Vreme čitanja: oko 2 min.

Sedmi "Bosna kup" 2023: Bivša Juga pecala u Doboju

Vreme čitanja: oko 2 min.

U prisustvu 171 ribolovca iz nekadašnje SFRJ, na ušću Lukavice u reku Bosnu, od 6. do 8. oktobra održana je najveća varaličarska manifestacija

  • 2
Sedmi Bosna kup 2023 Učesnici sedmog "Bosna kupa" Doboj 2023 Foto: Vladimir Milojević

Sedmi po redu Bosna kup, najveća varaličarska manifestacija na prostorima nekadašnje Jugoslavije, održan je od 6. do 8. oktobra na ušću reke Lukavice u Bosnu.

Domaćin 171. takmičaru iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine bilo je Sportsko-ribolovno udruženje “Bosna” iz Doboja. Organizator ribolovačke manifestacije, na kojoj tradicionalno učestvuju ljubitelji ribolova iz zemalja bivše SFRJ, obezbedio je besplatan smeštaj za 70 pecaroša. Ovaj podatak bio je možda i važniji od toga ko je pobedio i koliko je ko ribe ulovio.

Tradicionalno gostoprimstvo domaćina, na čelu sa Acom Đekićem Đekom, predsednikom SRU “Bosna”, bilo je na vrhunskom nivou.

Sedmi varaličarski Foto: Vladimir Milojević

Slavko Kovačević, zamenik Borisa Jerinića, gradonačelnika Doboja i veliki prijatelj ribolovaca, na otvaranju manifestacije je odao veliko priznanje SRU “Bosna” na besprekornoj organizaciji. Bio je to pravi trenutak da se učesnici Kupa prisete Ratka Bogdanovića, počivšeg predsednika Udruženja, čije smernice Dobojlije prate i nadograđuju i dan-danas.

Pecale su se sve grabljive vrste riba: som, smuđ, štuka, bucov, klen, mrena i grgeč.

Pobednik sedmog varaličarskog "Bosna kupa" je Saša Grozdanić, sa 297 bodova. Na drugom mestu našao se Bojan Malešević, sa 252 boda i najvećim ulovom dana, štukom od 87 centimetara, dok se na trećem mestu našao Mehmedalija Terzić sa 162 boda.

Boban Mladenović iz Ćuprije, član Udruženja rekreativnih ribolovaca "Varaličar“, bio je u plasmanu peti, sa ulovom soma od 71 centimetar. Nagrade je dodeljivao predsednik ribolovačke sekcije Trebava.

Sedmi varaličarski Foto: Vladimir Milojević

Organizator je posebno nagradio mlade varaličare, koji u sve većem broju učestvuju na ovim takmičenjima. Sve je više i dama među ribolovcima, a rezultatima i učešćem na svim varaličarskim okupljanjima od Bovna do Apatina najviše se ističe Aleksandra Ranisavljev iz Vršca. 

Kako su prošli Ćupričani, članovi URR "URR Varaličar"? Dovoljno je reći da se ne može uvek i svuda pobeđivati.

Nema učesnika 7. varaličarskog “Bosna kupa” kome na prvom mestu nije druženje, pa je Doboj tih dana bio centar jedne velike varaličarske Jugoslavije.

Poseban "štimung" raspoloženju ribolovaca, gitarom i pesmama dao je Dragan Ivanović, muzičar iz Karavukova.

Naredni varaličarski skup – 13. varaličarski „Bovan kup“ zakazan je za 28. oktobar, na jezeru Bovan, u organizaciji SU “Aleksinac”. Nakon “Bovan kupa” varaličari se sele u Vojvodinu, u Karavukovo, gde ih 12. novembra očekuje 12. "Smuđijada", u organizaciji Kluba sportskih ribolovaca “Dunav”.

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA