≫ 

Muzej Jugoslavije otvara Park skulptura: Dela vrsnih umetnika izložena za posetioce

Radno vreme će biti od četvrtka do ponedeljka, od 10 do 18 časova

  • 0
Muzej Jugoslavije Muzej Jugoslavije / Foto: Wikimedia/Flickr/Jorge Láscar

Ulaz u Park skulptura, deo kompleksa Muzeja Jugoslavije, od sada je besplatan za sve zainteresovane. Tim Muzeja odlučio se na to rešenje vodeći se idejom da javne ustanove kulture treba da budu dostupne svima i da je njihov značaj, kao prostora integracije zajednice, posebno važan u trenucima krize.

- Odlučili smo se na ovaj korak imajući u vidu potrebe svih sugrađana i sugrađanki, a naročito onih iz našeg neposrednog komšiluka, kojima posebno želimo da poručimo da je muzejski prostor i njihov svakodnevni prostor za jutarnju kafu, razonodu i opuštanje. Pored toga što će boraveći u prirodi, moći da se bliže upoznaju sa umetničkim radovima smeštenim u Park skulptura - ističe Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije.

Muzej Jugoslavije je, za sada, otvorio deo svog kompleksa.

Radno vreme Parka skulptura, suvenirnice i kafea do kraja maja biće od četvrtka do ponedeljka (utorkom i sredom muzej će biti zatvoren za posetu) od 10 do 18 časova.

U kompleksu Muzeja istovremeno će moći da boravi do 50 osoba, a broj posetilaca u zatvorenim prostorima biće ograničen na petoro u Kući cveća i ne više od dvoje u suvenirnici.

Prilikom posete obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica i održavanje fizičke distance, koja iziskuje razmak od minimum dva metra između dvoje posetilaca i boravak ne više od jedne osobe na četiri kvadratna metra.

U Parku skulptura Muzeja Jugoslavije nalazi se 20 skulptura istaknutih jugoslovenskih umetnika i umetnica, poput Antuna Augustinčića, Frana Kršinića, čija je skulptura "Ribari" bila je izložena na Venecijanskom bijenalu 1950. godine nakon čega je poklonjena Titu; potom Sretena Stojanovića, Save Sandića, Stevana Bodnarova, Aleksandra Zarina, Vladete Petrića, ali i rad savremene umetnice Marte Jovanović.

Stilski i tematski, skulpture su veoma heterogene, od lirskih dela u maniru realizma i intimizma, do klasične skulpture socijalističkog realizma.

Posebno je interesantna priča o tri iste, od približno ukupno 20 odlivenih skulpture Josipa Broza Tita, koje su delo Anutna Augustinčića. Samo jedna je bila prvobitno namenjena da stoji u ovom parku, dok su druge dve pristigle tokom devedesetih, kada su postale nepoželjne, kaže se u saopštenju.

Ulaznica za Kuću cveća je 200 dinara, dok je ulaz u Park skulptura od sada slobodan.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA