≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakva grdosija: Iz nabujale reke italijanski pecaroš izvukao soma dugačkog čak 285 centimetara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Alesandro Bjankardi, profesionalni ribolovac, nedavno je u reci Po ulovio gigantskog velškog soma, ali je brzo u vodu vratio ribu koja se viđa verovatno jednom u životu

  • 1

Jedan italijanski ribolovac mogao bi da postane novi svetski rekorder, jer je iz nabujale reke izvukao soma gigantskih razmera.

Kako je objavljeno u saopštenju od 31. maja, Alesandro Bjankardi, profesionalni ribolovac, član MADCAT ribolovačkog tima, krenuo je na "solo" pecanje, na reku Po.

Sedeći u malom ribarskom čamcu, on je štapom ispitivao blatnjavu vodu, a posle nekoliko zabačaja, nešto veliko i moćno mu je zagrizlo udicu.

"Riba je bila mirna nekoliko sekundi, a onda je započela strahovita bitka“, rekao je Bjankardi koji se borio sa ribom, ali i sa jakim strujama i poplavnim materijalom.

Iako je mogao da oseti snagu ribe, pecaroš nije mogao da vidi ovu "zver" skoro 40 minuta, koliko je trajala borba.

A onda je ugledao svoj ulov.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by MADCAT (@madcat_fishing)

U saopštenju se navodi da je to bio velški som, dužine oko 2, 85 metara.

"Kada je prvi put isplivao na površinu, shvatio sam da sam zakačio čudovište. Adrenalin me je preplavio, ali sam se uspaničio da bih mogao da ga izgubim“, rekao je Bjankardi i dodao da se sam suočio sa najvećim somom koga je ikad video u svom 23-godišnjem ribolovačkom stažu.

Pokušao je da zgrabi ribu rukom, ali bezuspešno. Posle gotovo antologijske bitke koja je trajala više od pola sata, savladao je neman koju je izvukao na obalu.

Potom je pozvao prijatelje koji su mu pomogli da izmeri ulov. Zvanično merenje Bjankardijeve ribe obavljeno je uz prisustvo 10 svedoka, navodi se u saopštenju.

Som je imao 285 cm, što je za 4 cm veća dužina u odnosu na soma trenutnog svetskog rekordera: velšku grdosiju od 281 cm su u aprilu, takođe u reci Po, ulovila dva nemačka pecaroša.

Težina Bjankardijevog ulova će ostati misterija, jer je ribolovac pustio ribu na slobodu pre merenja, plašeći se za bezbednost ovog retkog primerka.

Bjankardi se nada da će džinovski som i drugim ribolovcima pružiti istu radost kao i njemu.

Najteži som, priznat od Međunarodnog udruženja sportskih ribolovaca (IGFA), takođe je ulovljen u reci Po, 2010. godine i težio je skoro 135 kilograma.

Dokumentacija o ovom ulovu poslata je u IGFA, gde će najverovatnije postaviti novi rekord u pogledu dužine ribe.

Ulov iz 2010. godine zasad je neprikosnoven, izvestili su "Field and Stream".

(Telegraf.rs)

Video: Ulovljena vodena grdosija duga preko dva metra i teška 90 kilograma na Gružanskom jezeru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA