Tehnika varaličarenja silikonskim mamcima razlikuje se u zavisnosti od situacije na vodi, ali i od godišnjeg doba, odnosno aktivnosti ribe i zone hranjenja.

„U rano proleće pastrmke su uglavnom na rečnom dnu. Iscrpljene od mresta pokušavaju uz što manje napora i kretanja da dođu do hrane. U takvoj situaciji potrebno je spustiti gumu blizu dna i što sporijom prezentacijom izazvati je da pokupi ponuđeni mamac“, kaže Janjić.

Tehnika koja daje rezultat je puštanje mamaca da ga, nakon uzvodnog zabačaja, vodena struja nosi blizu dna. Sa porastom temperature, povećava se i aktivnost ribe, a samim tim prezentacija može biti življa.

“Guma se može aktvirati kratkim trzajima štapa, titranjem, promenom sloja vode u kome se guma nalazi”, objašnjava Janjić i podvlači da ovakav način ribolova zahteva koncentraciju, pažnju, ali i razmišljanje o tome kako se guma ponaša ispod vode. „Gume su namenjene lovu pastrmke koja uglavnom nije za „action gume“ i predstavljaju marionete koje ribolovac oživljava, pokušavajući da iritira „kraljicu brzih“ voda na akciju. Za samu montažu „Vortex bites” guma Janjić i Smiljković preporučuju udice bez kontra kuke, sa olovnim ili „tungsten“ otežanjem.

„Posebna je lepota zamarati ribu sa udicom bez kontra kuke, uz punu koncentraciju, veliku veštinu i znanje, jer samo jedna greška odnosi ribu. Uz to, riba na udici bez kontra kuke biva nepovređena i spremna je da se nakon fotografisanja bez problema vrati majci prirodi”, složni su majstori svog posla Aleksandar Saša Janjić i Vladica Smiljković.

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA