• 0

"Poleksija, volim Vas": Bajkovita ljubavna priča Steve i njegove supruge trajala je punih 75 godina

Poleksija Todorović bila je jedna od najobrazovanijih žena toga doba, ćerka Matije Bana, srpskog diplomate, pedagoga i književnika

  • 0
Dela Stevana Steve Todorovića

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izložba remek-dela Stevana Steve Todorovića i njegove supruge Poleksije, interesantnog naziva: "Poleksija, volim Vas", otvorena je u Domu Jevrema Grujića u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Branka Conić, jedan od osnivača Doma Jevrema Grujića, napomenula je da naziv izložbe "Poleksija, volim Vas" upućuje na intiman i privatan odnos dva umetnika, međusobno podržavanje i razumevanje, ljubavnu priču koja je trajala punih 75 godina, a koja je nezaobilazan stub kulturnog i društvenog života Srbije druge polovine 19. veka.

- Nema lepšeg i boljeg mesta u zimsko popodne od ambijenta Doma Jevrema Grujića uz postavku naše nove izložbe, jer je to prilika za upoznavanje sa Stevom Todorovićem koji je van svake sumnje bio izuzetna renesansna ličnost svoje epohe. Neka vrsta srpskog Leonarda koji je naslikao portret kraljice Natalije Obrenović poznatiji kao "srpska Mona Liza" - kaže Conić.

Dela Stevana Steve Todorovića

Dom Jevrema Grujića / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako kaže, Todorović (1832-1925) je bio svestrana ličnost: slikar, pisac, glumac, scenograf, vajar, pevač...

- Zajedno sa Kornelijem Stankovićem, Steva Todorović je osnovao Srpsko pevačko društvo. Fizičku kulturu je predstavio Srbiji i Srbima, i bilo je prijava da mu se škola zatvori jer se bavio pionirskim poslom, ali je odbijena. Osnovao je i školu koja je na neki način bila utočište mladima gde su se vežbali lepi maniri i učila književnost, slikarstvo, sport. Steva Todorović je donosio renesansni duh u Beograd i širio ga po prestonici - ističe Conić.

Stevina dela su po njenim rečima, deo mnogobrojnih kolekcija muzeja širom Srbije.

- Našu postavku čine dela koja dolaze iz 10 muzeja: Galerije Matice srpske, Matice srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzeja grada Beograda, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Muzeja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Narodnog muzeja Pančevo, Narodnog muzeja Smederevska Palanka i privatne kolekcije Mitić - napominje Conić.

Dela Stevana Steve Todorovića

Branka Conić / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Bračni par Todorović je zajedno stvarao. Conić napominje da je Steva bio zadužen za figuraciju, a Poleksija za detalje.

- Zajedno su oslikali brojne ikonostase koje takođe imaju prilike da vide posetioci izložbe. Poleksija Todorović bila je jedna od najobrazovanijih žena toga doba, ćerka Matije Bana, srpskog diplomate, pedagoga i književnika. Svom suprugu Stevi je pomagala u izradi velikog broja dela, a sama je slikala pretežno ikone, portrete i pejzaže i bila je prva žena koja je samostalno oslikala ceo ikonostas 1880. godine u dvorišnoj kapelici Svete Natalije, Više ženske škole - kaže Conić.

Steva i Poleksija Todorović osnovali su zajednički prvu slikarsku školu u Srbiji i bili prvi preduzetnički umetnički par u našoj zemlji.

Izložba "Poleksija volim Vas", između ostalog ističe žensko kulturno stvaralaštvo i doprinos našoj istoriji umetnosti u kome Poleksija Todorović predstavlja dokaz o emancipovanosti žena u našem društvu s kraja 19. i početka 20 veka i putokaz za sve nas.

Pored portreta, na izložbi su izloženi predmeti za mačevanje, dokumenta i fotografije ikonostasa na kojima su Steva i Poleksija zajedno radili.

Usled aktuelne situacije, posetioci će u manjim grupama moći da posete izložbu, a uz kartu biće posluženi kafom ili čajem po izboru i sami ili sa svojim prijateljima ili porodicom, moći će bezbedno da uživaju u jednom od salona Doma Jevrema Grujića.

U toku izložbe posetiocima će biti služena čuvena torta kraljice Natalije, koja je pravljena po originalnom receptu iz 1880. godine.

Izložba "Poleksija volim vas" će biti otvorena do 28. marta 2021. godine u Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17.

Radno vreme muzeja je četvrtkom i petkom od 15h do 20h, a subotom od 11h do 16h, a vođene posete su na svakih sat vremena.

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima