Vreme čitanja: oko 2 min.

"Subjekti" u "Srećnoj galeriji" SKC-a

B. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grupna izložba fotografija studenata akademije umetnisti u Beogradu

  • 0
Akademije Umetnosti Foto: Promo

U “Srećnoj galeriji” Studentskog kulturnog centra Beograda svečano je otvorena izložba fotografija “Subjekti”, studenata Fotografije i kamere, Akademije umetnosti u Beogradu, 22. februara 2024. godine, u 19 časova.

Izložba „Subjekti” priređena je u okviru ciklusa izložbi: Afirmacija mladih i predstavlja zbirku fotografija koja prikazuje životne trenutke čoveka zabeležene objektivom studenata prve tri godine studija. Postavka okuplja sedamnaest mladih umetnika koji su kroz ljudski lik preispitali i iznova istražili ulogu svetla, boje, kompozicije, materijalnosti i subjekta u umetnosti fotografije.

Izložbu su svečano otvorili prof. Dragoljub Elčić, dekan Akademije umetnosti u Beogradu i prof. Iva Ljesar, istoričarka umetnosti.

Prof. Elčić je istakao da studenti Akademije već gotovo tri decenije sa uspehom nastupaju na domaćoj i međunarodnoj umetničkoj sceni. “Njihova fotografska ostvarenja izlažu se u uglednim galerijama i krase naslovne strane štampanih i elektronskih medija, kao i promotivne materijale najznačajnijih domaćih i svetskih kompanija. Izložbe radova naših studenata Fotografije i kamere zbog svog kvaliteta poslednjih godina organizovane su u našim najznačajnijim galerijama i izložbenim prostorima.”

Tokom procesa kreiranja izložbe mladi umetnici su se suočili i sa porastom upotrebe digitalne tehnologije, što je rezultiralo maštovitim ponovnim razmatranjem umetnosti analognog fotografisanja, novog sveta digitalnih prikaza i hibridnih kreacija sinergije ova dva sveta”, istakla je prof. Ljesar.

U fokusu svih izloženih radova je ljudski lik kao dominantni motiv, a čovek je prikazan kao subjekat koji svedoči današnjem trenutku. Ljudi / subjekti postaju protagonisti svojih priča dopuštajući posmatračima da zavire u njihove misli, emocije i svakodnevne situacije. Кroz lirsku interpretaciju ljudskog lika, ova izložba istražuje širok spektar tema, od intimnosti do društvenih interakcija, pružajući dublji uvid u raznolikost ljudskog iskustva. Кroz igru senki i svetla, kao i kontrast između tamnih i svetlih tonova, stvara se atmosfera misteriozne dubine likova, pozivajući tako i posmatrače da istraže svet prikazanih subjekata.

Služeći se tehnikama dokumentarne fotografije, ali i likovnim elementima u fotografiji, studenti Akademije ovom izložbom prikazuju složenost ljudskog postojanja kroz jedinstvene perspektive i estetske pristupe. Samim tim „Subjekti“ postaju svedoci različitih životnih priča, brižljivo osvetljeni i definisani kroz objektiv fotografske umetnosti.

Autori: Anđela Tul, Antonije Manojlović, Andrija Santibanez Božić, Anđela Todorović, Bogdan Poč, Elena Paunović, Zorana Mandić, Ivan Jovanović, Isidora Janković, Isidora Lazarević, Кatarina Purešić, Кsenija Janićević, Luka Vladisavljević, Martin Stamenković, Nikola Lukić, Teodora Radovanović, Teodor Srećković.

Profesori: Saša Preradović, Andrijana Pajović, Ana Miladinović.

Postavku “Subjekti” je moguće pogledati do 09. marta 2024. godine.

Izložbu novih radova i predstavljanje umetničkih postignuća studenata svih katedri Akademije očekujemo krajem aprila meseca u Silosima.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA