≫ 

Skupite se "Oko vatre" 10. decembra: Otvaranje izložbe crteža Andreja Konopeka

"Sam naziv ciklusa simbolično nas uvodi u proces pročišćenja u kome smo okupljeni, a ne otuđeni i usamljeni, drevno okupljeni..."

  • 0
Andrej Konopek Crtež Andreja Konopeka / Foto: Promo

Izložba pod nazivom "Oko vatre", umetnika Andreja Konopeka, biće otvorena 10. decembra u 19h u Bulevaru Mihajla Pupina 165 na Novom Beogradu.

- Metoda rada, kojoj je Andrej gotovo opsesivno privržen, klasičan crtež perom i tušem, sa laviranim partijama akvarela, govori o generacijskoj izuzetnosti umetnika u polju kreativnosti sa velikim uplivom digitalne tehnologije.

Ciklus Oko vatre pred nama, nastao u periodu od nekoliko proteklih godina, u formalnom smislu, odaje evoluciju u pravcu minimalizacije odnosno sažimanja kako linije, osnovnog umetnikovog izražajnog sredstva, tako i kompozicije koja se koncentriše glavnog događaja, referirajući ka umetnosti baroka i projektovane dramske tenzije, koja se širi iz imaginarnog epicentra.

Andrej Konopek Crtež Andreja Konopeka / Foto: Promo

Ma kako se reflektovao osećaj bola i povređivanja, agresije na momente, novi crtački imaginarijum Andreja Konopeka, obogaćen i smelom implementacijom tehnike ulja na kaširanom papiru (čime se brišu granice između medija crteža i slikarstva) zrela je projekcija paralelne realnosti u kojoj se, nesvesni svojih poriva i njihovih posledica, i sami krećemo.

Sam naziv ciklusa simbolično nas uvodi u proces pročišćenja u kome smo okupljeni, a ne otuđeni i usamljeni, drevno okupljeni - Oko vatre - ističe Mirjana Bajić, istoričar umetnosti.

Biografija Andreja Konopeka

Andrej Konopek je rođen 1987. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, na odseku slikarstvo. Član je ULUS-a od 2013. godine. Priredio je 12 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Andrej Konopek Crtež Andreja Konopeka / Foto: Promo

Godine 2016. jedan od troje umetnika koji predstavljaju srpsku savremenu umetnost u Briselu (Contemporary Belgrade/Brussels). Sarađuje sa bečkom galerijom Olschinsky od 2014, Beogradskom galerijom Art4All od 2016. godine, New Moment galerijom, i Modernom galerijom Valjevo.

Njegovi radovi se nalaze u raznim privatnim kolekcijama u Srbiji, Švedskoj, Americi, Austriji i Belgiji. U Srbiji su zastupljeni kod velikog broja kolekcionara. Andrejeva dela su publikovana u više monografija o crtežu, i monografijama umetničkih kolekcija.

Živi i stvara u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA