• 5

Zbog filma malog Jakova i njegove porodice ceo svet će čuti za Svetog Savu (VIDEO)

Iza sjajnog kratkog filma o životu Svetog Save i o stvaranju Srpske pravoslavne crkve zapravo stoji cela mnogobrojna porodica Popov

  • 5

Pobednik ovogodišnjeg "Bizantfesta", jedinog svetskog onlajn festivala pravoslavnog filma, jeste "Tron Svetog Save" četrnaestogodišnjeg režisera iz Srbije Jakova Popova. Film je posvećen 800-godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a mladi reditelj uradio ga je uz pomoć roditelja i četvoro braće i sestara.

Festival je osnovao Kris Vlahonasios, Australijanac grčkog porekla, koji se trudi da svetu predstavi značaj pravoslavnog filma. U uži izbor ovogodišnjeg takmičenja ušli su autori iz Australije, Grčke, Kanade, SAD, Gruzije, Rumunije i Srbije, a publika je mogla da ih vidi u parohijama u Australiji, SAD i u Srbiji. Pobednik, mladi autor iz Srbije, žiri je oduševio pre svega plastičnom animacijom od plastelina, tehnikom koja je u vremenu buma kompjuterske animacije gotovo zaboravljena.

Četrnaestogodišnji Jakov Popov imao je priliku da radi najjednostavniju kompjutersku 2D animaciju, a planira da se oproba i u komplikovanijim poduhvatima.

- Time ću se sigurno baviti u budućnosti, ali "stop-moušn" je svakako zanimljiviji - kaže mladi reditelj za Sputnjik.

- Snimanje figura od plastelina ili od kolaž tehnike mnogo je zabavnije i bolje je njih praviti; bolje je da držiš u rukama svoju tvorevinu, nego kad crtaš na kompjuteru i pomeraš njime. Uopšte nije isto - objašnjava ovaj dečak-umetnik.

Iza sjajnog kratkog filma o životu Svetog Save i o stvaranju Srpske pravoslavne crkve zapravo stoji cela mnogobrojna porodica Popov, jedinstvena po tome što se animacijom bavi u svom studiju "Dom animacije".

- Kada osmislimo film, svi dajemo ideje i neka dobra rešenja, a onda ja to razradim u priču, dodam neke svoje ideje i stavim sve na papir. Koristim, naravno, i njihove ideje. Ima i nekih rešenja o kojima zajednički pričamo, da li može ovako ili onako - kaže Jakov, koji na jesen polazi u prvi razred Karlovačke gimnazije.

Film je delimično nastao na radionicama u okviru pravoslavne veronauke i časova srpskog jezika pri hramu Svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani. Glava porodice, Serjoža Popov, bavi se ikonopisanjem, pa otud i veliko interesovanje dece za ovu tematiku. Scenario je napisala mama Zlata.

Jakov Popov film Tron Svetog Save

Foto: Studiodom.org.rs

- Supruga i ja i naših petoro dece - svi radimo u tom studiju. Pošto su im uzrasti različiti, kao i interesovanja, onda dvoje najmlađih od plastelina prave figure ili pozadine; Sara je naša druga po starini ćerka, ona radi montažu zajedno sa mnom. Jakov radi modelovanje, a on nam je i glavni animator i reditelj - objašnjava otac nagrađenog autora.

Prvo mesto na "Bizantfestivalu" samo je jedna od nagrada koju je osvojila ova kreativna porodica iz Sremskih Karlovaca.

Na prestižnom ruskom festivalu "Bronzani vitez", održanom u maju u Tomsku, sva tri filma ove neobične porodične manufakture su nagrađena. Prvu nagradu u kategoriji "Najbolji animirani film" dobio je film "Deca Svetom Savi". Drugu nagradu u kategoriji "Planeta Detinjstvo" dobio je film "Kisunja i Krisunja", koji je takođe režirao Jakov. Osvojili su i drugu nagradu u kategoriji "Najbolji film na temu međunarodnih odnosa i jedinstva" sa filmom "Pravo na pravoslavlje", koji je rađen na radionicama u Istočnom Sarajevu.

Na "Pokrovu" u Kijevu prošle godine predstavili su film koji su takođe radili u Ljubljani, o Svetom Ćirilu i Metodiju - "U početku beše slovo", koji su rediteljski potpisali Jakov i mama Zlata. Osvojili su prvo mesto.

Jakov Popov film Tron Svetog Save

Foto: Studiodom.org.rs

Serjoža Popov za Sputnjik objašnjava da je veza sa ruskim prijateljima iz sveta filma zapravo odredila ovu porodicu da se bavi ovim vidom animacije.

- U studiju "Pilot" u Moskvi rade naši prijatelji, koji su nas zapravo uključili u ovo, oni su nas podstakli da radimo animaciju. To su devojke iz jedne porodice, one su sada već profesionalni animatori, a upoznali smo se pre 10 godina. Oni su takođe imali svoj dečji studio, to je porodica sa četiri ćerke; takođe su počeli time da se bave zbog svoje dece - kaže najstariji Popov.

Jakov Popov film Tron Svetog Save

Foto: Studiodom.org.rs

Umetnička dela porodice Popov redovno bez daha ostavljaju i gledaoce i žiri festivala u Jaroslavlju, a nadaju se da će uskoro u Sremskim Karlovcima ugostiti najmlađe animatore iz Rusije. Bave se i izdavaštvom - štampaju knjige za decu.

Film "Tron Svetog Save" nastao je u projektu koji je finansiralo Ministarstvo za dijasporu. Sada putuje po festivalima, a na internetu svako može da ga vidi, što i jeste cilj projekta. Bilo bi korisno da ga podrži i Ministarstvo prosvete, jer je njegova tematika izuzetno važna za očuvanje naše duhovnosti i tradicije, a namenjen je svim uzrastima dece.

VIDEO: Pitali smo građane da li znaju kog datuma proslavljamo Svetog Savu

(Telegraf.rs/Sputnjik.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima