≫ 

Slikarka iz Zagreba skinula se gola do pola, pa izvela performans u Čačku, u slavu Nadežde Petrović

Golih grudi i bosa je odala počast našoj velikoj umetnici

  • 1
Memorijal, Nadežda Petrović, Čačak Foto: RINA.rs

Pred Umetničkom galerijom "Nadežda Petrović" u Čačku svečano je otvoren 30. Memorijal u slavu čuvene srpske slikarke pod nazivom "Na jug, na jug! Idemo na jug!", a radove su izložili slikari sa prostora SFRJ, u istom broju, 28 umetnika i dve grupe. Selektor je profesor dr Sarita Vujković, muzejska savetnica i direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a celokupni vizuelni identitet je osmislio grafički dizajner Nemanja Mićević, piše RINA.rs.

- Vidite da i mali gradovi mogu da budu respektabilna umetnička mesta. Umetnički prikaz spajanja i dodirivanja na našim prostorima daje ovom događaju svetski značaj - kazala je dr Vujković.

Jubilarni memorijal otvorio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović, uz prigodno slovo direktora čačanske galerije, Branka Ćalovića.

Memorijal, Nadežda Petrović, Čačak Foto: RINA.rs

Pred otvaranje, izveden je umetnički performans u kojem je glavnu i jedinu ulogu imala Lala Raščić, slikarka iz Zagreba. Pred oko stotinu umetnika i posetilaca ovog bijenala išetala je iz Galerije na stepenište gologruda i bosonoga i prikazala u narednim minutima svoje umetnuičko delo. Na kraju performansa obukla se u metalni oklop i kazala o čemu je reč.

- Performans sam nazvala "Gorgo" i bavi se razmatranjem antičkih mitova, tradicije i emancipacije ženskih vrednosti - rekla je umetnica.

Izložbe tokom Memorijala biće organizovane na 11 lokacija, u skladu sa trenutnim epidemiološkim stanjem u Srbiji. Najboljima će tradicionalno biti dodeljene nagrade Memorijala Galerije, kao i nagrada publike. Memorijal traje do 11. novembra 2020. godine.

Video: Marina Abramovič održala predavanje-performans Vudstok arta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    4. oktobar 2020 | 14:50

    И?... Ништа?! За џабе се скидала. Брука!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA