• 9

"U kosmosu nema Boga": Posteri puni uvreda pokazuju kampanju koju je SSSR vodio protiv religije

Pravoslavlje, katoličanstvo, islam... svi su bili na udaru komunističke propagande

  • 9

Hrišćanski, a naročito pravoslavni svet, mnogo je propatio u Sovjetskom savezu od 1917. godine do sloma komunizma početkom 1990-ih godina. Pravoslavni hramovi su rušeni, sveštenici i vernici ubijani, a praktikovanje vere značilo je vrlo često kartu u jednom pravcu za gulag.

Ipak, viševekovno pravoslavlje nije bilo lako iskoreniti iz naroda. Čak i kada ih nisu priznavali, hrišćanski principi bili su duboko utisnuti u vaspitanje, jezik i poglede na svet. Zbog toga se protiv vere vodila intenzivna kampanja. Posteri iz SSSR-a pokazuju kakva je propagandna mašinerija bila usmerena protiv Crkve. Samim tim, oni pokazuju da je, čak i kada je bila potlačena, komunizam imao strah od Crkve.

"Bezbožnik kraj mašine" (Безбожник у станка) bio je jedan od dva antireligiozna propagandna magazina koji su objavljivani u sovjetskim zemljama. U njima su postojali satirične slike i članci u kojima su se prozivali vernici. Ova slika, koja se zove "Crvena poplava" prikazuje kako Svetu porodicu saleće i napada snaga države. Slika je objavljena 1923. godine.

antireligijska propaganda

Propaganda protiv pravoslavne vere Foto: Godless at the Machine magazine, 1923

Naredne 1924. godine u tom istom časopisu objavljena je slika "Neprolazni". Na njoj je prikazan Bog Otac koji kaže: "Izneverili ste me, moji podanici. Sada me je sramota da se pojavim na zemlji". Njegovi "podanici" su kosturi obučeni u svešteniček i monaške odore.

antireligijska propaganda

Propaganda protiv pravoslavne vere Foto: Godless at the Machine magazine, 1924

U to vreme posteri su već počeli da se lepe po sobama i vratima. Jedan od njih bio je i ovaj, za koji se ne zna koje je godine objavljen, a na kome piše: "Zatvor za srce i um". Na ovom posteru, hrišćani (koji veruju da je hrišćanstvo ultimativna sloboda), prikazani su u zatvoru, čije ih rešetke - krst - dele od bioskopa, biblioteke, klubova, pozorišta...

antireligijska propaganda

Propaganda protiv pravoslavne vere Foto: Sovjetski poster

Poster sa kosmonautom zapravo je aluzija na izjavu Germana Titova, trećeg čoveka i drugog Sovjeta u svemiru, koji je 1962. godine, gostujući na jednom sajmu u Sijetlu, izjavio da u kosmosu nije video ni Boga, ni anđele. Takođe je rekao kako veruje u ljusku snagu i razum. Ovaj poster iz 1975. godine je banalni prikaz toga. S obzirom da je posle skoro 60 godina antiteističke vladavine i dalje postojala potreba za ovom propagandom, postavlja se pitanje koliko je moćna ona zapravo bila.

antireligijska propaganda

Propaganda protiv pravoslavne vere Foto: hudožnik RSFSR

Propaganda je išla dotle da su se organizovale čak i izložbe antireligioznih fotografija i slika. Naslovna strana magazina "U istinitom svetu" pokazuje borbenu grafitnu olovku koja osvetljava baku koja nosi flašu svete vode, muškarca koji se moli i nosi magazin Jehovinih svedoka, sveštenika sa bocom votke, vernika sa bocom konjaka... Poster je obajvljen 1962. godine.

antireligijska propaganda

Propaganda protiv pravoslavne veze Foto: True Light, 1962

Magazin "Bezbožnik" je 1934. godine objavio poster "Pravo lice Katoličke crkve". On prikazuje lobanju na kojoj se nalazi papska kapa, ali iz nje izbijaju noge pauka. Kostur nadgleda kako nacisti spaljuju knjige Marksa, Lenjina i Darvina, dok oko njega vise obešeni ljudi...

antireligijska propaganda

Propaganda protiv Katoličke crkve Foto: Godless magazine, 1934

Jedan od ranih postera je i onaj iz 1930. godine prikazuje sveštenika koji se penje na pijanca, kako bi sa naoštrenim krstom isekao dalekovod.

Na posteru piše: "Svima je jasno da tamo gde treba posao da se obavi, sveštenik i pijanica su tu da naprave štetu".

antireligijska propaganda

Propaganda protiv Pravoslavne crkve Foto: кукрыниксы

Pola veka kasnije ovi posteri su i dalje bili aktuelni, iz čega se čita da se narod i dalje molio. U kolekciji "Svetlo protiv tame" prikazan je dečak koji pokušava da se otme iz stiska svoje bake koja ga vuče u malu crkvu, prikazanu u mraku. Kontrast je tu blještavo svetlo oblakodera, tornjeva, petokrake.

antireligijska propaganda

Propaganda protiv pravoslavne vere Foto: Light Against Darkness

U kolekciji "U istinitom svetu" (1962) našao se i poster "Kod svetih slepaca". On prikazuje dve ružne figure, zlog pogleda, kako vode nevinu treću, koristeći Jevanđelje kako bi je sprečili da gleda levo ili desno. Levo i desno su, opet, muzeji, bioskopi, pozorišta - ustanove iz kojih se u nedemokratskim društvima propaganda redovno širila.

Vernici su redovno predstavljani kao moralno i fizički deformisani.

antireligijska propaganda

Foto: In True Light, 1962

U magazinu "Bezbožnik" izašao je 1940. poster na kome je prikazana najbanalnija propaganda - kontrast između ružnih i starih "Božjih robova" i lepih, mladih, sređenih sovjetskih "gospodara života".

antireligijska propaganda

Propaganda protiv vere Foto: Godless magazine, 1940

U magazinu "Kulturna dobra" je 1984. godine Isus prikazan kao kapitalista koji nudi svoju robu.

antireligijska propaganda

Propaganda protiv vere Foto: Cultural Goods, 1984

Nije samo hrišćanstvo napadano. U časopisu "Ženska emancipacija" pokazano je kako su komunisti videli muslimanke. Na njenim leđima je magarac, a na njemu njen debeli nezainteresovani muž.

- Suština njegovog karaktera je jasna - odvija se na dva nivoa. Gore, on pokazuje svoje novine, a dole je veran Muhamedu.

antireligijska propaganda

Propaganda protiv islama Foto: Women’s Emancipation Poster, 1977

Poster je objavljen 1977. godine.

(D.D.S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade6

    Pa zato i drzava propala sto su bezboznici samo nije doslo do preobucenih komunista i yu nostalgicara da bez bozijeg blagoslova nema nista batalite koje kakve vodje.

  • Vosa

    Malo je ogolieno i sirovo ali je tacno. Narocito za svestenike i suzeni um.

  • milisav

    Nije Bog nikad ni bio u kosmosu on stanuje u srcu svakog pojedinačno ako nije tu onda se useli onaj što mu se ime ne spominje a on vršlja i pravi haos alkohol droga nasilje ubistva samoubistava i drugo nema ko da te sačuva ! a izbor je naš.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima