≫ 

Rančićeva kuća i Centar za kulturu Grocka "Prvi maj" "praznuju" radno - otvoreni za posetioce

Rančićeva kuća je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju

  • 0
Rančićeva kuća Foto: Ivan Maksimović

Zbog velikog interesovanja za posetu Rančićevoj kući tokom prvomajskih praznika, Centar za kulturu Grocka - ustanova kulture opštine Grocka, obaveštava zainteresovane izletnike, ljubitelje kulture, umetnosti i zelenih krajolika ove stare varoši kraj Dunava, da će predstojeće praznike obeležiti RADNO.

Radno vreme ustanove tokom prvomajskih praznika:

- subota 30. april 11-17č;

- nedelja 01. maj 10-16č;

- ponedeljak 02. maj 10-16č;

- utorak 03. maj 10-16č.

Rančićeva kuća je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju, koji beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Ova stara varoška kuća kosovsko-moravskog stila, izgrađena je s kraja 18. ili početka 19. veka, u mirnom sokaku stare varoši, na uzvišici s pogledom na moćni Dunav.

Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva i varoškog doma Srbije. Svojim arhitektonskim, konstruktivnim i likovnim obeležjima, kao i kvalitetom i obradom materijala, predstavlja jednu od najvrednijih kuća beogradske okoline uopšte. Rančićeva kuća je danas primer uspešne revitalizacije, i živi nikad mlađa kao sedište Centra za kulturu Grocka, pod patronatom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Posetite izložbu „50 ZA 50 – ONI SU NAS UČILI“ Društva konzervatora Srbije

U galeriji Rančićeve kuće u toku je izložba „50 ZA 50 – ONI SU NAS UČILI“ kojom Društvo konzervatora Srbije obeležava značajan jubilej, 50 godina od osnivanja (1972). Posetioci će upoznati stručnjake i konzervatore koji su svojim pregalaštvom i radom zadužili ne samo struku, već svoj narod i zemlju, i podsetiti se lika i dela Aleksandra Deroka, Jovana Subotića, Milke Čanak Medić, Olivere Kandić, Petra Momirovića...

Postavku čini pedeset fotografija istaknutih konzervatora – umetničkih portreta ili kadrova iz radnih i privatnih situacija, izrađenih amaterski ili profesionalno, iz publikacija ili privatnih kolekcija, pažljivo biranih sa idejom da se predstavi pojedinačna osobenost svakog prikazanog konzervatora, a prati ih poneka anegdota, sećanje na njihove karaktere, imena, kao i dela. Izložba u Rančićevoj kući traje do 10. maja, a potom putuje dalje, u susret publici.

Autorke izložbe „50 za 50“ su Vera Pavlović Lončarski, istoričar umetnosti, Katarina Maksimov, arhitekta, Maja Đorđević, arheolog, i Mirjana Đekić, etnolog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA